2014. november 20., csütörtök

K. A. Tucker - Tíz apró lélegzet




A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet című regénye, az azonos című sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül mutatja be Kacey fájdalommal és szenvedéllyel teli történetét!

2014. november 12-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


K. A. Tucker: Tíz apró lélegzet

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633990544
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Szujer Orsolya

Fülszöveg:
Lélegezz, Kacey! Tíz apró lélegzet. Ragadd meg őket! Érezd őket! Szeresd őket!
Négy évvel ezelőtt Kacey élete borzalmas fordulatot vett, mikor egy részeg sofőr miatt elvesztette szüleit, a barátját és a legjobb barátnőjét. A baleset emléke még mindig kísérti, még mindig hallja édesanyja utolsó lélegzetét, és nem akar mást, mint hátrahagyni a múltat.
Kacey és tizenöt éves húga, Livie, két buszjeggyel felfegyverkezve maga mögött hagyja a michigani Grand Rapidsot, hogy mindent újrakezdjen Miamiban. Először alig tudnak megélni, de Kacey nem aggódik. Ő mindennel elbír – kivéve titokzatos szomszédjával az 1D lakásból.
Trent Emersonnak ragyogó kék szeme van és mély gödrécskéi az arcán, mikor nevet. És hibátlanul egyensúlyoz a jó fiút a veszélyestől elválasztó, ellenállhatatlan vonalon. Tragikus múltja miatt Kacey eldöntötte, hogy senkit sem enged közel magához, de a kettejük közötti vonzalom tagadhatatlan, és Trent minden eszközt felhasznál, hogy bejusson a Kacey szívét védő falak mögé – akár még egy olyan titokról is hajlandó lerántani a leplet, ami mindkettejüket tönkreteheti.
Gyönyörű történet veszteségről, szerelemről és arról, hogyan is léphetünk tovább

Saját véleményem:
Kacey élete négy évvel ezelőtt véget ért, amikor szülei autója karambolozott egy részeg sofőr vezette járművel. Ő maga ugyan túlélte a balesetet, de barátja, barátnője, édesanyja és apukája halálával, régi, önfeledt, vidám énje is megszűnt létezni. Azóta ódzkodik minden érintéstől, és képtelen érzelmi köteléket kialakítani az emberekkel. Egyetlen személy van csupán, aki mindez alól kivétel: a tizenöt éves húga, Livie.
Amikor nagynénjük részeges férje molesztálni kezdi Livie-t, Kacey összepakolja a holmijukat, és az éj leple alatt Miamiba szöknek, hogy új életet kezdjenek. Olcsó lakást bérelnek, Kacey beáll a helyi kávézóba melózni - míg húga iskolába - jár, szabadidejében pedig a helyi edzőteremben püföli a zsákot, ugyanis ez az egyetlen módja annak, hogy kikapcsoljon, és lehiggadjon, ha dühös.
Ahogy telnek a napok, két szomszédjuk befurakodik életükbe. Az egyik egy helyes srác, Trent, akivel Kacey a mosókonyhában fut össze, és bár régebben megfogadta, hogy nem megy bele újabb egyéjszakás kalandokba, komoly kapcsolatokba pedig pláne nem, Trent mégsem adja fel, állandóan incselkedik és flörtöl vele. A másik szomszéd pedig egy egyedülálló, dögös anyuka, Ciklon és az édes kislánya, akik eleinte az őrületbe kergetik nyíltságukkal a magába gubózó lányt, ám hamar belopják magukat a szívébe. Sőt Ciklon még egy igen jól fizető állást is szerez neki munkahelyén, a helyi sztriptízbárban...  mint csapos.

Bevallom, ennél a könyvnél az eredeti borító vett meg. Na, meg a cím. Semmiféle elvárásom nem volt vele szemben, de amikor elkezdtem olvasni, egyből beszippantott. Faltam a lapokat. A regény stílusa rettentően olvasmányos, gördülékeny, a sztori pedig izgalmas. Az írónő úgy csűri-csavarja a szálakat, és hint el különféle morzsákat, hogy a kíváncsiság hajtja előre az olvasót, hogy még többet tudjon meg. De sajnos elkövettem azt a hibát, hogy közben elolvastam a fülszöveget. Komolyan mondom NE tegyétek. Baromi spoileres. Konkrétan lelövi az egész könyvet, és a hülye is leszűri belőle a csattanót. Szerencsére - azt alátámasztandó, mennyire jó kis könyv ez - ennek ellenére is ugyanúgy tudtam élvezni mindegy egyes sort.
Az alapszituáció szerint adott egy testvérpár, akik egy baleset során elvesztik szüleiket, sőt Kacey a barátnőjét és a pasiját is. Kacey ennek következtében teljesen megváltozik. Eleinte szexbe, drogba és piálásba fojtja bánatát, később azonban húga miatt leáll ezekkel. Inkább egyfajta családfővé válik, aki számára testvére jóléte és jövője mindennél fontosabbá lényegül.
Miamiba való költözésük után is mindent azért tesz, hogy Livie-t bejuttassa az egyetemre, oda, ahová a közbeszóló élet miatt, ő nem juthatott el. 
Az elmúlt évek során azonban érzelmileg fakírrá alakult. Felhúzott maga körül egy falat, melyen nem engedett át senkit. Ráadásul, ha valaki meg akarja érinteni a kezét, az ujjait, mind a mai napig valósággal rosszul lesz, hisz utoljára kihűlt, halott pasija ujjai fűződtek az övéi köré, míg arra várt, hogy a tűzoltók kiszabadítsák a roncsból.
Összességében tehát adott egy lelkileg megtört, érzelmi ronccsá alakult csajszi, aki a gondjai következtében rideg, elutasító és kemény lett. És itt úszik be a képbe a helyes, pimasz szomszédsrác, aki első percben kiszúrja magának Kacey-t, és a lány minden elutasítása ellenére, flörtöl vele. Kitartásának hála egyre jobban megismerik egymást, és Trent céljául tűzi ki, hogy megnevettesse Kacey-t. 
Kapcsolatuk olykor igen heves, szenvedélyes, máskor pedig édes és megható. De tagadhatatlanul szikrázik közöttük a levegő, a kémiáról nem is beszélve... Kapunk pár fülledt jelenetet, az biztos. Meg hullámhegyeket, völgyeket.

 "A lányok nagy hülyeségeket képesek művelni, amikor elvakítja őket a szerelem."

A romantika mellett fontos szerep jut a barátságnak is. Ciklon, az első látásra tipikus műnőnek tűnő anyuka kedvességével nem csupán a lányok, de az olvasó szívébe is belopja magát. Tökéletes példája annak, hogy ne ítéljünk külső alapján. Természetesen külsejénél jóval lényegesebb a kapaszkodó, amit Kacey-nek kínál. Segít bejuttatni egy jól fizető munkahelyre, egy igazi, összetartó kis családba, hogy húgának biztosíthassa a jövőt.
És akkor ezzel el is érkeztünk a Penny sztriptízbárhoz, merthogy Ciklon ide protezsálja be hősnőnket. Most tuti, hülyének néztek, hogy ez mitől családias?! Attól, hogy nagyon összetartóak, és halálosan jófejek.
Szerettem az egész bár hangulatát, ahogy a lányok csapolták a különféle italokat, miközben szólt a zene és a testőrök védelmezték őket, és ment a felnőtt műsor. Ha láttátok a Sakáltanyát vagy a Burlesque - Dívát, akkor nagyjából pont olyannak képzeljétek el ezt is.
A Penny és az ottani emberek, főként Ciklon rengeteget tettek akaratukon kívül is Kacey-ért.
Amiért még kifejezetten pluszpont jár, az az, hogy az írónő különböző fázisokra tagolta regényét, Kacey változásának, fejlődésének megfelelően. És bár már előtte is élvezetes és izgalmas, a vége valami egészen brutális. Mindvégig tudtam, hogy egy a szakadék felé tartó gyorsvonaton ülök, aminél elengedhetetlen a katasztrófa, de, hogy az a bumm ekkorát szóljon... hát arra nem számítottam. Kegyetlen, fájdalmas, mégis gyönyörű. Olyannyira mélyen érint, hogy Kacey-vel együtt te is levegőért kapkodsz... és, hogy sikerül-e? Az legyen az én titkon.
Olvassátok el, ha szeretitek a tragikus sorsú fiatalokról szóló, romantikus, vicces, aranyos, szívszorító, izgalmas, és lendületes new adult történeteket. Vajon lehet-e ép, ami megsérült?


Pontszám: 5/5*
Kedvenc szereplő: Kacey, Trent, Ciklon, Dan
Kedvenc jelenet: a kígyós
Negatívum: -
Borító: 5/4




Everglades Nemzeti Park


A Florida déli részén fekvő Everglades Nemzeti Park őrzi az Everglades édesvízi mocsarainak élővilágát. Az 1947. december 6-án alapított park területe 6105 km², s ezzel az Egyesült Államok második legnagyobb nemzeti parkja.

Dél-Florida őslakói, a szeminol indiánok füves víznek nevezik az Evergladest. Cölöpökön álló kunyhókban laktak és vadásztak, gyűjtögettek.

Az Everglades a világon egyedülálló természeti jelenségnek köszönheti létezését. A Florida aljzatát felépítő mészkőrétegre, amely egy mészben gazdag, meleg vizű tengerben keletkezett a földtörténeti újkorban, 1-2 méternyi agyag és tőzeg rakódott. Ez az Okeechobee-tavat a tengerrel összekötő, igen különös folyónak köszönhető.

A félsziget déli részén a hőmérsékleti maximum egész évben 30 °C körül mozog, nyáron és kora ősszel rengeteg a csapadék, az év másik felében kevesebb, de teljesen száraz időszak nincs. Így, bár a félsziget nem tartozik a trópusokhoz, időjárásilag a trópusi nedves klímazónába sorolják. Ezek a jelenségek ideális feltételeket teremtettek a Föld legnagyobb mocsárvilágának, az Everglades-nek létrejöttéhez. Már a vízből kiemelkedő 1 m magas szigetecskék (hammock) is a növényzet és az állatvilág rendkívüli változatosságát teremtik meg. A legjellemzőbb növény egy télisásfaj, a saw gras. Ez a növény itt található meg a legnagyobb populációban a világon. A kiemelkedéseken viszont már különböző növényfajok élnek buja szubtrópusi erdőket alkotva. Találhatóak itt különböző trópusi fajok, mahagónifák, broméliák, orchideák, páfrányok, mangrovefák és mocsárciprusok. A területen tíz pálmafaj őshonos.

Az állatvilág is hasonlóan változatos. A táplálkozási lánc alján a peripyton, az algákból álló növényi massza áll, amely szinte teljesen elborítja a szabad vízfelületet, és élelmet ad a különböző lárváknak, halaknak. Az Everglades 275 halfajnak ad otthont. A déli és északi szélességről sok madár érkezik ide, az itt őshonosokkal együtt mintegy 400 fajt tartanak számon. Kócsagok, íbiszek, pelikánok, amerikai flamingók, kígyónyakú madarak, ritka erdei gólyák élnek itt más vízimadarak társaságában. Az emlősöket többek között a virginiai szarvas, a floridai nyúl és a puma helyi alfaja, az úgynevezett floridai párduc képviseli. Az Everglades legismertebb állata az aligátor. Ugyancsak itt él a floridai lamantin.


nagyobb méretért katt a képre



Nyeremény


Tíz like, tízszeres esély a nyereményre!
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területén belül postáz! Ha a nyertes 72 órán belül nem válaszol az értesítő emailre, automatikusan újra sorsolunk.)




Nézzetek be a többi állomásra is

11/12 Kristina blogja
11/14 Angelika blogja
11/16 Media Addict
11/18 CBooks
11/20 Dreamworld
11/22 Kelly & Lupi olvas

11/26 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése