2016. április 11., hétfő

Alex Shearer - Felhővadászok



Április 8-án a Blogturné Klub három bloggere igazi kalandra indul a Kolibri Kiadó jóvoltából. Úticélunk a felhők világa - szárnyalunk majd az égi lények és lebegő szigetek közöttük, alattunk a Nap, fölöttünk a végtelen, mellettünk a Felhővadászok! Nem semmi utazás lesz, tarts velünk Te is. És ha ügyesen vadászol, a könyv egy példányát is megnyerheted!


Alex Shearer: Felhővadászok

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450334
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Pék Zoltán

Fülszöveg:
Valahol ebben a hatalmas, csodálatos szigetvilágban egy kis hajó kereskedik, felhőket keres, levadássza őket, kondenzálja, aztán eladja a vizet. Van egy lány a fedélzeten, akinek szénfekete a haja, gyönyörű barna a bőre, és két mély heg fut a szeme alól a szájáig. Az ember azt hinné, a hegtől kevésbé szép, de nem. Sőt még szebbé és titokzatosabbá teszi…
Christien világában szinte alig van víz. Nincsenek sem óceánok, sem kontinensek, csak sok ezer levegőben lebegő sziget. Utazni és világot látni csak a legbátrabbak mernek. Ők a felhővadászok.
Alex Shearer Skócia északi részén, Wickben született. Pályáját forgatókönyvíróként kezdte, majd gyerekkönyvszerzőként vált még ismertebbé. Regényeiből filmek és tévésorozatok készültek. Könyveit több nyelvre lefordították.

Saját véleményem:
A Felhővadászok több szempontból is érdekes olvasmány. Egyrészt roppant szürreális a világfelépítése, másrészt tipikusan az a regény, ahol nem a cselekményen van a hangsúly, hanem a világon és a szerző mondanivalóján; harmadrészt pedig nem kimondottan gyerekkönyv, miközben mégis az. Kaotikusan hangzik? Megpróbálom kifejteni.

Amikor belekezdtem az olvasásba, alig telt el néhány oldal, úgy éreztem magam, mintha Tükörországba kerültem volna. Minden, amiről olvastam, rettentően szürreális volt. Álmomban sem gondoltam, hogy egy effektív gyerekeknek szánt műben ennyire kidolgozott, masszív, alaposan felépített és leírt világgal fogok találkozni - melynek megismeréséhez nem lesz elegendő néhány oldal. Továbbá az is meglepett, hogy hiába teltek el hosszú fejezetek, az írónak még mindig bőven akadt mesélni valója a háttérről. Nem is kevés! Mindez egyszerre volt számomra pozitív és kevésbé az.
Bevallom, az elejével lassabban haladtam, képtelen voltam egyszerre befogadni azt a rengeteg információt, ami a nyakamba zúdult, ráadásul hiába vártam, hogy a sokszorosan pedzegetett cselekményszál beinduljon, néhány mondat után valahogy mindig elkanyarodtunk (akárcsak általános iskolai történelem óráimon, amikor a drága tanárnőm belevágott egy témába, majd milliónyi másiknál kötöttünk ki). Ugyanakkor tetszett, hogy alapos betekintést kaphattam a világba.
De ha már itt tartunk, muszáj róla mesélnem picit, hisz ez teszi azzá a Felhővadászokat, ami.

Képzeljétek el, hogy az általunk ismert Föld valamilyen szinten szétrobban, egészen a magjáig. Eltűnnek a kontinensek, a mi értelmünkben vett szárazföldek, s az óceánok, tengerek, folyók és tavak elpárolognak. Egyszóval minden, amit ismerünk földrajzi és biológiai szempontból, semmivé lesz. Helyette a Föld légterében, függőlegesen alakulnak ki a különböző égövek, éghajlatok, míg a kontinensek szétdarabolódnak mindenféle méretű, lebegő szigetté. Ezeken a szigeteken élnek az emberek, itt alakítják ki otthonaikat, munkahelyüket, vagy a különféle intézményeket. És míg függőlegesen drasztikusan nem igazán ajánlott közlekedni, addig a saját "szinteden" nyugodtan áthajókázhatsz egyik helyről a másikra - esetleg úszhatsz is, ha ügyes úszó vagy és nem pottyansz le, mert bizony lent (!) ott van a Nap, ami meggrillez. Ám nem csak a Nap jelenthet veszélyt, hanem a légtérben úszkáló égállatok is, ugyanis  majd' minden földi állatnak van égi megfelelője, mely funkciójában nagyjából ugyanaz, ám kinézetében picit más, mint az őse.
Mindez persze csak egy zanzásított összefoglaló a legalapvetőbb dolgokról, minthogy teljes egészében képtelenség részletezni az egészet. Ha érdekel, a Felhővadászokban részletesen is olvashatsz az égcápákról, az úszásról, vagy momentán bármi másról.

Természetesen hiába jól kidolgozott egy világ, ha hiányzik belőle a löketet adó, érdeklődést felszító cselekmény. Aggodalomra azonban semmi ok, még ha Christien kicsapongó elbeszélésének hála, várat is magára, azért csak-csak megérkezik, hogy egy egészen izgalmas második részt produkáljon.

Christien, a főszereplő fiú ámulattal csodálja a Felhővadászokat, akikre bár úgy tekint a társadalom, mint valamiféle legális kalózokra, mégis kulcsfontosságúak az emberek életben maradásához. Nevükből sejthetően felhőkre vadásznak. Azokat begyűjtik, lepárolják, és a különböző kategóriájú (ivóvíz, fürdéshez, öntözéshez, stb-hez alkalmas vizek) vizet szállítják egyik helyről a másikra. Lehet, hogy nem hangzik túl kalandosan, de az. Egy olyan világban, ahol a felhők ritkaságot jelentenek, kereskedni kell velük, nagyon is sok izgalmat tartogat a vadászásuk, szállításuk - nem véletlen, hogy Christien is szeretne részese lenni egy ilyen útnak. Álmai megvalósításához, pedig jó kis táptalajt biztosít az iskolájába érkező új, felhővadász lány, Jenine. A kaland tehát garantált, méghozzá nem is akármilyen.

Ami a szereplőket illeti.... ők viszont kicsit olvasóidegenek. Nekem legalábbis nem igazán kerültek közel a szívemhez. Christien vidám, álmodozó, nyílt fiú, aki mindent bevet, hogy célt érjen a vele ellentétes személyiségű, rideg lánynál, aki nem véletlenül olyan, amilyen. Már pusztán kettejük neveltetéséből, s megkülönböztetéséből látszódik, mennyire mások, mint ahogyan az is, hogy a társadalmukban elfoglalt szerepük, mennyire formálja őket. Hiába függ az emberek élete a Felhővadászoktól, nomádságuk és arcvagdosós (szemük aljától az állukig egy-egy függőleges heg húzódik), hennás bőrük miatt megvetik őket.
Ugyanakkor a más kultúrájukból fakadó nézetkülönbségek (és Christien nyitottsága) rettentő jó kis eszmefuttatásokat szülnek, amik 14 éves kortól felfele, bármely korosztály számára elgondolkodtatóak lehetnek, sok problémára felhívják a figyelmet.

Mindent egybevetve úgy gondolom, a Felhővadászok egy igazán formabontó, egyedi, és nem kicsit szürreális történet, ami rengeteg magvas gondolatot tartalmaz. Elsősorban az újdonságokra nyitott kiskamaszoknak ajánlanám, de felnőttebb fejjel is érdekfeszítő olvasmány lehet.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: kicsapongó kezdés
Borító: 5/3




Nyereményjáték


A Felhővadászok játékunkban könnyű dolgotok lesz!
Minden állomáson találtok egy rövid leírást egy vízi élőlényről, melynek égi párját megtalálhatjátok a könyvben. Nincs más dolgotok, mint kitalálni, milyen élőlényről van szó, és beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba.
Ha ügyesek vagytok, Tiétek lehet a könyv egy példánya.
Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Milyen élőlényről van szó?
Életmódja egyaránt vízhez és szárazföldhöz kötött, a szárazföldön esetlenül mozognak. Testük orsó alakú, áramvonalas. Mellső végtagjaik úszólábakká alakultak, a hátsók elcsökevényesedtek. Orrlyukaik teljesen elzárhatók. Halakkal, rákokkal táplálkoznak.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/08 Deszy könyvajánlója
04/11 Dreamworld
04/14 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése