2016. április 5., kedd

Zoe Sugg - Girl Online



Zoe Sugg azaz Zoella nevét nem kell bemutatni szinte senkinek. A fiatal lány úgy robbant be a Youtube bloggerek/vloggerek világába, mint egy üstökös. A szemtelenül fiatal lány a videók után most egy történetet hozott el nekünk, ami mellett nem szabad elmenni. Bár a Girl online kívülről egy romantikus tiniregénynek tűnik, belül sok olyan fontos tanulságot rejt az internetes zaklatásról, a blogolásról, a barátságról, és a család erejéről, amit minden fiatalnak és idősebbnek is érdemes elolvasnia.

A Blogturné klub 6 bloggere is végigkövette a főszereplő Penny elképesztő kalandjait, és megnézték közelről, hogy miért is ennyire sikeres Zoe Sugg könyve. Tartsatok velünk március 24 és április 4. között és a turné végén, ha felkészültek vagytok a bloggerekből, akkor nektek is esélyetek van megnyerni a Girl online egyik példányát.


Zoe Sugg: Girl Online

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789633102404
Oldalszám: 380 oldal
Fordító: Lovas Anna

Fülszöveg:
A brit kisvárosban élő Penny Porter úgy akarja legyőzni szorongásos rohamait, hogy blogot indít, és ismeretlenekkel osztja meg érzéseit, gondolatait. GirlOnline álnéven bele is vág, de egy szerencsétlen baleset elrettenti a folytatástól.
Penny és családja a karácsonyt New Yorkban tölti, ahol a lány megismerkedik (és fülig beleszeret) egy izgalmas és sármos zenész srácba. Pár nap alatt megfordul velük a világ, Noah a legjobb dolog, ami Pennyvel történhet, és a lány azonnal világgá is kürtöli újdonsült boldogságát a blogon… csak azt nem sejti, hogy ezzel lavinát indít el, és nemsokára több ellensége lesz, mint ahány barátja…
Vajon megbízhatsz a legjobb barátodban, ha a szerelem a tét? És a szerelmedben, ha a boldogság?

Saját véleményem:
A Girl Online-ra a fülszövege miatt figyeltem fel, ugyanis a zenész fiúk & a Bella-szindrómás lányok még mind a mai napig a gyengéim, ha jól vannak megírva. Zoelláról egyébként egészen eddig nem is hallottam, így a regénnyel kapcsolatos botránya sem igazán rázott meg. Egyetlen vágyam volt csupán, hogy szeressem a könyvet, és ez maximálisan meg is valósult. Az idei évem eddigi legjobb YA romantikusához volt szerencsém. Innentől kezdve pedig számomra teljesen mindegy volt, ki írta - a lényeg, hogy megvett kilóra. Attól kezdve, hogy kinyitottam a könyvet, egészen addig, míg be nem csuktam, a mosolyom fültől-fülig ért.
Már nem is emlékszem, mikor volt utoljára szerencsém ennyire aranyos, humoros, szerethető, léleksimogató regényhez, mint a Girl Online.
Anyu kb. folyamatosan azt hallgatta tőlem, hogy "Ezt muszáj elolvasnod!", "Annyira jó, olvasnod KELL!", "Anyu, tényleg, ahogy befejeztem, vesd rá magad.", "Annyira fantasztikus!", "Bárcsak kivakarhatnám a lapokból Noah-t...", stb. Szóval, ha a rövid véleményemre vagytok kíváncsiak: most azonnal rohanjátok le az első könyvesboltot vagy webshopot és vegyétek meg, mert ezt tényleg mindenkinek (főleg csajoknak) olvasnia kell!

Maga a történet amúgy sok újdonságot nem kínál egy valamire való könyvmoly számára, hisz a legalapvetőbb, legelcsépeltebb klisékből tevődik össze, mégis olyan szinten olvastatja magát, hogy képtelenség letenni. Egész egyszerűen minden a helyén van: a karakterek, a helyszínek, a cselekmény, a drámai csattanók, de még a hétköznapi problémák is. Ám a legeslegfontosabbak a karakterek. Az ő szerethetőségük és hétköznapiságuk az, ami miatt könnyű velük azonosulni, megérteni és megszeretni őket.
A főszereplő hölgyemény, Penny egy tipikus szerény, csetlő-botló lány, aki imád fotózni, rajong a családjáért, bensőséges viszonyt ápol - meleg - barátjával, ugyanakkor nem túl szerencsés a szerelemben, kilóg az iskolai klikkekből, és barátnője sem egy tipikus BFF. Vagyis nagyjából pont olyan, mint a könyvmolyok 70%-a.  Innentől kezdve nem nehéz megérteni őt, netán azonosulni vele. Ráadásul van még egy hobbija, a blogolás, ami szintén közelebb hozza őt az olvasókhoz.

Penny a blogját használja arra, hogy kiírja magából az érzéseit, névtelenül megossza az őt érő pozitív vagy negatív élményeket. A Girl Online a személyes játszótere, ahol minden következmény nélkül az lehet, aki igazából - mint ahogy mi, bloggerek is így vagyunk ezzel.
Nagyon szerettem Penny bejegyzéseit, és azokat az érzéseket, amiket egy-egy poszt megírása, vagy a gondolataira jövő megerősítés kiváltott belőle. A szerzőnek teljes mértékben sikerült elkapnia és átadnia a bloggerkedés lényegét (ami nem az ingyenes könyvekben, sminkekben, ruhákban, utazásban, stb. nyilvánul meg), még akkor is, ha picit kisarkítottnak éreztem a posztok generálta adatokat.
Mi több, a blogolás ebben az esetben párosult egy jó kis coming-out lehetőséggel is, mivel Penny ezen a platformon vállalta fel elsőként a problémáját, vagyis azt, hogy egy korábbi trauma óta pánikrohamokkal küzd. 
Örülök, hogy a szertelen, bolondos tartalom mellé egy kicsit komolyabb, nem sűrűn érintett téma is vegyült, mert a pánikbetegség olyan dolog, ami rengeteg embert érint manapság, és erről mindenképp beszélni kell. A környezetemben nekem is volt/van pánikbeteg családtagom, barátom, ezért számomra kiemelt érték mindaz, ahogyan ez az egész helyzet, a betegség felvállalása és kezelése felmerült. 
Fogalmam sincs, a szerző mennyire járatos a témában, mindenesetre a bloggerkedéshez hasonlóan sikerült nagyon valósághűen ábrázolnia. És ha emiatt akár egyetlen olvasó is felvállalja, belátja, mivel küzd, netán tanácsot vagy segítséget kap, már megérte.   

A harmadik dolog, ami nagyon erős és hiteles volt, az a barátság témaköre.
Életünk bármely szakaszában fontosak a barátok. Némelyik barátság örökké tart, kibír minden hullámhegyet-völgyet, történjen bármi ott van, a kötelék eltéphetetlen. Penny számára ilyen Elliott. Kettejük kapcsolata gyönyörűen felépített, a regény elejétől a végéig megfigyelhetjük az összes fázist, és ez rengeteget hozzáad a könyv értékéhez. Kettejük barátsága nélkül a Girl Online nem lenne az, ami. Ugyanakkor kapunk egy másik végletet is, Megan személyében, ami szintén nem elhanyagolható.
Megan Penny egykori legjobb barátnője, akivel mára nem csak, hogy kihűlt a barátság, de még negatív irányba is fordult - főszereplő hölgyeményünk sokáig mégsem mer/akar/tud kilépni a kapcsolatból, mert kötik ők az emlékek és a remény, mígnem rájön, hogy néha bizony kinőjük a barátságokat.
Valószínűleg mindenkinek megvan(nak) a maga Meganja(i). Nekem öt is kijutott, és minden egyes alkalommal ugyanazt éltem át, mint Penny. Valahogy mindig kötöttek az emlékek, s legtöbbjük még manapság is fel-felmerül bennem.
Viszont Penny kabátos eszmefuttatása sokat segített. Elgondolkoztatott, és beláttam, hogy mind az öt lány egy régen szeretett, ámde mostanra kinőtt kabát, amiknél jó nosztalgiázni, de lépni kell, új kabátokat kell keresni, nem pedig a régit feltépni.
Meglehet, valójában a Megan szál apróság, de véleményem szerint minden tinilány számára hasznos lehet, hasonló okokból, mint a pánikroham behozatala.

A fentebb felsorolt dolgok miatt a helyzet cseppet drámainak, búskomornak tűnhet, de megnyugtatásul mondom: nem az. A karakterek mellett a másik, szerkezeti előny a humor. A szerzőnek sikerült annyit és olyan módon belecsempésznie a történetbe, hogy az soha ne legyen (túl) szomorú - épp ellenkezőleg. Itt minden és mindenki meglehetősen jó öniróniával rendelkezik, úgyhogy ha az olvasó éppen nem Noah miatt olvadozik, akkor éppen hangosan hahotázik.
Penny Bella-szindrómájától kezdve, a vérciki helyzeteken át, a vicces karakterekig minden és mindenki azon van, hogy masszív görcs álljon a szájizmunkba. Tényleg nem emlékszem, mikor nevettem ennyit és ilyen jókat egy regényen - tiszta szívből. És ami még érdekes, hogy a túlzó szituációk sem kínos mosolyt fakasztanak, épp ellenkezőleg. Mintha itt tényleg  minden, más helyen negatívan kicsapódó dolog előnyt tudna kovácsolni magának. Nem tudom, ez miként lehet, de a tény ettől még tény.

Idáig eljutva felmerülhet bennetek a kérdés, "jó, jó, de mégis miről szól ez a könyv?". Nos, az a helyzet, hogy a történet harmadánál járva, amolyan mellékes, kétmásodperces gondolatként ez bennem is felmerült, majd olyan gyorsan tovaszállt, hogy időm se volt vele foglalkozni, minthogy a "semmin" is baromi jól szórakoztam. Természetesen később azért bepengeti magát a Sorsfordító Esemény is, Noah személyében, úgyhogy a válasz: bimbózó szerelemről, változásról, önmagunk felvállalásáról. Az életről.
De most maradjunk a szerelemnél. Az a helyzet, hogy én nem csak a könyvvel, de magával Noah-val is szerelembe estem, és lány legyen a talpán, aki nem olvad el úgy ettől a sráctól, mint a napon felejtett fagyi. Nem tudok rá jobb szót: tökéletes! Kellően bolond, laza, figyelmes, kedves, odaadó, vad, természetes. Ó, meg hát helyes is, de ezt gondolom nélkülem is kitaláltátok.
Penny és Noah között az első perctől iszonyat jól működik a kémia, hiába töltenek el együtt kevés időt, már néhány óra múlva olyanok, mintha ezer éve együtt lennének. És ehhez nem kell, hogy Penny maga is kijelentse, mert anélkül is érezni lehet, hogy úgy passzolnak, mint kirakós két darabja. Elemi páros. És a manóba is, minden lánynak kéne egy Noah!

Mindent egybevetve tehát, a Girl Online egy édes, vicces történet fiatalokról fiataloknak, ami úgy közvetít értéket, hogy nem válik görcsössé. Ha szeretnétek egy igazán jó, könnyed, pozitív töltetű, szerelembeesős könyvet, akkor szívből ajánlom Zoe Sugg regényét. (És a Marni Bates fanok se hagyják ki!)
Nálam bekerült a 2016-os élmezőnybe. 


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:  Penny, Noah, Elliott
Kedvenc jelenet: a Varázslatos Meglepetés Napja mindenestől
Negatívum: Megan
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Ahogy a könyv főszereplője Penny, úgy a turnéban résztvevő blogokon is a bloggereké a főszerep. Minden blogon találhattok egy kis leírást, és egy képet egy híres és sikeres bloggerről. A te feladatod az lesz, hogy a Rafflecopter dobozba beírd az állomásokon látható bloggerek nevét vagy blogjainak nevét.
Ha ügyes vagy, és jó vagy a bloggerekben, akkor a turné végén megnyerheted a 3 Girl Online egyik példányát.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

A fényképen látható hölgy az Árnyvadászok által legjobban (szeretett és) irigyelt blogger - mi több, Cassie-vel kapcsolatban naprakészen tudja a legfrissebb infókat. Blogján, melyet három másik bloggerrel vezet, látható nyoma van az Árnyvadászvilág szeretetének. Ezenkívül rendszeres résztvevője a külföldi blogturnéknak.




Nézzetek be a többi állomásra is

03/25 Zakkant olvas
03/27 CBooks
03/29 Kristina blogja
03/31 Deszy Könyvajánlója
04/03 Media Addict
04/05 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése