2016. április 12., kedd

Amy Tintera - Reboot


A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Amy Tintera Reboot című regénye, a Reboot sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere bemutatja 178-as Wren, a leghalálosabb újjáélesztett, és a reménytelennek tűnő, emberi érzésekkel küzdő 22-es Callum történetét. Ha velünk tartotok, végigkövethetitek kiképzéseiket, és megtudhatjátok, milyen veszélyekkel jár a kettejük közt kialakuló kapcsolat.

2016. április 8-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Amy Tintera: Reboot - Lázadók hajnala

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632616704
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Ipacs Tibor

Fülszöveg:
Wren Connolly különleges lány. Öt évvel ezelőtt újjászületett. Szó szerint. Százhetvennyolc perc telt el, míg visszatért az élők közé. Erősebb lett, gyorsabb, és képes volt meggyógyítani önmagát – de valami mégis megváltozott... Úgy tűnik, nem ő az egyetlen, aki legyőzte a halált. Harcossá képezték, így ő lett az egyik legveszélyesebb az újjáélesztettek között. Egy nap rábízzák egy újonc, Callum Huszonkettes kiképzését. A fiúnak túl lassúak a reflexei, állandóan kérdezősködik, és folyamatos jókedvével kiborítja Wrent. Ám ahogy egyre több időt töltenek együtt, a lányban rég elfelejtett érzések ébrednek, és Callum közelsége teljesen rabul ejti őt. Lassan kezd minden megváltozni. És miközben Wren megismeri a szerelmet, rádöbben, hogy az élet, amit eddig élt, hazugság.
Egy nap, amikor Callum nem hajlandó végrehajtani a kapott parancsot, Wren még egy utolsó lehetőséget kap arra, hogy rávegye az engedelmességre. Ha nem jár sikerrel, nemcsak a fiú kerül veszélybe, hanem őt is elpusztítják. A lánynak mindent kockára kell tennie, hogy megmentse Callumot. Ezzel elindul a küzdelem az életért és a szabadságért.

Saját véleményem:
Amy Tintera regényére a dobverős (igazából vonalkódos), fekete-piros, minimalista borítója miatt figyeltem fel, aztán nem sokkal később beleszerettem a tartalmába is. Olyannyira, hogy hiába olvastam hónapokkal korábban, még ma is elevenen él bennem minden egyes mozzanata.


A szerzőnek sikerült a sablonos, vírusos alapból kihoznia valami egészen újat, tele kiaknázható lehetőségekkel.

Amit elsősorban érdemes tudni a Rebootról, az az, hogy nem átlagos zombi sztori. A szereplők egyáltalán nem foszladozó, agyevő embermaradványok, hanem rebootolt fiatalok, akik egy katonai központban élnek, s mindannyiuknak egy szám a neve - nem véletlenül.
A számukat a haláluk és újjáélesztésük közt eltelt percek után kapják, ami mellesleg egyfajta rangként is funkcionál. Minél nagyobb valakinek a száma, annál tovább volt halott, és annál kevésbé hasonlít egykori, emberi önmagára. A magas számúakból hiányzik bárminemű érzés, ők félúton vannak a zombiság és emberség között, míg az alacsony számúak majdhogynem emberek, tele érzésekkel, emlékekkel, kötelékekkel - amiért meg is vetik őket.
Az újjáélesztettek élete szigorú napirend szerint zajlik. A központban edzéseken-, kiképzéseken-, majd megfelelő szaktudás után városi bevetéseken vesznek részt, melyek során a hozzájuk hasonlóakat, valamint a bűnözőket kell elkapniuk az emberi vezetőik parancsára. Vagyis kimondhatjuk, a rebootok könyörtelen gyilkológépek. Hősnőnk, Wren, pedig az egyik legmagasabb, 178-as számmal rendelkezik, ebből adódóan vérbeli badass csaj, aki minden lelkiismeret furdalás nélkül, bátran kihasználja erőfölényét, s brutális érzéketlenséggel szedi be vagy le a számára kijelölt célszemélyeket. De nem csak harcosként, hanem tanárként is az egyik legjobb. Ám az örök optimista, állandóan vigyorgó, kedves 22-es, megjelenésével igencsak próbára teszi Wren tűrőképességét, főleg miután megkapja őt tanítványának. Csakhogy 178-ast nem olyan fából faragták, mint aki könnyen feladja, ezért hát eltökéli, kerüljön bármibe, életben tartja és kiképzi idegesítő koloncát.

A történet innentől kezdve két részre osztható. Az első felében megismerjük, feltérképezzük a központbeli életet, részt veszünk néhány bevetésen, és végigkövetjük a kiképzést, míg a folytatásban kicsit kinyílik a világ, betekintést nyerünk a külvilági életbe, belecsöppenünk egy hatalmi játszmába, s míg ide-oda menekülünk, szárba szökken a romantika is. Emiatt, valamint  számos központbeli dolog miatt azt mondanám, a Rebootra inkább egyfajta élőhalott A beavatottként gondoljatok, mintsem valami kemény akciókönyvként - ellenkező esetben koppanás lehet a vége.
Alapvetően egyébként nem szeretek bélyegezni vagy hasonlítgatni, mindazonáltal a szó legpozitívabb értelmében, az újjáélesztettek kemény élete, kiképzése sok esetben a Bátrak központját idézte fel bennem. Itt is kifejtve, alapos részletességgel, s kellően nyomasztó hangulattal körítve kapjuk meg a felkészülés folyamatát, és bizony Trisékhez hasonlóan Huszonketteséknek sem árt odafigyelni, kinek mit mondanak, mit tesznek, vagy honnan leselkedik rájuk veszély.

Cselekmény szempontjából igen eseménydús könyvről beszélhetünk, mely teljes mértékben mellőzi az üresjáratokat. Akció akció hátán, harcok, taktikázás, érzelmi lavinák, tragédiák, menekülés, átverések - egyszóval minden megvan benne, ami egy pörgős disztópiához kellhet.
Mindennek ellenére a Reboot igazi sóját a karakterek adják - főként Wren és Callum. Ők ketten ellentétes pólusok, azzal a nem túl szokványos csavarral, hogy a lány az erőteljes karakter, míg a fiú az esetlen, aranyos, érzésekkel teli figura.
Másságukból fakadóan jó kis interakciók jönnek létre, ráadásul remekül prezentálják, mennyit jelentenek az újjáélesztésig eltelt percek. Én például imádtam ahogy 22-es naivságával állandóan kiakasztotta 178-ast, míg az vért izzadva próbálta életben tartani védencét. Egy idő után pedig annyira összecsiszolódnak, hogy a romantikusabb beállítottságú olvasók számára egy abszolút szerethető románcba bonyolódnak. Persze hazudnék, ha azt mondanám, teljesen értettem, miként volt képes Callum gyengéd érzelmeket kicsikarni egy érzéketlen, inkább holtból, mint élőből, párosuk dinamikája mégis elfeledtette velemkérdéseimet, és minden nagyobb gond nélkül tudtam sodródni velük.

Mindent egybevetve, szerintem a Reboot műfaja egyik legnagyobb gyöngyszeme. Izgalmas, pörgős, baljós hangulatú disztópia, némi románccal spékelve. A beavatott rajongóknak kötelező darab! És ha engem kérdeztek, másnak is.  


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Wren, Callum
Kedvenc jelenet: imádtam az első betűtől az utolsóig, nem tudok egyet kiemelni
Negatívum: -
Borító: 5/0,5



Öltözz a könyvhöz










Nyereményjáték


A történetben minden újjáélesztett a rebootolásukig eltelt percek száma alapján egy számmal illetnek, mely egyben az új nevük is. Így mostani játékunk során olyan filmes és könyves karaktereket keresünk, akiknek a neve vagy beceneve egy számjegy.
A feladatotok tehát egyszerű: az állomásokon látható képek alapján ki kell találnotok, kit hogyan hívnak, majd a megoldást beírni a rafflecopter megfelelő sorába. Az azonban fontos, hogy az illető számmal, római számmal vagy betűvel írja a nevét (nem mindegy, hogy Huszonötös vagy XXV, netán 25). 
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

04/08 MFKata gondolatai
04/10 Bibliotheca Fummie
04/12 Dreamworld
04/14 Függővég
04/16 Kelly & Lupi olvas
04/18 Deszy könyvajánlója
04/20 CBooks
04/22 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése