2014. november 16., vasárnap

Holly Goldberg Sloan - 7esével



A Maxim Kiadó Dream válogatás sorozatában jelenik meg Holly Goldberg Sloan regénye a 7esével. Ha egy komolyabb, elgondolkodtató történetre vágysz, Willow Chance zsenipalánta különleges történetét ajánlja neked a Blogturné Klub négy bloggere. A nyereményjáték során most is három szerencsés nyerhet egy-egy példányt ebből a remek könyvből. Zsenik előnyben!


Holly Goldberg Sloan - 7esével

Kiadó: Maxim
ISBN: 9789632615394
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Kocsis Anikó

Fülszöveg:
Willow Chance egy tizenkét éves zseni, megszállottja a természetnek és diagnosztizálásnak. Nehezen kommunikál az emberekkel, de a fejszámolás mindig megnyugtatja. Williow-t még csecsemő korában örökbe fogadták, és nevelőszülei mellett minden könnyűnek tűnk, boldog, csendes életet élt… egészen mostanáig.
Willow világa tragikusan megváltozott, amikor nevelőszülei meghaltak egy autóbalesetben. Így a lánynak egyedül kell szembenéznie egy számára érthetetlen világgal. Szerencsére Willow hamar pártfogókra talál, ám a körülmények nem engedik, hogy új otthonra és új családra is találjon. Elindul az embert próbáló harc, melynek hajtóereje az őszinte szeretet.
Megrendítő és egyben felemelő történet arról, hogyan illeszkedhet be egy különc gyerek a világba, és hogyan fogadhatja be őt saját környezete.

Saját véleményem:
Willow Chance más, mint a többi 12 éves. Szüleinek nem lehetett gyereke, így örökbe fogadták őt, de közel sem ez különcsége oka. A lány egy gyerektestbe zárt zseni, aki imádja a növényeket, a kertészkedést, a tudományokat és a diagnosztizálást. És amikor a sulijában mindössze néhány perc alatt kitölti a 60 perces szintfelmérőt, a vezetőség elküldi az iskola új pszichológusához, mivel nem hiszik el neki, hogy nem csalt.
Dell, a pszichológus maga is meglehetősen fura fazon. Különböző kategóriákba sorolja pácienseit, eléggé sajátos módon, ám még ő maga is meglepődik a kislányon, és annak teljesítményén. Így kénytelen egy új csoportot létrehozni, a zseniét.
Egy napon, amikor Willow a Dellel való órájára igyekszik, összetalálkozik egy szintén fura testvérpárral, és szép lassan összebarátkozik Majjal. Aznap is velük és dokijával lóg, amikor hazaérve rendőröket pillant meg a házuk kapujában, akik azért vannak ott, hogy közöljék vele, a szülei autóbalesetben elhunytak. Willow ezek után állami gondozásba kerülne, ám Maj édesanyja átmenetileg befogadja, míg sor kerül Willow elhelyezésének tárgyalásra. Csakhogy ez egy csomó hazugsággal és kálváriával jár...

Dell, a sulipszichológus hét kategóriába sorolta az embereket. Kívülálló, különc, magányos farkas, furapók, zseni, diktátor és mutáns. Hogy miért írom ezt? Nos, azért, mert ez nem csak a pácienseire volt jellemző, hanem magára a regényre is. A 7esével egy nagyon furapók regény, amit lehet szeretni vagy utálni, de így vagy úgy mindenkit megmozgat.
A mondanivalója elgondolkodtató, szép és szomorú egyaránt. Willow fiatalkora ellenére rengeteg dolgon esett már át, és a sors sosem bánt vele túl kegyesen. Árvaként élt, majd amikor végre kapott két fantasztikus szülőt, akkor őket is elveszítette, és így, rokonok híján újfent család nélkül maradt a nagyvilágban, gyászával kettesben.
És tulajdonképpen erről szól ez a könyv. Megmutatja, miként dolgozza fel egy gyerektestbe zárt, okos, intelligens kislány, hogy mindent elveszített, ami számára fontos volt, illetve miként éli meg, hogy egy ilyen szörnyű tragédia után újra állami tulajdonba kerül, és újabb szülőkhöz vagy árvaházba szeretnék bezsúfolni.
Segítségére a félig-meddig ázsiai származású Maj családja, Dell és egy taxis siet. Maj édesanyja átmenetileg befogadja Willow-t a garázsban kialakított egyterű házukba, miközben a gyerekvédelmiseknek azt hazudják, hogy Dell háza az övék. És amikor azok látogatóba érkeznek, akkor a kis család kilakoltatja a magányos Dellt saját otthonából és gyorsan beköltözik oda.
Ezalatt az idő alatt mindannyian elkezdenek érzelmileg kötődni egymáshoz, és  új dolgokat tanulnak, új érzéseket fedeznek fel, miközben kinyílik előttük a világ. Ebből következően senki ne várjon akciót vagy eseménydús jeleneteket. Itt az emberi fejlődésé a főszerep. Viszont gyönyörű gondolatokból nem lesz hiány!
Ez a része a történetnek teljesen rendben volt és tetszett is, viszont az írásmód számomra zavaros volt. Mintha valóban egy 12 éves, furapók gyerek elmesélésében íródott volna. Rengeteg összefüggéstelen- és tört mondatból állt, ami egyrészről jól tükrözte Willow lelkiállapotát, és a lány formálódását, másrészről engem sajnos kizökkentett. Nem tudtam átélni az olvasottakat, és sokszor inkább bosszankodtam, mint elmerültem az egyébként tanulságos gondolatokban.
A másik, amit nem tudtam magamban hova tenni, a karakterek zakkantsága volt. Kivétel nélkül mindannyian zizik. Én még ennyi kattant emberrel nem találkoztam, mint itt. Még a pszichológus sem volt százas!

Bár ezek a zavaróbb tényezők végig jelen vannak, azért a könyv közepétől kicsit olvasmányosabbá válik, ahogy a szereplők közös projektbe fognak.
A nagy káosz közepén nagyon tetszett, ahogy belefogtak a terv megvalósításába, ami növényekkel áll kapcsolatban. Érdekes volt, hogy mennyi mindent át lehet adni általuk. Virágkötő énem valósággal ugrált örömében. Szerettem azokat a részeket, mint ahogyan Willow diagnosztizálásait is. Olykor vicces, máskor pedig meglepő volt, hogy egy ilyen kicsi lány ennyire nagy tudással rendelkezik, és felnőtteket, sőt, szakembereket megszégyenítő jártassággal rendelkezett az élet szinte minden területén.
Összességében tehát inkább azoknak ajánlanám, akik szeretik a lelkizős, lassabb ritmusú, kicsit kaotikus történeteket, és szeretnének elmerülni egy különc kislány és család világában.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: virágos jelenetek
Negatívum: kaotikus történések, és a kicsit mesebeli csavar
Borító: 5/4




Kedvcsináló idézetek


"Szerintem nem jó ötlet egyfélének venni bárkit is.
Minden ember egy csomó összetevőből van, és ettől olyan, hogy nem lehet senki mással sem összetéveszteni.
Mindannyian tökéletlen genetikai katyvaszok vagyunk."

"Úgy gondolom, hogy a valóság egy nagy turmixgép, amelyben a remények és az álmok összekeverednek a félelemmel és a kétségbeeséssel."

"Csak a Walt Disney rajzfilmekben meg a tündérmesékben csillogtatják folyton a boldog véget. No meg az üdvözlőkártyákon."

"Amit várunk, ritkán következik be; amire nem számítunk, az viszont megtörténik."




Nyereményjáték


Ebben a játékban stílusosan zseniket kell felismernetek egy-egy rövid leírásból. A rafflecopter doboz megfelelő sorába beírva a megfejtést, máris esélyetek van a három nyereménykönyv egyikére a Maxim Könyvkiadó felajánlásában. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ezért kérünk benneteket, olyan e-mail címmel játszatok, amit legalább kétnaponta ellenőriztek. Nyerésre fel!


"Az orvos, biokémikus 1928-ban a mellékvesébõl, majd 1932-ben a paradicsompaprikából is elõállította az aszkorbinsavat, és bebizonyította a biológiai oxidációban való jelentőségét. Eredményeiért 1937-ben orvosi Nobel-díjat kapott."




Nézzetek be a többi állomásra

11/10 Deszy könyvajánlója - Írónő a könyvről
11/12 Kelly Lupi olvas - Hangulatteremtő képek
11/14 Roni olvas - A megfilmesítésről
11/16 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése