2014. november 4., kedd

Elizabeth Richards - Főnix




A Dream Válogatás sorozatban jelenik meg Elizabeth Richards A sötétség városa sorozatának második epizódja, a Főnix. Az előző könyvben megismert Ash és Natalie szerelme új kihívásokkal szembesül, és a sötétfajzatok nemzedékének sorsa is tőlük függ.

Olvassátok a Blogturné Klub értékeléseit erről a folytatásról hat állomáson át. A játék ezúttal sem maradhat el, ezúttal is a könyv 3 példányát nyerhetitek meg, ha velünk tartotok.


Elizabeth Richards: Főnix

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615318
Oldalszám: 366 oldal
Fordító: Szűr-Szabó Katalin

Fülszöveg:
Ash Fisher azt hiszi, túl van minden megpróbáltatáson. Eljegyezte Natalie-t, az élet csak jót tartogat számára. De a boldogsága csak addig tart, míg fenyegető látogatást nem tesz nála Tiszta Rózsa, és ultimátumot intéz hozzá: ha nem szavaz Rózsa Törvényére, ami a sötétfajzatokat és a többi másként gondolkodót haláltáborokba gyűjti, megöli Natalie-t. Elsőre egyszerűnek tűnik a döntés, de odadobhatja-e Ash sok millió sötétfajzat életét, hogy megmentse a szerelmét? Ash rögtön megpecsételi Natalie sorsát, amikor nem képes a szerelmét feláldozni több millió sötétfajzatért. Ekkor bukkan fel Elijah Theroux, a jóképű Básztet-fiú, akit Natalie korábban kimentett az anyja laboratóriumából, ahol Elijah-t kínozták és kísérleteztek rajta. Az őrök az ő mérgéből készítették a halálos Arany Ködöt, ami a Fekete Városban kitört lázadáshoz és Ash Főnixként, a lázadás jelképeként való újjászületéséhez vezetett. Elijah most visszatér, és Ash nem kedveli: nyilvánvaló, hogy Elijah odavan Natalie-ért, és Ash attól fél, hogy Natalie sem közömbös iránta.
A Fekete Város krónikái című trilógia rajongói számára a Sötétség Városának lenyűgöző második része.

Saját véleményem:
Ash a feltámadását követő időszakban példaképpé, valóságok ikonná vált a sötétfajzatok, valamint a lázadók szemében. Ennek következtében a Tiszta Rózsa elleni mozgalmukhoz is egyre többen csatlakoznak azok, akik felnéznek rá, vagy egyetértenek csoportjuk céljaival. 
Ám amikor úgy tűnik, végre a lehetőségekhez mérten sínre került Ashék élete, megjelenik Tiszta Rózsa és megfenyegeti a fiút. Ash választás elé kerül. A közelgő szavazáson vagy Tiszta Rózsa törvényjavaslatára teszi élő adásban a voksát, ezzel megmentve Natalie életét, de haláltáborra ítélve az összes sötétfajzatot és lázadót, vagy kiáll saját javaslatuk mellett, megmentve többezer fajtársát, ám szerelmét juttatva sírba. A választás nehéz és a tét sem kicsi. Főként hogy éppen most jegyezte el a lányt.
A szavazás végül váratlan fordulatot vesz és minden a feje tetejére borul. Ráadásul döntése miatt Ashéknek menekülniük kell, csakhogy időközben, amíg mindenki a téren gyülekezett, Natalie testvére eltűnt..

A Sötétség városa a tavalyi olvasmányaim egyik legjobbja volt. Nagyon tetszett az a komor, sötét és kegyetlen világ, rengeteg új fajjal, szabállyal és helyszínnel, amit az írónő teremtett. És bár rettentően vártam már a folytatást, bevallom, kicsit tartottam is tőle, hisz ismeritek a második részek átkát... Azok általában átkötő jellegűek, és jóval gyengébbek elődeiknél. De nem a Főnix esetében! Ez ugyanis bőségesen túlszárnyalta minden elképzelésemet! Fényévekkel jobb lett az elsőnél. Olyannyira, hogy nálam felkerült a minden idők legjobb disztópiája lista első helyére. Pörgős, izgalmas feszültséggel teli. Nincs olyan pillanat, amikor ne történne valami. Az olvasó idegei folyamatosan pengeélen táncolnak.
Már rögtön a kezdésnél észlelhető egy bizonyos fokú feszültség, és annak ellenére, hogy látszólag rendben van a szereplők élete, tudjuk, hogy ez nem igaz. Sokkal inkább nevezhető az állapotuk vihar előtti csendnek, mintsem tényleges nyugalomnak. Ehhez pluszban hozzáadódik a megoszló társadalom közti ellentét, valamint a közelgő törvényjavaslatok megválasztása. 
Ashék ugyanúgy szervezkednek, mint ahogyan Tiszta Rózsáék. Ám Tiszta Rózsa fenyegetése váratlanul éri az időközben Főnix néven ismertté várt hősünket. Rengeteget tipródik azon, hogy a szívére vagy az eszére hallgasson. Vajon a szerelem elegendő ürügy arra, hogy több ezer vagy millió társát halálra ítélje? Netán a hazafias hűség megbocsátható indok jegyesünk feláldozására? Az biztos, hogy a szituáció nagyon kemény, és nem is lehet helyesen dönteni. Kis híján tövig rágtam a körmeimet, míg kiderült, Ash miként cselekszik. Pedig ha tudtam volna, hogy mindez semmi ahhoz képest, ami a későbbiekben vár rám... 
A szavazást követően, ami finoman szólva kicsit elfajul, káosz tör ki a városokban. Az embereket Ashhez hasonlóan döntésre kényszerítik, szoros határidővel. Vagy feladják a sötétfajzatokat és a velük tartó lázadókat pár napon belül, vagy a katonák végigégetik az egész várost. A lázadóknak emiatt menekülniük kell, hisz a hely, ahová Tiszta Rózsa száműzni akarja őket, egyenlő a haláltáborral. Mindeközben megjelenik Elijah, az a Básztet, akit Natalie megmentett anyja laborjából, és melléjük szegődik, súlyos titkokat fedve fel előttük. Ezt követően hőseink, Ash, Natalie és Elijah elválnak a többiektől, és útra kelnek. 
Útjuk számos veszélyes kalandot tartogat, miközben mi sorra ismerünk meg újabbnál újabb helyszíneket, városokat és kultúrákat ebből a félelmetes, ámde lenyűgöző világból. És miközben a szereplők egyik életveszélyes szituációból a másikba keverednek, komoly belső csatákat is meg kell vívniuk. 
Talán Natalie-é mind közül a legnehezebb. Súlyos teherként nehezedik vállára a titok, melyet nem hajlandó megosztani szerelmével, mert tudja, hogy Ash összetörne, ha megtudná, hogy elkapta a haragvó vírust. De Elijah rájön, és igyekszik segíteni neki, közben pedig nem titkoltan vonzódni kezd hozzá. Ash mindebből viszont csak annyit vesz észre, hogy Natalie és a Básztet srác egyre közelebb kerül egymáshoz...
Ez a szerelmi háromszög, ami később négyszöggé bővül már önmagában is eléggé idegőrlő. Hiába értettem meg Natalie-t, mégis sokszor kedvem lett volna megrázni, hogy térjen észhez és döntse már el végre, hogy kit vagy mit akar. Asht pedig legszívesebben megölelgettem volna. Lapról lapra a szívem szakadt meg érte amiatt, amin keresztül kellett mennie. Elizabeth Richards marha jól elkapta a lelkiállapotát, és úgy sikerült tálalnia, hogy a sráccal együtt az olvasó is érezzen minden dühöt, fájdalmat, kínt és szenvedést. 
Ami Elijaht illeti... hát vele kapcsolatban folyamatosan váltakoztak az érzéseim. Alapjáraton kedveltem őt és a humorát, ugyanakkor volt benne valami, ami elbizonytalanított és nem tudtam teljesen a szívembe zárni. Kétségtelenül megbolygatta a szálakat. Nem is kicsit.
De bármennyire is hangsúlyos a szerelmi szál, nem emiatt lett toplistás regény nálam, hanem a különféle disztópia "kellékek", a hangulat, a rengeteg akció és a még ennél is több váratlan és bizony nem kicsit meglepő fordulat miatt. 
Határozottan jót tett a sztorinak, hogy az írónő kimozdította a karaktereket a megszokott helyükről és komfortzónájukból. Sokkal keményebbek és edzettebbek lettek, ami részint a sok tragédiának is köszönhető, merthogy abból sincs hiány. Bizony folyik a vér és hullanak a szereplők. De az egészben az a legbrutálisabb, hogy nincs idő a gyászra vagy megmentésre. Sokkoló és kijózanító tény, hogy nem lehet megállni és bánkódnia azokért, akiket elveszítettünk... vagy szorult helyzetbe kerültek. 
De legdurvább minden közül a vége! Hogy ebből hogy lesz happy end? Érzésem szerint sehogy. Már előre sejtem, hogy a szívem darabokra fog törni (igen, még ennél is jobban), de nem érdekel. Ide nekem, de azonnal a folytatást egy ilyen csavartenger és brutális függővég után!
Összességében tehát ajánlom minden disztópia rajongónak, aki szeretne egy igazán tökös, kemény és fordulatos regényt olvasni.


Pontszám: 5/5***
Kedvenc szereplő: Ash, Cékla
Kedvenc jelenet: az összes Ash jelenet
Negatívum: az a bizonyos négyes éjszaka
Borító: 5/5




Elijah Theroux


Elijah a Basztetek különleges fajába tartozik, és mint minden sötétfajzatnak, így nekik is vannak jellegzetes külső vonásaik. Íme:






Nyereményjáték



A sötétfajzatoknak két szívük is van, de az emberek egyetlen szíve is ketté tud szakadni. A Ti feladatok lesz összeilleszteni a darabjait. Keressétek a fél szíveket a blogturné bejegyzéseiben és párosítsátok össze őket.
A lenti rafflecopter megfelelő mezőjébe ezeket a blogpárokat kell beírnod. Pl.: egyik blog-másik blog, az a blog- eza blog, …
(A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)






Nézzetek be a többi állomásra is

10/31 Roni Olvas
11/04 Dreamworld
11/06 Deszy Könyvajánlója
11/08 MFKata gondolatai
11/10 Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése