2016. április 16., szombat

Amy Ewing - Az Ékkő



A Maxim Kiadó hozza el nekünk Amy Ewing debütáló könyvét Az Ékkövet, mely egy újabb izgalmas disztópikus világba repít minket.
2016. április 16. és 26. között a Blogturné Klub segítségével megismerkedhettek Violet történetével, a bejegyzésekben sok érdekességet találtok még, illetve a nyereményjáték keretein belül 3 szerencsés meg is nyerheti a könyvet.


Amy Ewing: Az Ékkő

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632617183
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Az Ékkő egyenlő a gazdagsággal, a szépséggel és a hatalommal. De vannak lányok, akik számára nem jelent mást, csak a szolgaságot.
Violet a Lápon született és nevelkedett, és genetikai adottságai képessé teszik rá, hogy ő hordja ki az Ékkő egyik előkelőségének gyermekét. A Tó Hercegnője egy aukción vette meg Violetet, aki hamar megtanulja az Ékkő csillogó felszíne alatt rejtőző brutális igazságot. El kell fogadnia a csúf valóságot, és meg kell próbálnia életben maradni.

Saját véleményem:
Idén tavasszal éppen nagy disztópia válságomat élem, melynek következtében vagy sehogy, vagy nagyon nehezen csúsznak le az ilyen műfajú könyvek - hiába imádom őket alapjáraton. Ebből kifolyólag, noha érdekelt a történet, állandóan arrébb tologattam, mígnem a vészesen közelítő turné miatt, rá nem kényszerültem az olvasására. Mindazonáltal Az Ékkő rögtön az első fejezettel megfogott, s a végéig el sem eresztett. Amikor akadt kósza két percem, már rögvest nyúltam is Szöszihez (a tabletemhez), hogy legalább néhány oldal erejéig újra elmerülhessek ebben a zord világban. Mert bizony hiába a csajos, divatos borító, ez egy érzelmileg nagyon kemény disztópia.
Tudom, hogy sokan a Párválasztóhoz hasonlítják, s a palotai élet és a szép ruhák tekintetében valóban hasonlítanak is, ám Amy Ewing története sokkal közelebb áll az Éhezők viadala és a Hervadás keverékéhez.

A történet központi színtere a Magányos Város, mely öt körre tagolt, fallal határolt sziget. Mindegyik körgyűrűben más életszínvonalon élnek az emberek, s más feladatot látnak el. A három külső körben a munkásosztály él, rájuk a szegénység a legjellemzőbb, míg a két belsőben a jólét, a gazdagság és a hatalom az úr. Ámde hiába a pénz, a Bank és Ékkő úrnői, grófnői és hercegnői képtelenek egészséges gyermekeket a világra hozni, így szükségük van béranyákra, akiket helyetteseknek hívnak. A dolog csattanója, hogy a megfelelő, mágiával rendelkező lányok pusztán a legszegényebb kerületben jönnek világra.
A Lápon minden nővé érett kislányt megvizsgálnak, s amennyiben rendelkezik a megfelelő tehetségekkel, egy Átmeneti Intézménybe kerül, ahol évek során kitanulja a helyettesség mibenlétét; majd ha megérett a feladatra, egy évenként megrendezett, Ékkőbeli aukción eladják a magas rangú asszonyok valamelyikének.
Violet, a főszereplőnk is egy olyan, helyettesnek született lány, akit épp a legfrissebb aukcióra szánnak, ráadásul igen tehetséges is. A 190 és 200 közé besorolt lányokat a leghatalmasabb házak asszonyai elé citálják, Violet pedig 197-es besorolást kap.

A cselekmény központi eleme a helyettesség, s Violet révén ezt a témát igen alaposan körbe is járjuk. Ám mivel egy státusz az, amire a kötet épül, egy effektív lassú lefolyású regényről beszélhetünk, melyben a dráma, a kegyetlenség, a hatalom, az emberi élet semmibevétele, és a hatalmi harc kerül fókuszba. A szerző gördülékeny stílusa azonban kellően ellensúlyozza a lassan formálódó történetszálakat, olyannyira, hogy ötven-hatvan, nagyjából a semmiről szóló oldalak is úgy röppennek el, mintha csak két-három oldalak lettek volna. És ha cselekedetbeli előrelépés nem is mindig történik, az érzelmi rész kitölti az űrt.
Őszintén bevallom, nem számítottam arra, hogy Az Ékkő ennyire mélyen letaglóz és megérint majd, de Violet karaktere és narrációja olyan erősre sikeredett, hogy képes volt velem elhitetni, megértetni és átéreztetni azt, amin a helyettes lányok átesnek. Szörnyű volt látni, hogy a saját élettől megfosztott lányokat csak úgy adják-veszik, nem törődve azzal, hogy elszakítják-e őket a családjuktól vagy bármi mástól. S mindezt miért? Hogy habos-babos ruhába öltöztetve, luxuskörülmények között, állatként bánjanak velük, pórázra kössék őket, kérkedjenek tehetségükkel, végül pedig húsvér kívánságteljesítő babagyárat csináljanak belőlük. Mert bizony a helyettesítő feladata az, hogy a rendelésben leadott külső és belső tulajdonságokat, mágiája révén kifejlessze a piciben, függetlenül attól, ő eközben milyen kínokat él át.
Az egész helyzet egyszerre hátborzongató, fájdalmas és elképesztően zseniális ötlet. Mintha a szerző fricskát mutatna vele a sok álomszerű, túlidealizált történetnek. Hisz, ha nem is pont így, de a Magányos Város nézetei, szabályai, vagy állapotai a mi világunkban is megtalálhatóak.

Természetesen azért van egy kis izgalom is a történetben. Egyrészt a háttérben elindul egy mentési akció; a királyi család eunuch udvarhölgye (aki olyan mintha Cinnát és Lord Varyst összemixelték volna) menekülési lehetőséget kínál Violetnek - lehet izgulni, vajon sikerül-e -, másrészt pedig az űrnők egymással való csatározása is rengeteg meglepő fordulatot produkál.
És ugyan ki mások kerülnének kereszttűzbe, mint a helyettesek? Minden úrnő azon van, hogy az ő helyettese szüljön előbb kislányt, akit majd eljegyezhetnek a királyi család fiával - nem rettenve el az eszközök színes palettájától a szent cél érdekében. (Itt jön be az Éhezők Viadala hatás, hogy ki mit tesz meg azért, hogy az ő helyettese kerüljön előnybe.)

Ám Az Ékkő nem lenne az, ami Violet nélkül. Erős, jól kidolgozott hősnő; tökéletes példája annak, hogy egy lánynak nem feltétlenül kell badassnek lennie ahhoz, hogy szerethető, becsülendő és kemény legyen
Szeretnék róla többet is mondani, csakhogy percek óta ülök, bepötyögök néhány betűt, majd újra és újra törlöm, mert sajnos a szavak kevésnek bizonyulnak ahhoz, hogy elmeséljem, milyen is ő, mennyire csodálatos. De higgyétek el, az egyik legjobb főszereplő, akivel manapság találkoztam. Nagyon emberi, könnyű vele azonosulni, mégis... Több.
A karakterében rejlő erősséget már csak az is alátámasztja, hogy a romantikus szálat hozó - és az egyébként szintén érdekes és sokkoló múlttal rendelkező - Ash vonzerejét simán elnyomja.

Mindent összegezve, csak ajánlani tudom ezt a könyvet a disztópia szerelmeseinek. Az Ékkő egy gondosan felépített, lassú ívű, szívszorító történet, erős női főszereplővel a középpontban. Nem mindennapi témát dolgoz fel, nagy merészséggel, gördülékeny, olvasmányos stílusban.
Azt viszont jó, ha tudjátok: orbitális függővége van! Amolyan falkaparós, ide vele, de most azonnal típusú.


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Violet, Annabelle, Raven, Lucien
Kedvenc jelenet: Violet csellózása, és a szerelmi vallomás
Negatívum: -
Borító: 5/3




Magányos Város térképe






Nyereményjáték


A mostani játékunkban az elit házak asszonyainak nevét keressük, akik megveszik a helyettes lányokat, hogy azok gyereket szüljenek nekik. Segítségül megadtunk egy képet és a bejegyzés szövegében kiemelt betűkkel is találtok.Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

04/16 Dreamworld
04/18 CBooks
04/21 Media Addict
04/22 Deszy könyvajánlója
04/24 MFKata gondolatai
04/26 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése