2024. szeptember 15., vasárnap

Kika Hatzopoulou - Sorsfonalak

 
Aki kicsit is szereti a görög mitológiát, annak ez a könyv kihagyhatatlan. Io a Sorsistennők leszármazottja testvéreivel együtt. A Moirák leszármazottai a társadalom egy kirekesztett rétegét képzik, hiszen ők hozzáférnek és rendelkeznek a legbecsesebb dolog felett, magát az élet fonalát képesek módosítani. Ez a könyv egy magával ragadó történet, melyben Io egy olyan bűncselekmény sorozat nyomába ered, amely során elvágott fonalú nők követnek el gyilkosságokat. Az Ő feladata rájönni, ki állhat a háttérben, és miért teszi.
 
 
Kika Hatzopoulou: Threads That Bind - Sorsfonalak
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635979103
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Presér Ágnes Judit

Fülszöveg:
A ​görög Sorsistennők leszármazottai hármasával születnek: egy, aki szövi, egy, aki gombolyítja, és egy, aki elvágja a szálainkat.
A szálakat, melyek összekötik az embereket az élettel és a dolgokkal, amiket szeretnek. Ez alól az Ora nővérek sem kivételek. Io, a legfiatalabb, magánnyomozóként kamatoztatja a Sorstól örökölt képességeit a félig elsüllyedt Alante városában.
Legújabb megbízatása azonban szörnyű felfedezéshez vezet: valaki nőket rabol el, megcsonkítja az életfonalaikat, és az így létrehozott lidérceket szabadon engedi a városban gyilkolni. Hogy megtalálja a tettest, Iónak együtt kell dolgoznia Edei Rhunával, a hírhedt söpredékkirálynő jobbkezével – ráadásul ő Io lelki társa, akivel különleges sorsfonal köti össze.
A nyomozás személyessé válik, amikor Io elhidegült legidősebb nővére felbukkan a legfőbb gyanúsított karján. A múltja titkai és az Edei iránti egyre erősödő érzései közepette Io a város legsötétebb zugaiba követi a nyomokat, mígnem a végzete őt is eléri.

Saját véleményem:
Olvasmányaimat tekintve az utóbbi időben sajnos meglehetősen kevés ifjúsági regényt olvastam, ami részben a történetek egysíkúságának tudható be (tisztelet a kivételnek), na meg annak, hogy úgy igazán egyiknél sem éreztem azt a pluszt, ami képes lenne berántani. Ugyanakkor a görög mitológia olyasfajta aduász, amire nem tudok nemet mondani. Így történt, hogy egy hosszabb kihagyás után ismét a Young Adult irodalom felé fordultam.

"Mindent tudott arról, milyen nehéz lehet felülvizsgálni valakinek a hűségét. Ízekre szedni azokat az embereket, akiket szeretsz, és eldönteni, hogy ami megmaradt, azt megérte-e szeretni."

Kika Hatzopoulou regénye más, mint a többi - általam olvasott - mitológiai alapokon nyugvó mű, ami főként a szerző egyedi világteremtésének köszönhető. A történet az Összeomlás utáni jövőben, egy disztopikus világban játszódik. 
Jóval az istenek halála után az egyetlen Hold három részre szakadt, ami a tengerszint globális megemelkedését okozta. "Egész népeket nyeltek el a sötét vizek, és a néhány megmaradt tengerparti városnak olyan árral kellett szembenéznie, ami minden éjjel félig a víz alá meríti őket. Az emberek eleinte a magasabban fekvő helyeken kerestek menedéket, és várták, hogy a dagály levonuljon. De minden tudományos jóslat és természeti törvény ellenére a föld és a tenger mozgása soha nem csillapodott. Helyette a katasztrófák véget nem érő sora következett: neomonszunok és hőviharok, a vizekből előbukkanó chimerinek, északabbra a jég alól kitörő, hatalmas és rendkívül nehezen megölhető leviatánok – és a másféle születésűek megjelenése, akik generációról generációra egyre többen és többen lettek. A káoszból új rend emelkedett ki, másféle születésűek alakjában. Hórusz-ivadékok, akik meg tudták változtatni az idő múlását, múzsa-ivadékok, akik látták a művészetekben a múltat és a jövőt, moira-ivadékok, akik kötelékeket tudtak teremteni és felbontani."
Végül ugyan az emberiség újra virágzásnak indult, de a megmaradtak úgy vélték, az Összeomlás az istenek büntetése volt. S mind tudjuk:a végén mindig az istenek győznek.
A történet hősnője, Io a Sorsistennők leszármazotta, akárcsak nővérei, s aki kicsit is ismeri a görög mitológiát, az sejteni vélheti, hogy ez pontosan mit is takar: ők azok, akik szövik, gabalyítják, végül pedig elvágják életünk fonalát. Io ez utóbbiért felel, ő vágja el azokat a szálakat, melyek összekötik az embereket az élettel és a dolgokkal, amiket szeretnek. 
Látni e szálakat és rendelkezni felettük egyszerre áldás és átok, na meg olyan lehetőség, ami jócskán megkönnyíti az ember munkáját, ha az épp magánnyomozó, mint Io. Gondoljatok csak bele, mennyivel egyszerűbb, ha nem csupán az alanyok tetteit látja a nyomozó, hanem azokat az érzéseket, érzelmeket is, amik a legtöbb szem számára rejtve maradnak! Na de visszakanyarodva a lényegre:
A történet kezdetén in medias res épp egy bevetésen láthatjuk hősnőnket, aki egy esetleges házasságtörés esetében nyomoz, ám az akció Io szeme láttára gyilkosságba torkollik. Na nem a szeretők gyilkolják meg egymást, hanem egy olyan létforma kerül be a képbe - egy lidérc -, aminek nem lenne szabadna léteznie. S mindez csak a jéghegy csúcsa. Valaki ugyanis lidérceket teremt és szabadít a városra, s Ióra hárul a feladat, hogy a söpredékkirálynő jobbkezével, Edei Rhunával kiderítse, ki is állhat a dolgok hátterében. Viszont a feladatot némileg bonyolítja, hogy Io nyomozópartnere egyben a lelki társa is, amiről a másik félnek nincs tudomása, ráadásul a lány legidősebb nővére egyszer csak a legfőbb gyanúsított oldalán bukkan fel. 

A Sorsfonalak egy pergő ütemű, olvasmányos, rejtélyekben és nyomozásban gazdag történet, melynek - a zsáner sajátosságait tekintve - meglepő módon nem a romantika áll a középpontjában. S ez bizony kedvezően hat magára a történetre is, ami így teljes mértékben arra tud fókuszálni, amire kell: a rejtély megoldására. Mi több, maga a hősnő is rendkívül szerethető, értelmes, talpraesett karakter, aki a sztori során nagy utat jár be, szép karakterívet rajzolva. 
Mindent egybevetve üdítő újdonságként tudnám fémjelezni Kika Hatzopoulpu regényét, ami több aspektusában is kitűnik az átlag közül: ilyen az imént említett romantika mentesség, valamint az a disztopikus világkép, ami egyszerre ötvözi a jövőt és a múltat, az emberi katasztrófát és a mitológia isteni mesésségét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Io
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: néha kicsit túl egyszerű a szöveg
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfonalak #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A játék során nincs más feladatod, mint kitalálni, mely híres görög alakokra gondoltunk, és beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A Moirák egyike, aki a sors fonalát elvágja.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/07 Milyen könyvet olvassak?
09/09 Könyv és más
09/11 Dreamworld - Idézetek
09/13 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése