2014. november 19., szerda

Alexandra Bracken - Sötét elmék

 
A természet néha elképesztő dolgokat produkál. Olyanokat, amelyeket talán mi magunk sem értünk. S mivel nem értjük, félünk tőlük…
Így van ez azokkal a különleges képességű gyerekekkel is, akikről Alexandra Bracken november 18-án megjelenő ifjúsági regénye, a Sötét elmék szól. Tarts velünk a november 9-18-ig tartó blogturnénkon, ahol megtudhatjátok, mi miért is szeretjük annyira ezt a könyvet. Olvashattok továbbá kedvcsináló idézeteket a könyvből, megtudhatjátok, milyen különleges képességű fiatalok szerepelnek benne, és persze a könyv filmadaptációjáról is hírt hozunk nektek! A nyereményjáték ezúttal sem maradhat el, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db nyereménykönyvet sorsoljuk ki a helyes megfejtők között!


Alexandra Bracken: The Darkest Minds - Sötét elmék

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615509
Oldalszám: 464 oldal
Fordító: Bozai Ágota

Fülszöveg:
Amikor Ruby a tizedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként Thurmondba, a kormány brutális „rehabilitációs táborába” küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni.
A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike.
Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen.
Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen.


Saját véleményem:
Alexandra Bracken regénye a maga nemében egészen különleges és egyedi. Éppen ezért arra gondoltam, hogy egy kicsit rendhagyóbb értékeléssel, 7 pontba gyűjtve mutatom meg nektek, mit szerettem, vagy kevésbé szerettem benne. Vágjunk is bele...

1.) Világ
A társadalomban egy olyan új vírus üti fel a fejét, mely az új generációs gyerekeket támadja. Rengetegen halnak meg benne, és aki túléli, annál különleges képességek alakulnak ki. Csakhogy a társadalom retteg tőlük, ezért begyűjtik őket és táborokba zsuppolják. A hozzátartozókat pedig azzal hitegetik, hogy mindezt a gyógymód megtalálásának reményében teszik, ám a valóságban nem ez a helyzet. Kiindulásnak adott tehát egy hazug, embereket megvezető állam, és egy titokzatos vírus, valamint egy kétségbeesett nép, és a veszélyeztetett gyerekek.

2.) Hangulat
Mivel egy disztópiáról van szó, szinte borítékolható a komor hangulat, méghozzá nem is akármilyen! De ennyire komoly, sötét és fájdalmas légkörbe ágyazott regénnyel én még nem találkoztam eddigi olvasmányaim során. Rögtön az elején egy nyomasztó szituációba kerülünk, ami úgy szippantja be és süllyeszti el az olvasót, mint egy mocsár. Valóságos lelki gyötrelem a rehabilitációs táborról és az odakerülő fiatalokról olvasni, a kifejezés legpozitívabb értelmében. 

3.) Thurmondi tábor
Különleges képességű, a titokzatos vírust túlélő gyerekeket gyűjtenek ebbe a táborba, ahol különböző csoportokba sorolják őket, képességüknek megfelelően, majd nem szerint különítik el őket. Napjaikat rettegve, terrorban élik, minden luxust mellőzve. Különféle munkákat látnak el, és fegyveres őrök felügyelik és bántalmazzák őket. - Gyomorforgató hely, tele fenyegetéssel, hazugsággal, rettegéssel és terrorral. Tökéletes disztópia helyszín!
A kegyetlensége ellenére úgy vélem jó kis felkészítő, mielőtt beindulnának az események.

4.) Ruby
Ruby a főszereplőnk, aki által kalandozunk, bajba és veszélybe kerülünk. Ő a mi idegenvezetőnk. 10 évesen került be a táborban, és hat éven keresztül tűrte a bántalmazást, és hunyászkodott meg. Ezalatt megtanulta, miként olvadjon be, és hogyan rejtse el képességét (érintés által bele tud pillantani mások gondolataiba, sőt mi több, képes arra, hogy összezavarjon, csoportosítson vagy kitöröljön képeket mások tudatából). - Egészen eddig a pontig kedveltem is őt. Szomorú sorsa miatt pedig nagyon sajnáltam. Illetve le a kalappal a helytállásáért, hisz kemény dolgokon kellett átesnie. Ugyanakkor az önostorozása sokszor az őrületbe kergetett. Mindenért magát hibáztatta, és ez újra és újra előjött, ami egy idő után fárasztóvá vált számomra. Kettős érzéseket váltott ki belőlem.

5.) Vontatottság
Főként kezdetben, de helyenként utána is vontatott volt a történet. Hangulattól függ, miként éli meg az olvasó - ami egyébként amúgy is meghatározó ezzel a regénnyel kapcsolatban. Nem mindegy mikor kezdünk bele. Ha éppen nem csúszik, hagyni kell, és később elővenni, Legalábbis én ezt tapasztaltam.
Amitől leginkább ezt éreztem az a bő leírás. Szeretem én a szép, hosszú szemléltetést, de egy bizonyos szint után sok. És itt előfordult, hogy átbillentünk ebbe az irányba.

6.) Kiszámíthatatlanság, fordulatok, izgalmak
Ezekből sincs hiány. Soha nem tudhatjuk, ki kicsoda, vagy milyen szándékkal közelít. Akikről eleinte azt gondoljuk, hogy barát, azokról hamar kiderülhet, hogy ellenség. 
Miután Ruby találkozik a három fiatallal, kezdetét veszi a menekülés, tele körömlerágós izgalmakkal, hisz nem csak a rehabilitációs tábor vezetői elől kell menekülniük, hanem fejvadászoktól és egy másik szervezettől is, ami a nyomukba ered.

7.) Karakterek 
Mindannyian nagyon egyediek, színesek, izgalmasak. Ott van Zu, a fiatal kislány, aki retteg az idegenektől - és Ruby-tól -, és nem beszél. Liam a nyílt, kedves vezető, és Dagi, aki talán a legérdekesebb mindannyiuk közül, még akkor is, ha kezdetben mást mutat. 
Egytől-egyig küzdenek a maguk démonaival, és ahogyan egymásra hatnak az egészen különleges. Szép fokozatosan lopják be magukat a szívünkbe.

Összességében tehát azoknak ajánlanám a Sötét elméket, akik szeretik a nagyon komor hangulatú, szívszorító, fájdalmas, ámde gyönyörű történeteket.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Liam, Dagi
Kedvenc jelenet: nem jelenet, de a kapcsolatok fejlődése
Negatívum: Ruby önostorozása
Borító: 5/5




Trailer






Nyereményjáték


Szeretnénk, hogy játszva ismerhessétek meg jobban a Sötét elmék világát. Ezért a résztvevő blogokon 1-1 kérdést, a válaszokat pedig a turné állomásain találjátok majd. A válaszokat a rafflecopter megfelelő mezőjébe írva, pedig részt vehettek a nyereményjátékon és tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


Kérdés:
Milyen képességet rejteget Ruby?




Nézzetek be a többi állomásra is

11/09 Kristina Blogja
11/10 Always Love a Wild Book
11/11 Deszy Könyvajánlója
11/12 Roni Olvas
11/13 MFKata Gondolatai
11/14 Függővég
11/16 Kelly & Lupi Olvas
11/17 CBooks
11/18 Dreamworld
11/19 Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése