2018. szeptember 16., vasárnap

5+1 újdonság, aminek a polcodon a helye

A kiadók idén is elárasztanak minket a hangzatosabbnál hangzatosabb címekkel, melynek következtében könnyű átsiklani a valódi gyöngyszemek felett. Most viszont kiválogattam nektek 5+1 újdonságot, amikre érdemes odafigyelni.


1) A halandó, aki megpróbál túljárni a tündérek eszén...

Holly Black "The Cruel Prince - A kegyetlen herceg" című regénye minden bizonnyal az év egyik legjobban várt megjelenése. Külföldön imádják az olvasók, több mint 50.000 csillagozást követően 4,19-es pontszámon áll. Nem mellesleg az instagrammerek által is kedvelt fotótéma, ami nem meglepő, egyszerű, mégis megkapó borítója vonzza a tekintetet. 
És ami a legjobb, hogy a beltartalom legalább olyan izgalmasnak tűnik, mint a cím és fedlap párosa. Holly Black a tőle megszokott árnyaltsággal kelti életre Jude történetét, a lányét, akit két testvérével együtt elrabolnak és tündérföldére hurcolnak, miután a szemük láttára ölik meg szüleiket. Ahhoz, hogy a halandó lány életben maradjon, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel, aki meglepő módon valóban mellőzi a YA kliséket. 
A fantasy kedvelők minden bizonnyal valódi csemegeként tekinthetnek A kegyetlen hercegre, ami mind hangulatában, mind felépítésében eltér a megszokottól. 

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted


2) Yo-ho, kalóznak lenni jó!

Tricia Levenseller "Daughter ot the Pirate King - A kalózkirály lánya" c. regénye hiánypótlónak mondható a magyar Young Adult könyvek piacán, ugyanis épp ideje volt már, hogy a kalózok is teret hódítsanak maguknak a megannyi tündér, vérfarkas, vámpír és zombi mellett. Csak remélni merem, hogy mostantól majd elárasztanak minket a Jack Sparrow klónok. És talán ebben az esetben nem is annyira túlzás a Karib-tenger kalózait emlegetni, minthogy a fülszöveget böngészve, nem kevés hasonlóság fedezhető fel az ikonikus filmsorozattal. 
"A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába." - írja a fülszöveg.
Azt ajánlom, bontsátok ki a vitorlákat és készüljetek fel egy szédületes kalandra, ami éppúgy bővelkedik akcióban és kalandban, mint némi romantikában. Yo-ho!

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted


3) Tabukat döntögető történet Semmiről

Kate Fortunati "The Weight of Zero - Semmi súlya" c. könyvével nem kisebb tabutémákat döntöget, mint a bipoláris zavar, valamint az abból eredeztethető öngyilkossági vágy. Manapság a mentális betegségekkel foglalkozó történetek reneszánszukat élik, mégis kevés köztük az olyan, amelyik őszintén mer és tud is beszélni e kettőről. Kate Fortunati azonban jóval többet ígér ennél:
"A bipoláris zavar egy életre szól. Soha nem múlik el. Talán pillanatnyilag hat a gyógyszer, de Semmi vissza fog térni. Csak idő kérdése.
Így hát Catherine egy régi balettcipős dobozban gyógyszereket gyűjtöget, és arra készül, hogy kioltja az életét, még mielőtt Semmi újra élőhalottá változtatja. De még mielőtt megtenné, rövid bakancslistába kezd."
A történet nagy kérdése, mi van akkor, ha valaki, aki már rég lemondott az életéről, s annak végét gondosan eltervezte, hirtelen meglátja a fényt. Elgondolkodtató mese a valóság árnyoldalairól, a szeretet különböző formáiról, és egy sosem szűnő betegségről, mely örökérvényű.

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted


4) A női Fekete Párduc

Tomi Adeyemi "Vér és csont gyermekei" c. regénye talán a lista egyik legnagyobb reménysége. Annak dacára, hogy külföldön is csak idén márciusban jelent meg, közel 41.000 csillagozás után 4.29-es átlagot tudhat magáénak a goodreadsen, ráadásul a Foxnál vannak a megfilmesítési jogai is. Mi ez, ha nem sikersztori?
"Egy gonosz király megölette a mágusokat, megfosztva Zélie-t az anyjától, és a népét a reménytől. Zélie-nek most lett egy esélye, hogy visszahozza a mágiát, és visszavágjon a monarchiának. Egy szökevény királylány segítségével ki kell cseleznie és le kell hagynia a trónörököst, akinek eltökélt szándéka, hogy írmagját is kiirtja a varázslatnak. Orisa félelmetes hely, ahol hómándrucok portyáznak, és bosszúálló szellemek lapulnak a vizekben, ám a legnagyobb veszély talán maga Zélie, akinek nehéz megtanulnia, miként fegyelmezze a hatalmát – és egyre erősebb vonzalmát egy ellenség iránt."
Jól hangzik, ugye? És végre egy szerző, aki délebbre mert merészkedni a megszokottnál, kilépve az amerikai-európai közeg(ek)ből. Ahogy T'Challa és Vakanda, úgy talán Zélie és Orisa is megreformálja a világot, megmutatva, mennyi lehetőség rejlik az afrikai kultúrában.

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted


5) Ahol az idő nem csak pénzt, de életet is jelent

Sara Holland "Everless - A varázslónő és az alkimista" c. történetében olyan témát jár körbe, mely évezredek óta foglalkoztatja az emberiséget. Az idő-élet-pénz triója réges-rég egybefonódott, a mai világban pedig minden korábbinál kiemeltebb témává lett. Na de mi van akkor, ha az életünk valóban a pénzünk mennyiségén múlik? Ha minél több pénzt szerzünk, annál tovább élünk.
Sempera királyságában idővel fizetnek, amelyet kivonnak a vérből, vashoz kötnek és meg is esznek azok, akik tovább akarnak élni. Az arisztokrácia adók tömkelegével kizsigereli a szegényeket, és míg azok hullanak, a dúsgazdag családok évszázadokig élnek. De mit tehet egy nincstelen lány azért, hogy meghosszabbítsa haldokló apja életét? Ellentud állni a csábításnak, és túl tudja élni azt a sok mocskot, amit egy ilyen veszélyes kaland rejt? Egyáltalán: bele szabad avatkozni a sorsba, megmásítva azt? Ilyen és ehhez kapcsolódó kérdéseket feszeget Sara Holland az Everlessben.

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted


+1) Tartsd magad távol a nagyi meséitől!

Melissa Albert "Hazel Wood - Mogyoróliget" c. regénye némileg kilóg a felsorolásból. Nem egy tucatkönyv, amit mindenki imádni fog - a külföldi olvasóközönséget is eléggé megosztja -, mégis annyira különleges, hogy úgy éreztem, itt a helye. Már csak azért is, mert a tragikus magyar borító láttán nem valószínű, hogy sokan felfigyelnének rá, szemben az eredetivel, amit ide kattintva megnézhettek.
És hogy miről szól? Íme:
"Alice nagyanyja, egy éjsötét tündérmesékből álló kultikus könyv visszavonultan élő írónője egyedül hal meg Mogyoróliget nevű birtokán, Alice megtudja, milyen rosszra is fordulhat valójában a sorsa. Az édesanyját elrabolják - egy olyan alak karmai közé kerül, aki állítása szerint a Végvidékről, abból a kegyetlen, természetfeletti világból származik, ahol a nagyanyja történetei játszódnak. Alice egyedül az édesanyja által hátrahagyott üzenetre támaszkodhat: „Tartsd magad távol a Mogyoróligettől!”"
Tim Burton minden bizonnyal sírna a gyönyörűségtől, ha megfilmesíthetne egy ilyen történetet.

Bővebb infóért katt ide
Ide kattintva meg is rendelheted

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése