2019. augusztus 30., péntek

Göthe Salmader - Képes kalauz


Göthe Salmader: Képes kalauz

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9789634370031
Oldalszám: 64 oldal
Fordító: Jurasits Ádám

Fülszöveg:
Göthe Salmander magizoológus, aki a világot járva varázslatos lények után kutat. Ha a helyzet úgy kívánja, megmenti ezeket a teremtményeket, és bőröndjében gondozza őket tovább, amelyben egy bűbáj révén több mint elegendő hely van számukra. Munkája során Göthe rengeteg izgalmas helyzettel szembesül, például meg kell találnia néhány elszabadult lényt New York városában.
Éld át újra Göthe Salmander varázslatos kalandjait, és fedezd fel a képek és idézetek segítségével, mit tartogat számodra a Legendás állatok és megfigyelésük!

Saját véleményem:
A Libri kiadói csoport raktárvásárán járva botlottam bele ebbe a gyönyörű kis kalauzba, mely kivitelezését tekintve hibátlan. Tele van szebbnél szebb illusztrációkkal, fotókkal, melyek többsége a filmből származik. A képek pedig igazán minőségiek, tiszták, élesek. Tehát kellően csábítóak ahhoz, hogy az ember kosárba vágja a kötetet és elslattyogjon vele a pénztárig.

"Ön egy érdekes ember, Salmander úr."

A sors furcsa fintoraként épp a minap fejeztem be a Grindelwald bűntettei szövegkönyv olvasását, melynek köszönhetően Göthe és a Legendás állatok iránt érzett rajongásom a tetőfokára hágott, gondoltam hát, eme kis képes kalauz, magára a címszereplőre fókuszálva, majd szépen ismét végigvezet az első film cselekményén. A polcomon már ott csücsül a Legendás állatok és megfigyelésük - Képes kalauz, melynek hála sejtettem, nagyjából mire számíthatok, így nem ért váratlanul a szöveg mennyisége és minősége, de így sem azt kaptam, amit vártam.
A kiadónál megjelent, Rowling világát taglaló képes kalauzokról érdemes tudni, hogy míg vizuálisan gyönyörűek, addig tartalmukat tekintve jócskán alulmúlják az elvárásokat. Kevés, bugyuta szöveg, ami helyenként tele van elírással. Utóbbival ebben az esetben nem igen találkoztam, mindössze a magnixokon (magnixek helyett) nem sikerült túllendülnöm, de ennyi belefér.

Maga a kötet öt fejezetre tagolódik: A film kezdetei, Megérkezés Amerikába, Barátok és ellenségek, Magizoológia, Legendás állatok. Az első rész lightosan bemutatja Göthét, ami tök jó, hisz a nem hardcore fanok számára néhány új információval is szolgál, egészen addig, míg a totál random, Göthétől eltérő dolgok át nem veszik az irányítást, hogy aztán egy éles váltással áttérjünk a film zanzásított cselekményére. Pontosabban annak háromnegyedére, merthogy pont a lényeg, vagyis a vége hiányzik. Ehelyett azonban kapunk egy rövidke gyorstalpalót Göthe kapcsolatrendszeréről, valamint magáról a magizoológiáról, amit egy kis legendás állatok gyorstalpaló koronáz meg.
Az utolsó részben részletesebben is megismerkedhetünk a filmben felbukkanó lényekkel, még olyanokkal is, amik mindössze említés szintjén szerepeltek. Kifejezetten örültem ennek, végre szemügyre vehetem a loboncos futkárt vagy a parókás pörgencset, de a kissé 18+-os kinézetű, cuki holdborjú felbukkanása is megdobogtatta a szívemet. Nálam tehát egyértelműen ez a rész lett a nyerő.

Mindent összevetve aranyos kis kalauz ez, de közel sem éri meg az eredeti árát. Vékony, kidolgozatlan, épp csak belekap mindenbe. Ám, ha sikerül kifognotok egy jó kis akciót, és történetesen odáig vagytok a Legendás állatokért és/vagy Göthe Salmanderért, akkor ne habozzatok, csapjatok le rá. Jó lapozgatni, gyönyörködni a szebbnél-szebb képekben, és általuk felidézni a filmet, vagy épp Göthén, esetleg a cuki állatokon olvadozni. Összességében én azért örülök, hogy ötszáz forintért nem hagytam ott.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő:Göthe
Kedvenc rész: Legendás állatok
Negatívum: nagyon gyerekes
Borító: 5/5
Sorozat: Legendás állatok és megfigyelésük univerzum, de önállóan is olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése