2016. április 26., kedd

Brigid Kemmerer - Spirit



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelenik Brigid Kemmerer Spirit - Szellem című regénye, az Elementálok sorozat harmadik része. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja Hunter történetét, melyben a sokat tapasztalt fiúnak újra kockáztatnia kell. Sérelmeit félretéve megbízik társaiban, vagy vállalja a nyomában járó veszélyt? A döntés rajta áll!

2016. április 19-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Brigid Kemmerer: Spirit - Szellem

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995174
Oldalszám: 400 oldal
Fordító: Farkas János

Fülszöveg:
Hunter Garrity csak azt szeretné, ha békén hagynák. A saját kárán tanulta meg, hogy nem mindennapi képességeiért súlyos árat kell fizetnie. És úgy tűnik, nem engedhet meg magának egyetlen szövetségest sem.
Fuldoklik az ellenséges indulatokban. A nagyapja, akinek viszket a tenyere, ha csak ránéz.
A Merrick fiúk, akik azt hiszik, hogy elárulta őket.
Calla, ez az ármánykodó őrült, aki csalinak akarja használni őt.
És ott van Kate Sullivan, az új lány az osztályban. Ő nem ellenséges. Kate merész. Vicces. Szexi. De ő is forral valamit. Ahogy az elvileg titkos erők felszínre törnek mindenütt, amerre csak jár, Hunter rájön, hogy valami szörnyűség fog történni. De ahhoz, hogy megtudja, mi vár rá, találnia kell valakit, akiben megbízhat…

Saját véleményem:
Hunter könyvére az első kötetben való felbukkanása óta vártam. Kíváncsi voltam, mi rejtőzhet egy ennyire önellentétben álló srác gondolatvilágában, hiszen vad külseje közel sem tükrözte személyiségét. Szóval számomra Hunter egy óriási, felfedezésre váró kérdőjel volt.
Igen ám, de olvasás előtt, kezemben a tablettel jöttem rá, hogy oké, hogy az apró, személyiségjegyeket érintő dolgokra és két-három tettére emlékszem, de a hosszú várakozás alatt totálisan elfelejtettem, miért is gyűlölik szegénykémet annyira a Merrick tesók. Brigid Kemmerer azonban nem állt le magyarázgatni, mi hogy volt korábban, hanem egyből a lovak közé csapott, és inkább apró, nüansznyi utalásokat dugott el itt-ott, melyekből nagyjából a könyv felére kisakkozhattam, mi is volt a nagy elfordulás oka.

A Spirit két részre bontható. A könyv második fele pörgősebb, míg az első lassabb lefolyású, eseménytelen, többnyire Hunter magányosságára épül. Ebben megismerkedhetünk Hunterrel, dagonyázhatunk a feje felett összecsapó fellegek lecsapódásában, valamint többé-kevésbé feltérképezhetjük új hősnőnket is.
Kate első pillanattól fogva egy nagyon badass, magabiztos, csípős nyelvű csaj, aki felettesével együtt nem kisebb céllal érkezik a városba, minthogy végezzen a Merrick fiúkkal. Küldetése értelmében be kell épülnie a suliba, ahol a srácok közelébe kell férkőznie, hogy kitapasztalja szokásaikat, és felmérje a terepet a feladat végrehajtása előtt. Csakhogy közben összefut Hunterrel is, aki munka- és magánéleti téren is felkelti figyelmét.
Kate karaktere új szín a sorozat életében. Az eddigi lányoktól eltérően abszolút tisztában van képességeivel, olyannyira, hogy az őrzőség szellemében nevelkedve nem retten vissza a gyilkolás gondolatától sem. Mindennek ellenére, sokáig elég steril marad az olvasó számára. Nehéz komolyabb érzéseket társítani hozzá, mivel az alapvető dolgokon kívül vajmi kevés derül ki róla. Vagy ha már itt tartunk, úgy unblock a Silverrel való küldetéséről is.

Amiből viszont annál többet kapunk, az Hunter. Pontosabban Hunter lelki gyötrelmei. Szinte kétszáz oldalon keresztül olvashatunk a szenvedéséről, ami meglepő módon egyáltalán nem unalmas vagy gyötrelmes. (Jó, nem mondom, hogy amikor huszonhatodszor is elismételtük, hogy nincs senkije, csak magára számíthat, nem forgattam a szememet, de alapvetően a szerzőnek sikerült nagyon emberien ábrázolnia a srác kínlódását, amit a gördülékeny stílus még emészthetőbbé tett.)
Szegénykémnek most nagyon összejön minden. A Merrick fiúk haragszanak rá, Calla azzal fenyegeti, ha nem hívja az őrzőket a városba, felgyújtja az egészet, ráadásul vaskalapos - és igencsak unszimpatikus - nagyapja is kiteszi a szűrét, miközben édesanyja meg sem szólal. Mi több, Calla az iskolában is kényes szituációkba sodorja, melyek nem kicsit tépázzák meg lelkét.
Van olyan, amikor az élet összejön, egyik baj éri a másikat, és Hunter éppen egy ilyen időszakot él át, teljesen reális megnyilvánulásokkal, gondolatokkal ötvözve. A magány és a fájdalom pedig magával hozza a bizalmatlanságot. Hiába nyúlnak felé mentőkezek, akarva-akaratlanul is szárba szökken benne a gyanakvás szikrája, mely ebben az esetben nagyon jó kis táptalajt biztosít a háttérben alakulgató bonyodalmaknak.

Én a magam részéről nagyon szerettem Huntert, és valószínűleg a hasonlóságunk miatt könnyen tudtam azonosulni a benne végbemenő folyamatokkal. De úgy gondolom, aki kicsit is nyitott az érzékenyebb érzésvilágú emberek felé, annak is menni fog. Arról nem is beszélve, hogy egészen más egy fiút látni szenvedni, mint egy lányt. (És itt megjegyezném, a szenvedés nem egyenlő a hisztivel!)
Ám Kate pont emiatt illik annyira Hunterhez. Azt a talpraesettséget viszi bele kettejük kapcsolatába, ami felkorbácsolja a srácot és helyre pofozgatja.
Esetükben külön kiemelném az sms-es szokásukat, ami újfent egyedi újdonsága a sorozatnak. Hunter és Kate élő interaktus helyett inkább frappáns kis sms-ek révén kerül közel egymáshoz. Az üzeneteik pedig amellett, hogy irtó viccesek, nagyon bensőséges hangulatúak. Mintha csak ebben a formában lehetnének önmaguk - hogy ez miért fontos, megértitek, ha elolvassátok a könyvet.

A történet második fele, kábé az óriáskerekes jelenettől kezdve jobban felpörög, és a sakktábla felállása is átrendeződik - Silver és Kate előtérbe lép. A hogyanokra nem térnék ki, viszont ez a kötet más téren is újító önmagához és a műfajhoz képest is. Brigid Kemmerer olyan csavarral áll elő, melyre valószínűleg senki nem számítana. Nem mondhatnám, hogy örülök annak, ami történt, de azt készséggel aláírom, hogy azonkívül, hogy meglepő, bátor és merész is.

Végül, de nem utolsó sorban még muszáj kitérnem a sorozat alapköveire, a Merrick fiúkra, mivel ők ugye nélkülözhetetlen "kellékek". Bennük az a jó, hogy nincs két olyan rész, ahol egyformán viselkednének; mindig egy kicsit mások, kiszámíthatatlanok, mégsem lehet őket nem szeretni. Imádom az összetartásukat, a hevességüket, a fiú falka lenyomatukat, és a bolondságukat. Mentalitásuk nélkül nem lenne az a sorozat, ami. Most viszont Michael az, aki kiemelkedik a sorból, s apafiguraként Hunter pártjára áll. Ha néha hűvösen is, de nagyon megható módon veszi oltalmába az önmagával és a külvilággal is háborúban álló srácot.

Mindent egybevetve, a Spirit ugyan nem éri el a második rész színvonalát, mindazonáltal a Stormot bőségesen felülmúlja. A sorozat rajongói biztosan nem fognak csalódni benne - főként, ha szeretik a CW sorozatokat (bocs, Kate!). Sok szempontból formabontó, kicsit szomorkás hangulatú, mégis merész. Az állatbarátok pedig végre olyan könyvet foghatnak kezükbe, ahol a kutya nem háttérelem, hanem extra érzelmi töltet.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Hunter, Michael, Gabriel, Casper
Kedvenc jelenet: óriáskerekes
Negatívum: Hunter nagyapja
Borító: 5/5




Playlist


1) fun - Some Nights
2) Philip Phillips - Home
3) Train - 50 Ways to Say Goodbye
4) Pink - Blow Me (One Last Kiss)
5) Gym Class Heroes feat. Ryan Tedder - The Fighter
6) Cupid - Cupid Shuffle
7) Demi Lovato - Give Your Heart a Break
8) Swedish House Mafia - Don’t You Worry Child
9) Florence + the Machine - Shake It Out
10) Tristan Prettyman - My Oh My
    



Nyereményjáték


Hunter legjobb barátja a kutyája, Casper, aki hűségesen követi mindenhova, és nem fél megvédeni gazdáját, ha bajba kerülne. A mostani turnéban is fontos szerepet játszanak a kutyák, nincs más dolgotok, mint a kép alapján kitalálni, hogy hívják a képen szereplő kutyát, és azt beírni a rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

04/19 Bibliotheca Fummie
04/21 Deszy könyvajánlója
04/24 Insane Life
04/26 Dreamworld
04/27 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése