2022. február 20., vasárnap

Jane Austen - Lady Susan

 
Jane Austen: Lady Susan • Női levelek
 
Kiadó: Lazi Kiadó
ISBN: 9789632675121
Oldalszám: 176 oldal
Fordító: Barcza Gerda

Fülszöveg:
Jane Austen kevésbé ismert műve a frissen megözvegyült, gyönyörű és ledér Lady Susan ravasz mesterkedéseit követi nyomon. A hölgy anyagilag kedvező frigyet igyekszik biztosítani önmaga számára, ugyanakkor megpróbálja vigasztalan házasságba kényszeríteni engedelmes, bátortalan és megfélemlített serdülő leányát, Fredericát. Lady Susan olykor meginog tettei során, de mindig készen áll a hazugságra és ámításra, csak hogy elérje, amit akar.
A Lady Susan kitűnő jellemtanulmány, s érdekessége, hogy Jane Austen csupán e regényében ír kora hanyatló londoni úri társaságáról.
A kötet tartalmazza az írónő egyik ifjúkori művét is. A Női levelek néhány életképet villant fel. Megismerhetjük az aggódó anyát, aki leányait vezeti be a társaságba, a szerelmi csalódásban szenvedő ifjú hölgyet, a szegény leányt, akit megaláz az előkelő lady s a jómódú hölgyet, akinek egy vagyontalan fiatalember udvarol.

Saját véleményem:
A véletlennek köszönhetően botlottam bele Lady Susan történetébe - pontosabban annak filmváltozatába -, akkor még mit sem sejtve arról, ki a megálmodója. És bár nem terveztem végignézni a filmet, az olyannyira lekötötte a figyelmemet, hogy képtelen voltam szabadulni tőle. Így amikor néhány hét elteltével szembejött velem a hír, hogy a Lazinál hamarosan megjelenik a filmes borítós változat, rögvest elhatároztam, hogy amint esélyem adódik rá, beszerzem.
Egy szuper akciónak köszönhetően erre nem is kellett sokat várnom; csakhogy ekkor jött a meglepetés: ez nem egy hagyományos regény!

"[…] bolond az a nő, aki ha vádakkal sértegetik, bókokkal kiengesztelhető."

A Lady Susan egy levélregény, nem is akármilyen. Főszereplője - aki egyben a kötet címadója is - igen távol áll a megszokott austeni hősnőktől: se nem erényes, se nem szerény, de még csak nem is fiatal. Ehelyett a frissen megözvegyült Lady Susan egy pénz- és hataloméhes nő, aki bárminemű szégyenérzet nélkül kacérkodik a férfiakkal - legyenek azon nősek vagy nőtlenek - és csábítja el őket. Ráadásul anyának is csapnivaló. Ez a felállás pedig, valljuk be, nem kimondottan szokványos; ám éppen ettől és formátumától olyan különleges ez a történet, melynek cselekményét, karaktereit és kapcsolatrendszerét levelekből ismerhetjük meg. Méghozzá nagyon is részletesen.
Főként Lady Susan és barátnője, Alicia között, valamint Lady Susan sógornője, Mrs. Catherine Vernon és annak édesanyja között zajlanak az üzenetváltások, melyeket olykor - ha a történet úgy kívánja - a többi szereplő üzenetei is kiegészítenek. És bár eleinte zavarosnak tűnhet az egész, a szerző írásmódjának (melyet a fordító korhoz illően, mégis érthetően és élvezhetően ültetett át magyarra) és a gördülékeny cselekményvezetésnek hála hamar bele lehet rázódni. 
Ahogy fentebb említettem, a történet középpontjában Lady Susan áll, aki cseppet sem finoman meghívatja magát néhai férje családjához, Churchillbe, ahol a Társaság figyelő- és megvető tekintetének kereszttüze nélkül folytathatja mesterkedéseit. Legfőbb célja, hogy engedelmes, ugyanakkor megfélemlített lányát, belekényszerítse egy vagyonilag előnyös házasságba, melyet maga Frederica nem kíván. Büntető-, s nevelő jelleggel még attól sem retten vissza, hogy bentlakásos iskolába tuszkolja a riadt lányt, így bírva jobb belátásra, miközben a gyermek engedetlenségéről panaszkodik. Mindemellett pedig puszta szórakozásból magába bolondítja sógornője fiatal öccsét, Reginald DeCurcy-t, akiről tudvalevő, hogy egykoron épp úgy megvetette a ledér asszonyt, mint nővére. Lady Susan ármánykodásai felettébb szórakoztatóak, s nem kevésbé kielégítőek önmaga számára, miképp az is, hogy képes megbolondítani férfiakat, s őrület szélére sodorni családjukat, feleségüket - merthogy az özvegy több vasat is tart a tűzben. 

Jane Austen e műve remek kor- és jellemrajz, mely a formája által igen nagy betekintést enged a szereplők érzelemvilágába. Az aggódó nővér, a megfélemlített gyermek, valamint a szerelemtől önmagából kifordult férfi mellett megjelenik a ledérség, hamisság, és felszínesség, mint tulajdonság, illetve ízelítőt kapunk a családi összetartás erejéből, az anyai érzelmek hiányából, megcsalásból, kényszerházasságból, és abból is, hogyan képes egyetlen ember felforgatni mások életét hazugságaival. Rövid, ámde annál eseménydúsabb történet ez, ami rengeteg fordulatot és meghökkentő tettet tartalmaz. Őszintén szólva nem is értem, miért lett ennyire alacsonyan értékelt hazánkban. Jómagam szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne valami formabontót, mégis szórakoztató olvasni - a könyv előtt vagy után pedig érdemes a 2016-os filmnek (Szerelem és barátság) is esélyt adni, véleményem szerint a kettő együtt ad igazán teljes képet. 
Végül, de nem utolsósorban talán érdekes információ lehet még, hogy a 2021-es Lazi kiadós verzió végében, Női levelek címmel helyet kaptak a szerző ifjú kori művei is, melyek még inkább betekintést nyújtanak a kor érzelemvilágába, s hű képet festenek annak szabályairól, viselkedésformáiról.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Catherine Vernon, Lady Susan
Kedvenc jelenet: lebukás
Negatívum: a vége kissé összecsapott a filmhez képest
Borító: 5/4
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése