2022. március 21., hétfő

Blogturné Extra - Sötét nővérek


A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Gonosztevők sorozat legújabb kötete, a Minden gonoszok úrnője, ami ezúttal Demóna történetét dolgozza fel. A Blogturné Klub bloggerei ennek örömére bemutatják a Sötét Tündér titkokkal és megdöbbentő fordulatokkal teli történetét, melyből kiderül, hogyan és miért vált a varjak gyermekéből rettegett sárkányboszorkánnyá Demóna, miközben Kirké és nővérei sorsa is tovább bonyolódik.
Tartsatok velünk, kövessétek figyelemmel az állomásokat, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.




Sötét nővérek


Gondolkoztál már azon, kik lehetnek a sorozat rémisztő banyái: vajon mit képviselnek a Sötét nővérek? Honnan ismerős kishúguk, Kirké neve? Ha igen, akkor most segítek közelebb kerülni a megértésükhöz. De mielőtt rátérnénk a hátterükre, lássuk, mit is kell tudni a könyvbéli Lucinda, Ruby és Martha triójáról!

Az antigonista Sötét nővérek fő ismertetőjegyei közé tartozik, hogy rendkívül manipulatívak és szadisztikusak, élvezettel tölti el őket mások szenvedése, ennek következtében pedig előszeretettel forgatják fel mások életét és kergetik áldozataikat pusztulásba. Elég csak Grimhildre, Hófehérke mostohájára gondolni.
Külső megjelenésüket tekintve babaszerűek, bőrük porcelánszínű, szemük hatalmas, hajuk fekete, és rengeteg festéket viselnek, ami szinte teljesen elfedi arcukat.
Kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, korukat tekintve pedig rettentő hosszú életűnek vagy inkább halhatatlannak tűnnek. És a legfontosabb: rímekben beszélnek (Kirké eltűnéséig).

Na, de vajon kik ezek a mindenre elszánt és mérhetetlenül gonosz banyák, kiknek háza vándorol? Milyen szerepet töltenek be a történetben, és egyáltalán: mi ihlette őket?

William Shakespeare neve valószínűleg mindenki számára ismerősen cseng, hisz mindenki hallott már Rómeó és Júlia drámai történetéről. De mi a helyzet a Macbethtel, amiből szintén számtalan feldolgozás készült már?
A Serena Valentino által megjelenített Sötét nővérek nem mások, mint a Macbethben szereplő vészbanyák. Vagyis azok másai.

"A darab első jelenetében három boszorkány elhatározza, hogy találkozik Macbethtel. A skót király, Duncan seregei harcban állnak a lázadókkal és az őket támogató norvégokkal, de hála Macbeth hősiességének, győzedelmeskednek. A király elhatározza, hogy megjutalmazza Macbethet, de mielőtt ő erről értesülne, találkozik a boszorkányokkal, akik megjósolják neki, hogy a királytól jutalmat kap, sőt majd egyszer ő lesz Skócia királya. Banquo, egy másik hadvezér is jelen van, neki a boszorkák azt jósolják, hogy ő maga nem, de utódai királyok lesznek. Mikor a király elé járulnak, Macbeth számára kiderül, hogy a boszorkák jóslatának első fele teljesült, a király ugyanis Cawdor thánjává tette Macbethet."
(forrás: wikipedia)
 
A Sötét nővérekhez hasonlóan tehát a Macbeth három boszorkánya is elültet egy furcsa, sötét gondolatot Macbeth fejében, és tulajdonképpen ez az, ami elindítja a történet eseményeit, emiatt indul el Macbeth a kegyetlenség útján. Az viszont itt sem teljesen egyértelmű, hogy ezek valódi próféciák vagy csupán jól irányzott utasítások, melyek önbeteljesítésre sarkallják a címszereplőt, aki teljesen a rabjukká válik. Olyannyira, hogy bizonytalanságában és félelmében másodszor is meglátogatja a boszorkányokat, akik újabb kétes jóslatokkal hamis illúziókba ringatják, azt állítva, hogy hatalma szilárd. A boszorkányok próféciái természetesen ebben az esetben is olyan nyakatekertek és furfangosak, mint a Sötét nővéreké, s ahogy Lucinda, Ruby és Martha romlásba, majd halálba taszítják áldozataikat, úgy hajszolják a Macbeth boszorkányai is végzetükbe saját áldozataikat.

"Sokan feltették a kérdést, hogy mit keresnek boszorkányok egy Shakespeare-darabban. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a „gonosz” nem ölthette magára az ördög jelmezét, mert az a moralitásdrámákban komikus felhangot kapott, itt pedig komoly dologról van szó. A boszorkányok még megfeleltek a tragédia céljainak – ráadásul Jakab király maga is értett a boszorkányokhoz: olyannyira belemerült a témába, hogy még könyvet is írt róluk. Stephen Greenblatt könyvének „A király megbabonázása” című fejezetében amellett érvel, hogy a boszorkányoknak nincs igazi szerepe a Macbethben, szerinte Shakespeare a király elbűvölésére találta ki őket. Szerinte „a boszorkányok […] Shakespeare nagy tragédiájának termékeny homályát testesítik meg.” (forrás: wikipedia)
 
Egy dolog azonban vitathatatlan, A Macbeth boszorkányai a cselekmény mozgatórugói, ha közvetetten is, de hatással vannak a férfira. Pont úgy, ahogy Serena Valentino történeteiben a Sötét nővérek.
A hasonlóságok sora azonban nem ért még véget, ugyanis Macbeth a feleségének írt üzenetekben "furcsa nővérekként" emlegeti a boszorkányokat, akik nem mellesleg, a többi szereplőtől eltérően mondókákban, rímekben beszélnek. 
Lucinda, Ruby és Martha tehát nem más, mint a Macbeth három furcsa boszorkánya.


Mi a helyzet Kirkével? Honnan olyan ismerős a neve?

Kirké eredetileg a görög mitológia egyik istennője, vagy ha úgy tetszik, legnagyobb varázslónője. Ismerős lehet az Odüsszeuszból is, számunkra azonban nagyobb jelentőséggel bír az a mítosz, miszerint első varázslataként Szküllává, vagyis tengeri szörnnyé változtatott egy nimfát, pusztán azért első szerelme szemet vetett a lányra. Nem emlékeztet benneteket ez a varázslat, ha kicsit megcsavarva is, de a Szörnyeteg átkára?






Nyereményjáték


Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Disney által készített Csipkerózsika mesefilmet. Minden állomáson találtok egy kérdést, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírni a helyes választ.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Milyen lénnyé tud átváltozni Demóna?




Nézzetek be a többi állomásra is

03/15 Dreamworld
03/17 Csak olvass!
03/19 Utószó
03/21 Dreamworld - Sötét nővérek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése