2014. november 28., péntek

Kae Westa - A démon és a papnő



A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából megjelenik Kae Westa könyve, a Démon és a papnő. Ezt az izgalmakkal teli fantasy könyvet kísérhetitek végig négy turné állomáson keresztül, ahol az írónővel is olvashattok interjút!


Kae Westa: A démon és a papnő

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633992449
Oldalszám: 456 oldal

Fülszöveg:
Mortua egy vidám, szeleburdi papnő. A szellemek kegyeltjeként mindene megvan, amire vágyik: sikeres küldetések, igazi barátok és harcostársak, és úgy tűnik, lassan az első szerelem is rátalál…
Ám ekkor váratlanul berendeli a vezetőség, és olyan események sűrűjébe kerül, melyekre álmában sem számított volna. Ráadásul egy szemtelen démon lesz a társa. A kalandok egyre sötétebbé válnak.
A szellemek egész életében mellette álltak 
– de mi történik, ha most nekik van szükségük őrá?
Valian, az ifjú démon önmagával és múltja rémségeivel küzd, és bármit megtenne a lelke nyugalmáért. Úgy tűnik, a szellemek követői között végre megnyugvásra lelhet, de a múlt berögződései itt is tovább kísértik. Vajon tényleg hiába próbálja megtagadni vérszomjas természetét, vagy alattomos csapdába csalták? Mit akarhat tőle a Szárnyas Korona Lovagrendjének nagymestere, és mit a vörös köpenyt viselő, tiltott mágiát űző varázstudók? Mire megy ennyi ellenséggel szemben, ha az oldalán csupán egy idős rendházfőt, egy gyanúsan viselkedő lovagot, és egy éretlen papnőt tudhat?
Vajon fellobbanhat-e szerelem ennyi küzdelem között? A szellemek legyenek minden régi és új olvasóval!

6 gondolat a regényről...
Kae Westa első regényére az Aranymosáson figyeltem fel. Sajnos csak alkalmanként tudtam követni az ottani eseményeket, de A démon és a papnő már akkor is azon művek közé tartozott, amik miatt nagyon szorítottam. Egyrészt megfogott a tartalma és a részlet, másrészt imádom a fantasy-ket. Így hát minden körülmény adott volt ahhoz, hogy szeressem ezt a sztorit. Nem mondom, hogy instant szerelem alakult ki köztünk, de az biztos, hogy megkedveltem Valianékat, és kíváncsian várom az írónő további könyveit (és egy második részt is szívesen olvasnék ebből).
Mivel egy rendkívül összetett regényről van szó, ezért inkább pontokba szedve mondanám el, mik azok a dolgok, amiket szerettem, vagy kevésbé szerettem benne, illetve, hogy miért is érdemes olvasni.

1) Alaptörténet
Morthua, a fiatal papnő a szellemek kegyeltje. Már majdnem elcsattan élete első csókja, amikor Aynira, a rendházfő magához rendeli, és egy fontos küldetést bíz rá, mely során csatlakozik hozzá Aynira új kegyeltje a démon Valian, akit az idős asszony szeretne pappá szentelni. Csakhogy ez az egyszerűnek tűnő feladat váratlan fordulatot vesz, és így a szeleburdi papnő és a démon közös bonyodalmakba keveredik, amikor is megpróbálják kideríteni, mi lett a Szellemekkel.
Útjuk során számtalan kalandba és veszélybe keverednek, köszönhetően a Szárnyasoknak és titokzatos mágusoknak. - Ez az alapfelállás már önmagában rengeteg izgalmat ígér. Hát még a tisztalelkű papnő és a titkokkal teli démon kapcsolata! Mind a ketten más világból származnak, más elveket, nézeteket vallanak, mint ahogy az élet minden területén különböznek. Mégis együtt kell megoldaniuk a tengernyi rejtélyt, és rájuk váró bonyodalmat. Élményekből tehát nincs hiány.

2) Világ(felépítés)
Ez az a pont, ami kettős érzelmeket vált ki belőlem. Egyrészt imádom a saját világgal rendelkező történeteket, ha azok jól vannak összerakva (főleg, ha leginkább a középkorira hajaznak alapjukban). Itt ez megtörtént, tehát gond egy szál sem. Az írónő fantasztikus helyszíneket, szabályokat, rendeket állított fel, saját hitvilággal és történelemmel. Gyönyörű és félelmetes színtereken egyaránt barangolunk. Ugyanakkor csak lassan ismerjük meg, mi merre hány méter. Amivel önmagában nem lenne baj, hisz senki nem szereti elsőre a nyakába kapni az összes infót, de egy picit több magyarázatnak azért örültem volna kezdetben. Például a rend működéséről, vagy, hogy kik azok a Szárnyasok, mekkora befolyással bírnak. Vagy bármit a Szellemekről. Összességében tehát remek világ ez, csak bele kell rázódni és felfedezni.
Viszont kifejezetten szerettem a Shreior ligetet, a Szellemvirágokat, Morammort és a szobrait, valamint minden egyéb helyszínt. Különlegesek, egyediek és varázslatosak.

3) Karakterek
Rengeteg szereplővel találkozunk a történet során, és muszáj megjegyeznem, hogy annyira jó neveik vannak! Rendhagyóak és szenzációsak, mint ahogy az egy fantasy-hez illik.
Nem részleteznék minden mellékszereplőt, mivel nagyon hosszúra nyúlna ez a bejegyzés. Inkább csak annyit mondanék, hogy vigyázzatok, kiről mit gondoltok, vagy kit kedveltek meg, mert könnyen meglepetés érhet titeket is! A sok csavar miatt én néha csak pislogtam. Némelyek 180 fokos fordulatot vesznek és olyan dolgok derülnek ki róluk, hogy hűűha! De a szívem is megsínylette... olyan Trónok harca kedvenc szereplők sorsa módon.
Akikről viszont mindenképp muszáj pár szót ejtenem, az Morthua és Valian.
Morthua sokáig nem tudott a szívembe férkőzni. Idegesített. Túlontúl kislányos és hercegnős volt a viselkedése. Akaratos, makacs és hisztis. Így a szeleburdisága inkább negatív irányba hajlott. Aztán szép lassan fejlődésnek indult, és fokról fokra felnőtt a feladathoz és a regényhez egyaránt. Sokkalta szerethetőbbé vált.
Valian pedig... ó, Valian. Ő egy igazán összetett karakter, rengeteg réteggel. Kezdetben alig ismerjük. Csak annyit tudunk róla, amennyit éppen akkor mutat. Tudjuk, hogy van egy vadállatias énje, de javarészt higgadt, csendes és kiismerhetetlen. Majd a sztori előrehaladtával egyre több rétege tárul elénk, és megismerve őt és a történetét csak még izgalmasabbá válik.
Illetve van még három személy, akik szintén megérnek egy misét. Vagy többet is. Spoiler miatt rólunk nem mondanék többet, de Lyr, Aynira és Loghor nevét érdemes megjegyezni!

4) Csavarok
Na, hát ha valamiből bőven kijut, akkor az a számtalan fordulat. Ráadásul Kae Westa annyira érti a dolgát, hogy képes úgy megvezetni az olvasót, hogy az még csak ne is gyanakodjon arra, hogy bizonyos dolgok, szituációk és személyek hátterében bizony gigantikus csavarok rejlenek. Olyan pillanatokban lepett meg, ahol abszolút nem számítottam rá, és így teljesen leforrázva néztem és próbáltam feldolgozni, hogy milyen csúnyán csapdába csaltak. Le a kalappal az írónő előtt! Hatásos módon szövögette a szálait. 

5) Stílus
A démon és a papnő nagyon olvasmányos, gördülékeny. Olvastatja magát, annak dacára, hogy vannak benne érdekes kifejezések, középkori megnevezések. A különféle leírások pedig kellően részletesek, mégsem túlzóak. Pont megfelelő arányban festik le, amit kell, ugyanakkor hagynak helyet a képzeletnek.

6) Szerelmi szál
Nem ezen van a hangsúly, mégis jelen van. De csak leheletfinoman. És leginkább szeleburdi papnőnk részéről volt érzékelhető jobban, és kezdetben tőle is inkább nevezném fellángolásnak, mintsem tényleges szerelemnek, de aztán... aztán olvassátok el!

Összességében tehát azoknak ajánlanám A démon és a papnőt, akik szeretik a fantasy-ket, vagy valami egyedi és izgalmas olvasmányra vágynak. Fiúknak és lányoknak, fiatalabbaknak és kevésbé fiataloknak egyaránt tökéletes lehet. Mindenki megtalálhatja benne a neki tetsző momentumokat. Romantika, véres harcok, lenyűgöző helyszínek, mágia, rémisztő teremtmények, titkok egy ígéretes szerző tollából.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Valian, Lyr, Loghor, Aynira
Kedvenc jelenet: Lyr és Morthua "barátkozása" míg Valian aludt
Negatívum: Morthua hirtelen jött fellángolása
Borító: 5/5




Borítók


A könyvmolyképzős szerzőknél már-már hagyománnyá vált a borítótervező pályázat, és ez Kea Westa regényének esetében sem volt másként. Rengeteg borítót kapott a szerző, és bevallom, én magam is figyelemmel követtem a műveket. Nekem három nagy kedvencem lett: Kapás Melitta lélegzetelállító festménye (felső sor, balról az első), Té Marianna moziplakátos képe (felső sor, balról a harmadik), valamint Fabók Boglárka démon és papnős borítóvariációi (felső sor, balról a negyedik). Ennek ellenére remek választásnak tartom a végső verziót. Egyszerű, letisztult, kellően kontrasztos, és a két legfontosabb személy szerepel rajta.
Nektek volt kedvencetek?


nagyobb méretért katt a képre




Nyereményjáték


Könyvben szereplő papnő, Mortua különféle kalandokba kerül, oldalán Valiannal. Mindenki undorral tekint a démonra, pedig mélyen legbelül egy igen érzékeny lény.
Mint tudjuk, különféle démonok léteznek, ezért most nektek démonokat kell keresnetek.
Nem is akárhogyan!
Minden állomáson egy démonian jó könyvből találsz idézetet, csak sajnos a papírra ráfolyt a tinta, ezért az idézetek nem olvashatóak mindenhol jól. Lehet a démonok voltak, lehet a macskák nem akarták, hogy elolvassuk őket, de cserében legalul különféle adatokat találhattok a könyvekről.
(A kiadó csak Magyarországi címre postáz! Ha a nyertes kiértesítést követően 72 órán belül nem jelentkezik, újabb nyertest sorsolunk.)






Nézzetek be a többi állomásra is

11/24 Media Addict - Interjú a szerzővel
11/28 Dreamworld - Borítók

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése