2014. november 5., szerda

Holly Black - Vörös kesztyű



Cassel Sharpe tragikus fordulatokkal és meglepetésekkel teli történetét már megismerhettük az első részben. Az átokvetők világa azonban még közel sem oldott meg minden problémát: továbbra is szabadon garázdálkodnak a gengszterek, Cassel bűnöző édesanyja kiszabadult, és nagyban zajlik a politikai háború az átokvetők támogatói és az ellenük törvényeket életbe léptetni akarók között. Vajon hogyan lavíroz a ravasz Cassel ennyi kérdőjel közepette? Ezt tudhatjátok meg, ha velünk tartotok A vörös kesztyű blogturnéban! És ha ügyesen számláljátok meg a nyomokat, még egy példányt is nyerhettek a könyvből!


Holly Black: Red Glove - Vörös kesztyű

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633738924
Oldalszám: ??? oldal
Fordító: Császár László

Fülszöveg:
Cassel teljesen mindennapi srácnak tartotta magát, amíg rá nem jött az igazságra: keze egyetlen érintésével képes átváltoztatni bármit – vagy bárkit – azzá, amivé csak akarja. Így történt, hogy Lila, a lány, akibe gyermekkora óta szerelmes volt, fehér macskává változott. Most, hogy Lila visszanyerte emberi alakját, Casselnek örülnie kellene. Csakhogy Lilára szerelmi átkot vetettek iránta, és ha ez az érzelem nem valódi, akkor Cassel semmit nem hihet el neki, bármit tesz vagy mond. Amikor a fiú legidősebb bátyját meggyilkolják, a szövetségiek a segítségét kérik, ugyanakkor a maffia is a nyomában van, mert pontosan tudják, mennyire értékes lehet számukra. Ha életben akar maradni, mindkét oldal előtt kell járnia egy lépéssel. Ebben a játékban, amelyben a vesztest hatalmas veszély fenyegeti, a szerelem átok, és a szélhámosság az egyetlen válasz.

Saját véleményem:
Cassel az egész nyarat édesanyja társaságában tölti, multimilliomos pasikat verve át és fosztva ki. Segítségéért cserébe mindössze egyetlen dolgot kér a börtönből frissel szabadult nőtől, méghozzá azt, hogy a tanév kezdetén visszatérhessen régi elit sulijába.
Cassel gimibe való visszaköltözése viszonylag zökkenőmentesen zajlik, attól eltekintve, hogy múltévi tetős incidense miatt most földszinti szobát kap, amit ezúttal is legjobb barátjával, Sammel oszt meg. Ráadásul buki karrierje is tovább virágzik.
Ám az első tanítási napon legnagyobb döbbenetére összefut Lilával, akit egész nyáron megpróbált elkerülni anyja tette miatt, aki néhány hónappal korábban átkot vetett a lányra, Lila pedig ennek következtében fülig beleesett a fiúba. S bár Cassel minden álma, hogy összejöhessen Lilával, mégsem egy bűbáj hatására akarja.
Csakhogy Lila felbukkanása közel sem minden, ugyanis az átokvető fiút az igazgatónő irodájából szövetségi ügynökök viszik el egy kihallgatóterembe, ahol szembesítik a rideg ténnyel, miszerint bátyját, Philipet meggyilkolták, majd arra kérik, segítsen nekik a nyomozásban. Ezt követően pedig Zacharov is a maga pártjára kívánja állítani Casselt...

"Az élet telis-tele van lehetőségekkel, hogy az ember szar döntéseket hozhasson, aminek eredményeképpen jobban érzi magát. És az első ilyen után a többi már gyerekjátéknak tűnik."

A történet néhány hónappal a Fehér macska vége után folytatódik. Cassel éppen anyja szörnyű tettének következményeit nyögi, vagyis igyekszik olyan messzire elkerülni Lilát, amennyire csak lehetséges, még akkor is, ha ennek érdekében pénzéhes, hullámzó kedélyállapotú édesanyjával is kell lennie.
Már itt is megmutatkozik, ami a későbbiekben még hangsúlyosabbá válik, mégpedig az átokvetők bűnöző életformája. A társadalom nem ok nélkül tartja svindlereknek őket, hisz legtöbbjük élve adottságával a könnyebb megélhetési formát választja. Természetesen léteznek kivételek is, mint például Cassel.
Számára állandó gyötrelmet jelent képessége, mely szinte egész múltját és jelenét beárnyékolja. Folyamatosan küzd a közelében lévő Lila iránt táplált érzéseivel. Mindennél jobban kívánja a lányt, ugyanakkor a tisztessége azt diktálja, tartsa tőle távol magát, és ne használja ki a bűbáj alatt lévő Lila-t, aki állandóan ostromolja és kísérti.
Tetszett, ahogy Cassel kezelte a szituációt, és noha olykor-olykor engedett a csábításnak, többnyire észnél volt; ettől lett valóságos. Simán elhittem, hogy ezek egy húsvér tinisrác gondolatai, tettei. Holly pontosan tudja, milyen határokon belül mozoghat abban a tekintetben, hogy ne váljon csöpögőssé vagy lányossá ez az egész.
De Cassel számára nem csak Lila jelent fejfájást. El kell döntenie, hogy egy rajta túlnövő politikai és hatalmi játszmában melyik oldalra álljon. Mind a két félhez fűzik pro és kontra érvek.
Egyfelől, ha a szövetségieknek segít, azzal elárulja családját és fajtársait, de megmenti a saját bőrét és lehetősége nyílik egy szebb és jobb jövőre; másrészt viszont ott van Zacharov, aki a srác súlyos lelkiismeret furdalásáért - amit a rengeteg elvégzendő gyilkolás eredményez - cserébe luxust kínál.
Döntésképtelenségét súlyosbítja meggyilkolt bátyja rejtélyes esete, valamint azon halottak aktája, melyet a két szövetségi nyújt át számára, hogy derítse ki, ki a tettes. Cassel ugyan belevág a nyomozásba - saját szakállára -, de az váratlan fordulatokhoz vezet, melyeket lehet, hogy célszerűbb lenne nem bolygatni.
Míg a Fehér macska első fele nyugisabb, a második fele pedig pörgősebb volt, addig itt egy egyenletes, közepes tempó figyelhető meg. Amolyan lassú víz partot most elv alapján történnek a dolgok. Nincs egetverő izgalom, és számomra a csattanók sem értek el akkora hatást, mint a kezdőkötetnél. 

Oké, aláírom, volt pár dolog, ami meglepett, de összességében a főbb események, csavarok kiszámíthatóak voltak. És néha bizony előfordultak üresjáratok, amikor unatkoztam. 
Ez a kötet inkább átvezető jellegű a Fehér macska és a Fekete szív között. Azt a célt szolgálja, hogy az olvasó jobban átérezze Cassel problémáját, aki nem akar az átokvetők sablonpéldájaként, bűnözőként élni, még akkor sem ha a vérében van; emellett pedig megalapozza a későbbi konfliktus- és kapcsolati helyzeteket, illetve bővebb bepillantást enged a politikába, mely ellene van az átokvetőknek és igyekeznek különféle rendszabályokkal nyomorítani őket.
Amit viszont továbbra is nagyon szerettem, az a krimivonal, némi maffia beütéssel.
Holly olyan hidegen és tárgyilagosan képes írni ezekről, hogy az már hátborzongató. A házon átvonszolt és mélyhűtőbe tuszkolt hulla, fegyverek, vér, stb. sokkoló és fantasztikus. Imádom, Holly pasis megközelítését.
Összességében azoknak ajánlom, akik kedvelték az első részt, vagy szeretnének egy unisex könyvet olvasni, ami nem csöpög a romantikától, viszont tele van nyomozással, hullákkal, vérrel, és természetfeletti maffiával, illetve forrongó politikai állapottal.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Cassel, Daneca, Sam
Kedvenc jelenet: Jace cameo-k, Cassel viccei
Negatívum: Lila tette, amire később fogadni is lehetett
Borító: 5/4




Cassandra Jane rajzok


Nagyobb méretért kattintsatok a képekre!











Nyereményjáték


Ezúttal egy kis vadászatra invitálunk titeket. A könyv egyik legfontosabb tárgya az a bizonyos címben is megjelenő vörös kesztyű. Nektek ezúttal nincs is más dolgotok, mint minden egyes állomáson megszámolni, hány vörös kesztyű lapul a bejegyzésben, és azt beírni a Rafflecopter doboz megfelelő soraiba!

FONTOS! A blogturné bannerben látható vörös kesztyű nem számít bele a játékba, azt ne számoljátok!

A szerencsés nyertes egy A vörös kesztyű kötettel lesz gazdagabb! 
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz. Illetve ha 72 órán belül nem válaszoltok az e-mailre, automatikusan új nyertest sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is

11/01 Deszy könyvajánlója - Jace cameo & Trailer
11/03 Könyvszeretet - Kedvcsináló idézetek
11/05 Dreamworld - Cassandra Jean fanartok
11/07 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése