2014. november 13., csütörtök

Melissa Landers - Elidegenítve

 Néha olyan helyzetben találjuk magunkat, amilyenre álmainkban sem számítottunk volna. Épp így jár ezzel Cara is, amikor váratlanul egy idegen bolygó nagyon is dögös pasiját kapja cserediákként. A turnénkból megtudhatjátok, hogyan boldogul egymással két fiatal, akiket szó szerint fényévek választanak el egymástól. És a végére még talán az is kiderül, hogy nem is kettejük kapcsolata a legfontosabb tényező az egyenletben. Természetesen a nyereményjáték sem maradhat el, három példányt sorsolunk ki azok között, akik bebizonyítják, hogy egy L’eihr sem hozhatja őket zavarba.


Melissa Landers: Alienated - Elidegenítve

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615462
Oldalszám: 360 oldal
Fordító: Marczali Ferenc

Fülszöveg:
Cara, a 17 éves diáklány az egyik legkiválóbb tanulója a Midtowni középiskolának, amikor egy nap Ferguson igazgató behívja az irodájába. Nem mindennapi hírt közöl a lánnyal: Carat választották ki a L’eihrek arra, hogy egyik cserediákjukat fogadja otthonába egy teljes évre.
Két évvel ezelőtt derült fény egy másik bolygó létezésére, melyen az emberekhez hasonló lények élnek, a L’eihrek. Bár kinézetükben szinte azonosak az emberi fajjal, de technológiájukban, felfogásukban, és az élethez való hozzáállásukban teljesen különböznek. Egy jóval fejlettebb fajt képviselnek, és céljuk a Földön élő emberekkel való barátságos kapcsolat kiépítése. Caranak egy éve van rá, hogy megismerje Aelyxt, és vendégül lássa, majd ő maga is egy évet fog tölteni Aelyx otthonában. De nem egyszerű a helyzet, mivel az emberek kétkedve fogadják a más bolygóról érkező idegeneket. Carara nagy nyomás nehezedik, mert barátai is egyre bizalmatlanabbak Aelyxszel szemben. És ahogy az emberek és a L'eihrek kapcsolata egyre inkább kezd meginogni, úgy fűzik egyre szorosabb szálak a lányt Aelyxhez.
Úgy tűnik, a két nép közötti összecsapás elkerülhetetlen. Az egyre baljósabb eseményeket felgyorsítja, mikor az emberek egy radikális csoportja megöl egy l'eihrit. Vajon milyen szerep jut Caranak és Aelyxnek ebben a kiélezett helyzetben? Elég erős a szerelmük, hogy átvészeljék a megpróbáltatásokat, vagy örökre el kell engedniük egymást


Saját véleményem:
Cara a midtowni középiskola legjobb diákja, és mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. Leghőbb álma, hogy ballagásukon ő mondhassa a búcsúbeszédet, és amikor a suli igazgatója, Mr. Ferguson az irodájába hívatja, a lány abban reménykedik, végre beteljesül a vágya. Csakhogy a férfi által közölt hír hidegzuhanyként éri.
Kiderül, hogy a L'eihrek Carát választották egyik cserediákjuknak. Ez pedig azt jelenti, hogy egy teljes évre be kell fogadniuk családjával egy másik bolygóról érkező l'eihr fiút, Aelyxet, majd a következő évet Carának kell a srác bolygóján töltenie.
Cara megpróbál tiltakozni, de tudtán kívül a szülei már áldásukat is adták a projektre, mely óriási jelentőséggel bír az emberiség számára. Mindez ugyanis azt a célt szolgálja, hogy a l'eihrek és az emberek megismerjék egymást, a két bolygót, békét és szövetséget kössenek, mely által mind a két fél jól jár. Így hát Cara kénytelen-kelletlen belemegy a cserediák programba, mit sem sejtve arról, mit vállal ezzel, hisz nem mindenki nézi jól szemmel az új jövevényt, aki meglehetősen furcsa, és egészen más értékrenddel rendelkezik, mint a földi lakosság.  

Melissa Landers regénye már jó pár hónappal korábban felkeltette az érdeklődésemet. A megjelenés után rengeteg helyen bukkant fel, én pedig menthetetlenül beleszerettem a borítójába - itt meg is köszönném a Maxim Kiadónak, hogy megtartották ezt a szépséget -, aztán később a tartalma is megragadott.
Olvasás közben végig az volt az érzésem, mintha a Lux sorozat és a Star-Crossed (filmsorozat) szerelemgyerekét tartanám a kezemben - pozitív értelemben. Na nem azért, mert annyira hasonlított rájuk, inkább csak egy-egy szituáció olyasféle érzületet váltott ki, mint az említett művek.
Az alapsztori szerint néhány évvel korábban fedezték fel egymást az emberek és a l'eihrek, és mostanra jutottak el arra a szintre, hogy egy kölcsönös békeszerződést kössenek, melynek értelmében mind a két fél segíti a másikat. Az idegenek fejlett technikájukkal és orvostudományukkal, míg az emberek szaporodási szokásaikkal és érzelmeik kifejezésével, ugyanis a l'eihrek klónozással jönnek a világra, illetőleg tartózkodnak az érzelmektől.
Ennek alapfeltétele viszont azt, hogy kölcsönösen megismerjék a másik fajt, és  jó kapcsolatot építsenek ki. Így hát létrejött a cserediák program, melynek értelmében 3 l'eihr és 3 földi fiatal próbál meg együtműködni, először a Földön, majd az idegenek bolygóján.
Mi, olvasók Aelyx és Cara idegenvezetésével járjuk be ennek az új szövetségkötésnek, ismerkedésnek minden fázisát. S mivel az írónő váltott szemszöggel dolgozott, megismerhetjük a gondolkodásban, szokásokban és minden egyébben hozzánk jóval közelebb álló embertársunk miként tapasztalja meg az új, földöntúli dolgokat, szabályokat. Valamint bepillantást nyerünk Aelyx révén abba is, hogy ő, idegenként miként látja a mi hanyatló, ámde nagyon érzelemvezérelt, pulzáló társadalmunkat.
Szerencsére mind a két karakter roppant szerethető. Cara egy nyitott, vidám, okos, intelligens lány, némi szarkasztikus humorral megáldva. Aelyx pedig érzelmileg nagyon steril, hazafias gondolkozású srác, aki minden szituációban igyekszik ápolni a tradícióikat, és nem kicsit nézi le az emberiséget.
Kettejük találkozása atombombaszerű. Rengeteg vicces szituációt szül az élet minden területén különbözőségük. Imádtam, ahogy Aelyx rácsodálkozott az intenzív, élettel teli színekre, a fűszeres vagy éppen édes ízekre, vagy egyszerűen csak az emberek heves viselkedésére.
Amit külön kiemelnék, hogy Cara Alienated blogjának köszönhetően szerencsére bőséges betekintést nyerhetünk a l'eihrek világába, szabályrendszerébe. Megtudjuk, miként élnek, nevelkednek, milyen módon válnak felnőtté, vagy, hogyan kapnak munkát. És még sokáig sorolhatnám. Az ő világuk egészen különleges. Szinte tökéletes ellentéte a miénknek.
De minthogy egy ifjúsági regényről van szó, benne két fiatallal, akiket összezárnak, borítékolható a szerelmi szál is. Lényegében ez a másik mozgatórugó.
Caraék sokáig kutya-macska viszonyban tengetik napjaikat, noha tagadhatatlanul vonzónak találják a másikat. Aztán, ahogy egyre több időt töltenek együtt, kapcsolatuk szép lassan átfordul. És az első csók! Hát az nagyon perzselő... és iszonyatosan vicces.
Nagyjából az ismerkedésről, a beilleszkedésről, és az ismeretlen elfogadásáról szól ez a rész, megfűszerezve némi izgalommal,szerelemmel és árulással. Amolyan bevezető jellegű, de én a magam részéről várom már a folytatást, ami ennek a kötetnek a végéből ítélve jóval izgalmasabb lesz, és talán kitölti azt az iciripiciri űrt, amitől itt hiányérzetem támadt.
Összességében tehát ajánlanám mindenkinek, aki szereti a földönkívülieket, a bravúros szópárbajokat, kíváncsi egy új világra, vagy egyszerűen csak szeretne egy vicces, aranyos, romantikus regényt olvasni. 


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Aelyx
Kedvenc jelenet: csók, levélcsata
Negatívum: Cara barátnője
Borító: 5/5




Részlet a könyvből


"Aelyx megvonta a vállát.
- Őszintén szólva, nem tudom elképzelni, milyen tulajdonságai alapján találhattad valaha is vonzónak. Azt értem, hogy ő miért választott téged, de...
- Ú, tényleg? - Cara fellelkesült, mert érezte, hogy egy bók közeleg. - Szerinted miért választott engem?
- Ez nyilvánvaló. - Aelyx cara hullámos hajára mutatott. - A hosszú, fényes hajad, az egészséges bőröd és az élénk szemed azt mutatja, hogy egészséges vagy és jól táplált.
- Ő... köszi.
- Még nem értem a végére.
- Akkor folytasd.
- Egyértelmű, hogy értelmes vagy - mondta, de aztán úgy érezte, hozzá kell tennie: - Ahhoz képest, hogy ember vagy.
- Ejha! Ez nagyon kedves.
- De Ericet valószínűleg a derék-csípő arányod vonzotta legjobban. - Aelyx kissé hátrahajolt, és megbámulta Cara fenekét, amitől egy töredékmásodpercre majdnem úgy nézett ki, mint egy emberfiú. - Ezzel a csípőszélességgel valószínűleg komplikációk nélkül a világra tudod majd hozni az utódodat.
Cara majdnem lenyelte a saját nyelvét. Ezek szerint széles volt a csípője? Hogy hihette egy pillanatra is, hogy valódi bókot fog kapni egy l'eihrtől?
- Zárjuk le a témát - mondta, miközben elhatározta magában, hogy a következő naptól kezdve kiiktatja táplálkozásából a szénhidrátokat. Illetve nem, másnap tésztanap volt. Akkor majd szerdától kezdve iktatja ki a szénhidrátokat. - Beszéljünk inkább rólad.
- Mire vagy kíváncsi?
- Hogy bírsz ennyire nyugodt lenni? Én még helyetted is idegeskedem. Még a reggelimet sem bírtam megenni. 
Ráadásul pont anya ínycsiklandozó, három csokis palacsintája esett áldozatul Cara étvágytalanságának - nem is étel volt ez, hanem mennyei manna, bizonyítéka annak, hogy Isten szereti őt, és azt akarja, hogy boldog legyen.
Pokolba a szénhidrátdiétával. Az élet túlságosan rövid az ilyen hülyeségekhez."




Nyereményjáték


Egy űrutazás során olyan dolgokat lát az ember, amit addig maximum könyvekből vagy dokumentumfilmekből ismert. Tarts Te is Carával és Aelys-szel a L'eihr-re, és találd ki, mit látnak, mit tapasztalnak útközben!

Minden állomáson egy-egy kis versikét/találós kérdést találtok, mely valamely űrhöz kapcsolódó tárgyat, fogalmat, helyet rejtenek. Találd ki, mire gondolhatott Aelys, írd be a rafflecopter doboz megfelelő kérdéséhez, és esélyes lehet megnyerni a 3 nyereménykönyv egyikét!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!


Nézd, Cara, egy újabb bolygó!
A neve annyi csak, mint: .....!
Mickey Egér is sokra tartja,
 pedig jó sok a bolha rajta!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/11 Roni olvas - NaNoWriMO
11/12 MFKata gondolatai - Pizza
11/13 Dreamworld - Részlet a könyvből
11/14 CBooks
11/15 Book Heaven - Kiegészítő novella
11/16 Deszy könyvajánlója
11/17 Kelly & Lupi olvas - A l’eihrek szokásai
11/18 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése