2014. november 1., szombat

Lacey Weatherford - Crush




Október 27 és november 3 között a Blogturné Klub 8 bloggere mutatja be Nektek Lacey Weatherford: Crush - Bizsergés című regényét, Hunter és Cami izgalmas szerelmi történetét. Az értékelések mellett persze extrákkal és a már megszokott játékkal is készültünk, ahol három példányt nyerhettek a könyvből.


Lacey Weatherford: Crush - Bizsergés

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633990148
Oldalszám:
Fordító: Sándor Alexandra Valéria

Fülszöveg:
Cami Wimberley-nek van egy terve, és ebben a tervben nem jut hely a fiúknak – főleg minden idők legvadabb partiállatának, Hunter Wildernek nem, mindegy milyen jóképű és karizmatikus. Cami gyönyörű, végzős, elképesztően tehetséges, jó tanuló, s mindent megtesz azért, hogy bekerüljön álmai főiskolájára, musical színház szakra. Minden tökéletes.
Hunter Wilder nem akar barátnőt – attól most csak túl bonyolulttá válna az élete. Főleg Miss Jókislányt nem akarja, de akkor miért nem tudja levenni róla a szemét? Megpróbálja tartani tőle a három lépés távolságot, de a sors mintha a másik karjaiba taszítaná őket. Régóta nyilvánvaló mindenki számára, hogy tetszenek egymásnak.

Saját véleményem:
Cami határozott tervekkel rendelkezik a jövőt illetően. Leghőbb álma, hogy bejuthasson álmai fősulijára, és színésznek tanulhasson - s célja elérése érdekében minden tőle telhetőt meg is tesz. Jól tanul, órákon odafigyel, betartja a szabályokat, és igazi jókislányként viselkedik. Nem él kicsapongó életet, nem jár bulizni, és a pasizást is hanyagolja. Szabadidejében pedig, amikor éppen nem a házi feladatai felett görnyed, vagy nem munkahelyén, a moziban robotol, egyetlen, gyerekkori barátjával, Clay-jel múlatja az időt.
Ám minden a feje tetejére fordul, amikor az egyik órán Cami összekerül az új diákkal, a szexi,  rosszfiúnak tűnő Hunterrel. A srác nyíltan flörtölni kezd vele, és bár Cami ellenáll, titkon mégis vonzódni kezd a sráchoz. A dolgokat csak még jobban összekuszálja, mikor kiderül, hogy Clay is gyengéd érzelmeket táplál iránta, és miatta még stréber külsején is változtat. Ráadásul a fiút az sem érdekli, hogy barátnője elutasítja mindennemű közeledését. 
Hunter látva Clay nyomulását, a lány segítségére siet, és jobb ötlet híján elhívja randizni. Csakhogy a tűzzel játszik. Okkal érkezett a városba, és ebbe egyáltalán nem fér bele egy romantikus kapcsolat...

"- Néha kell egy kis veszély..."

A Crush már egy ideje rajta volt a radaromon, sok jót olvastam és hallottam róla, valamint az írónő is rettentő szimpatikusnak tűnt a facebookos aktivitásai alapján. Így hát kíváncsian vágtam bele...
Tagadhatatlan tény, hogy jó időben kapott el a Bizsergés. Az Enshadowed után valami habkönnyűre vágytam és meg is kaptam. Lacey Weatherford regénye egy tipikus ifjúsági limonádé, sok romantikával, és a vége felé egyre több akcióval. Ám ettől függetlenül nagyon szerethető, ha a helyén kezeljük.
A könyv egy pár hónappal korábban játszódó prológussal indít, amikor is met túladagolás következtében holtan esik össze Camiék egyik osztálytársa. Ez pedig annyira mély nyomot hagy a lányban, hogy hetek elteltével sem tudja kiverni fejéből a tragédia képeit. 
Közben megérkezik Hunter, és bonyolult események láncolataként egymásba gabalyodnak. Az addigi jókislány fülig beleesik a tipikus rosszfiúba, akiről úgy hírlik, nem veti meg a drogokat, de az érzés kölcsönös. Hunter képtelen ellenállni a göndör, vörös hajú szépségnek, aki több szempontból is tiltott számára.
Ha most arra gondoltok, micsoda klisé, akkor igen, igazatok van. Az első oldalakon gyakorlatilag minden létező YA klisét kipipálunk: 1) ártatlan bárányka beleszeret a gonosz farkasba - pipa; 2) jól tanuló hősnő, aki nem is sejti magáról, mennyire dögös - pipa; 3) legjobb gyerekkori barát, aki hirtelen fülig belezúg a hősnőbe, kialakítva egy szerelmi háromszöget - pipa; 4) új, rejtélyes fiú a suliban - pipa; 5) első látásra szerelem - pipa; 6) tiltott szerelem - pipa; ó, és a bált említettem már? 
Lehet, hogy ezzel sikerült a potenciális olvasójelöltek felét elkergetnem, de aki maradt, az nem fog rosszul járni, ígérem. Egyrészt ez a sablonhalmaz csak a könyv elején (lehet) zavaró, másrészt a humor, ami ezzel párosul, kellő kárpótlásul szolgál, és végül, de nem utolsósorban: Hunter Wilder. 
Hunter tipikus rosszfiú. Emellett kellően pimasz, szexi, vicces, veszélyes, kiszámíthatatlan és titokzatos. Ami utóbbit illeti, már rögtön az első fejezetben volt egy sejtésem, ki, illetve mi is lehet Hunter valójában, de aztán Lacey úgy megkeverte a lapokat, hogy sikerült elbizonytalanítania, a végén pedig... Hah, azt hittétek elárulom? Nem. Derítsétek ki, Ti magatok!
Ami viszont a romantikát illeti: Camiék nagyon helyesek együtt. Érezhetően működik köztük a kémia, és ha beindulnak, ott aztán vibrál a levegő, nem is kicsit. De mivel Hunter nagykorú, Cami viszont nem - Amerikában ez jelentősebb probléma/kérdés, mint nálunk -, a túlfűtött pillanatok, gyakorta párosulnak vicces belsőharcokkal Hunter fejében. Cami pedig abszolút nem könnyíti meg a helyzetét.
Cami, mint hősnő, abszolút szerethető. Egyszerű lány, olykor kicsit naiv, de könnyen lehet vele azonosulni, a viselkedése pedig olvasóbarát.
Szerettem azokat a pillanatokat, amikor Hunterrel közösen csináltak valamit - perpill nem a csókpárbajokra gondolok -, kirándultak, fotóztak, vagy lőni tanultak,  olyan kis meghitt, bensőséges hangulatuk volt.
De ami ennél is jobban tetszett, az a drog- és akcióvonal. Kábé a könyv közepétől kezdett egyre jobban bekúszni a képbe a sok titok, és szép lassan átvette a humoros, romantikus részek feletti uralmat. A végére pedig olyannyira felpörögtek az események, hogy tövig rágtam a körmömet. Lacey-nek sok esetben sikerült elbizonytalanítani, megkavarnia, és olyan meglepő fordulatokkal állt elő, hogy csak néztem és hüledeztem.
Összességében tehát azt mondom, ha szeretitek a fiatalos nyelvezetű, vicces, romantikus, akcióval vegyített, ámde kissé egyszerűbb regényeket, akkor ne hagyjátok ki. Tökéletes választás egy lazulós estéhez. Vagy amikor unod a sok természetfelettit, és a nehéz sorsú szerelmespárok huzavonáját. Lacey stílusa kifejezetten üde és a karakterei, illetve a közeg, amiben azok mozognak, megfelelnek a mai kor tinédzsereinek életéhez, felfogásához.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Hunter, Russ, Cami
Kedvenc jelenet: mozis takarítás+szünet, és a közös mozizás, amikor Hunter randira hívta Camit
Negatívum: kezdeti sablonosság
Borító: 5/4




Kedvcsináló idézetek


"- Hiszem, hogy az életünk olyanná válik, amilyenné mi alakítjuk.
Diadalmasan felszegtem az állam, úgy vártam, hogy megcáfolja.
- Tehát így működik? Na, hát akkor azt akarom, hogy az életem egy óriási, hatalmas, sörcsapolós buli legyen.
Összeszorított szájjal pillantottam rá.
- Mi van? - húzta össze gyönyörű szemeit. - Most lúzernek gondolsz, Miss Jókislány? Valami üresfejű partiarcnak?
- Tulajdonképpen csak próbáltam elképzelni, hogyan festenél sörhassal."

"- Hát rendben, kemény kisasszony. Arra gondoltam, hogy letelepedhetnénk ott, a nagy, lombos fa alatt, az árnyékban. Neked szimpatikus?
- Aha, csináljuk ott!
Felvontam a szemöldököm.
- Ön most felajánlkozott nekem? Tudnia kellene, hogy én nem az a fajta úriember vagyok, Miss Wimberley!"

"- Készen állsz egy kis pózolásra, Jókislány?
- Pózolásra? - mosolygott rám értetlenül.
- Hallottad. Olyan dolgokat kell lefotóznunk a suliban, amin megakad a szemünk. Az enyém rajtad akadt meg - mértem végig, és megpróbálkoztam az igazán szexi vigyorommal elismerésként."

"- Akarlak - suttogtam egészen közel az ajkához. - Mindennel együtt, amit már tudok rólad, és mindennel együtt, amit még megtudhatok. Még sosem éreztem így senki iránt. Többet jelentesz nekem, mint amennyit egyáltalán el tudsz képzelni."

"- (...) A megfelelő srác mindig ki fogja várni, hogy tényleg készen állj. Becsülnie és bálványoznia kell téged, hogy örökre emlékezetessé tegye számodra a pillanatot."

"- Nem tudom, mi ez az egész. Valahányszor együtt vagyunk, a szitu egyszerűen...
Elakadt a szavam.
- Tűzveszélyes? - kereste a megfelelő szót Russ. - Forró? Lángoló? Eszeveszett? Heves? Robbanékony?
Vállba böktem.
- Jó, jó. Látom, felfogtad. Amúgy mi ez a szóáradat? Majd juttasd eszembe, hogy hívjalak fel, ha értelmező szótárra van szükségem!
- Én csak azt mondtam, amit látok - vigyorgott. - Szerintem még az élettelen tárgyak is beindultak attól a vibrálástól, ami kettőtökből árad. Hallod, tutira teherbe esett néhány kocsi a parkolóban..."




Nyereményjáték


A történet főhősnője, Cami, többek között a gyönyörű vörös hajával ejti ámulatba Huntert. A könyvekben sok vörös hajú főhősnővel találkozhattatok, így most szeretnénk egy olyan játékra meghívni Benneteket, ahol ki kell találnotok kép vagy leírás alapján, hogy kiről is van szó. A helyes megfejtők között pedig a Crush - Bizsergés három példányát sorsoljuk ki.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győztesnek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk.


"Gilbert átnyúlt a két padsor közti átjárón, megragadta …. egyik hosszú vörös copfját, és karnyújtásnyira felemelve, harsányan suttogta:
- Répa! Répa!
Meg is lett a jutalma: …. dühödt pillantással meredt rá!
De nem érte be ennyivel: talpra ugrott, ragyogó ábrándjai menthetetlenül szertefoszlottak. Haragos, szikrákat szóró tekintete tüzét semmivel sem kevésbé mérges könnyek oltották el.
- Ó, te aljas, gyűlöletes fiú! - kiáltotta vadul. - Hogy merted!
Azzal - zsupsz! - Gilbert fejéhez vágta a palatábláját, ami - mármint a tábla, és nem Gilbert feje- recsegve széttört.”




Nézzetek be a többi állomásra is


10/27 Kelly Lupi olvas - interjú Sasha-val
10/28 Deszy könyvajánlója - Részlet a könyvből
10/29 Dave világa - Interjú az írónővel
10/30 MFKata gondolatai - Camaro
10/31 Könyvszeretet
11/01 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
11/02 Insane Life
11/03 Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése