2013. január 18., péntek

Könyvek, amikre érdemes odafigyelni 1.

Úgy gondolom, napjainkban nagyon sok könyv kerül a boltok polcaira. Emiatt néha, akarva-akaratlanul is, de megesik, hogy elsiklunk egy-egy olyan történet felett, ami pedig igenis megérdemli, hogy elolvassuk. 
Ezért arra gondoltam, hogy időnként lesznek hasonló bejegyzések azokról a kötetekről, amik ebbe a kategóriába tartoznak. Főként olyan kiadók könyveire gondoltam, akik talán kevésbé ismertek (még) a hazai piacon.

A mostani bejegyzésben két ilyet is szeretnék bemutatni nektek. Az egyik egy külföldi hölgy tollából származik, míg a második egy magyar írónő munkáját dicséri.

1.

Shannon Messenger: Let the Sky Fall

A Dél-Kaliforniában élő Shannon Messenger 2013 márciusában debütál az ifjúsági irodalom területén Let the sky fall című regénye első kötetével – a magyar kiadás pedig várhatóan idén nyár elején érkezik hozzánk is, a Merit könyvek sorozathoz, az ÉTK kiadó jóvoltából.

Fülszöveg/ajánló:
A 17 éves Vane Weston elképzeli sem tudja, hogyan élhette túl azt az 5-ös erősségű tornádót, amely végzett a szüleivel. Azt pedig csak reméli, hogy a gyönyörű, sötét hajú lány, aki a tornádó óta minden éjszaka megjelenik az álmaiban, nem pusztán a képzeletében él. A 17 éves Audra valóban létezik, de nem ember. Audra szilf, egy levegő elementál, aki képes járni a szeleken, érti hívogató dalaikat, de akár fegyverré is tudja formálni őket egyetlen parancsszóval. Audra egyben őrző is - Vane őrzője, és esküt tett, hogy megvédi a fiút, még ha a saját életét is kell feláldoznia ezért. Mikor egy meggondolatlan lépés felfedi hollétüket az ellenség előtt, aki korábban mindkettejük szüleit megölte, Audra kénytelen segíteni Vane-nek visszaemlékezni, ki is ő valójában. De Vane memóriájának felszabadítása olyan emlékeket is a felszínre hoz, melyeket Audra inkább örökre kitörölt volna. Ahogy a tomboló vihar egyre közeledik, Audra és Vane lassan rájönnek, hogy a legnagyobb veszélyt talán nem is az elpusztításukra küldött harcosok jelentik, hanem a kettejük közt ébredező tiltott vonzalom.

Úgy gondolom, hogy ez a történet semmiképp sem mondható hétköznapinak, sőt még sablonosnak sem, hisz nem sok helyen találkozhattunk még szilfekkel. A fantasy lények közül ők még elég ismeretlen terepet biztosítanak, egyaránt az író és az olvasó számára is. Arról nem beszélve, hogy a történet már önmagában is elegendő izgalmat és kalandot ígér.  
Ha pedig a borítót is sikerül megtartania a kiadónak, akkor aztán végképp boldogak lehetünk.

2.
A. O. Esther: Összetört glóriák 1. - Elveszett lelkek

Kiadó: Decens Magazin Média
ISBN:9789630847445
Oldalszám: 448 oldal
Műfaj: romantikus fantasy

Fülszöveg:
Az Univerzum végtelen csendjében különös fényben ragyogó üvegcsékről suttognak. Úgy tartják, az ezüstszállal lezárt parányi palackoknak közük van élethez s halálhoz, ezért angyalok ezrei szállnak alá, hogy megszerezzék a világmindenség titokzatos kincsét. Sophiel, a bájos fiatal angyal lány glóriája és szárnyai nélkül érkezik a Földre, hogy küldetését teljesítse, ám nem számol azzal, hogy a halandó léttel emberi érzéseket is kap odafentről. A félelem, a fájdalom, a kétely és a gyász ugyanúgy ismeretlen fogalom számára, mit az életre szóló barátság, a keserű féltékenység, vagy a mindent felemésztő szerelem – de vajon meg tud birkózni mindezzel az ellenséggel való küzdelem során? Képes lesz-e vakon hinni, s véghezvinni feladatát?
Elijah a Sötét Angyalok vezére, harcos katona, aki sajátosan gondolkozik a jó és a rossz fogalmáról, miközben önálló életet élő, nyolcágú lángoló ostora – szövetségesei sorait erősítve – teszi a dolgát. Kiátkozott angyalként ő a legidősebb idelent, s bár maga sem hisz benne, egy váratlan esemény folytán örökre megváltozik az élete, s ezzel létezésének értelme.
Két össze nem illő lélek – és egy elkerülhetetlen találkozás, amely alapjaiban rengeti meg a világot…


A. O. Esther: Összetört glóriák 2. - Hívogat a fény

Kiadó: Decens Magazin Média
ISBN:9789630847445
Oldalszám: 448 oldal
Megjelenés: 2013. (február-március)

Fülszöveg/tartalom:
Noha Sophiel teljesítette első küldetését, az Égiek újabb feladattal bízzák meg: fel kell kutatnia a Mindenség Térképét, mielőtt avatatlan kezekbe kerülne. A háromdimenziós térkép a titkos átjárókat rejti, amelyek összekötik a Földet a Mennyországgal és a Pokollal. A Sors azonban újra közbeszól és Sophiel angyal létére megbetegszik: teste lassan, de megállíthatatlanul fénnyé kezd válni, és a lány megkezdi a versenyfutást az idővel.
A Föld előtt nem titok többé, hogy ki szabadította ki az Elveszett lelkeket, így hamarosan a Sötét Angyalok is megtudják, ki volt az áruló, aki szabadon engedte a Bardo várában raboskodó angyalokat.
A vezérek Elijah vezetésével hajtóvadászatot indítanak Sophiel ellen, akinek újra menekülnie kell, miközben egy szerencsétlen helyzet folytán megbetegszik: fizikai teste egyre gyengülni kezd, s a szentekhez hasonlóan lassanként fénnyé válik, s hacsak nem sikerül nagyon gyorsan valamilyen gyógyírt találni nem evilági bajára, a Fény hazahívja őt…
A bajban szerencsére nem marad magára, és többen is megkísérlik megmenteni a fokozatosan fénnyé váló lányt, akinek úgy tűnik, ütött az órája idelent, miközben mindenki eszeveszett tempóban próbálja a többiek előtt megtalálni a Mindenség Térképét. Gabriel is Sophiel nyomába ered társaival, azonban érzései már korántsem olyan barátiak, mint amilyenek korábban voltak, és ez még nagyon sok bonyodalomhoz vezet kettejük közt, amire egyikük sem számított…
Három új szereplő is feltűnik a színen: Diril, Rahsan és Lanazir, az ősi boszorkányok, akiket sajátos rokoni szálak fűznek Sophiel ellenségéhez, a Mágushoz, akiről kiderül, hogy nem más, mint a világ legnagyobb hadvezérének tartott perzsa király, Cyrus fattyú fia.
A történet ezúttal három szálon futva követi Sophiel második küldetését, s a kedves Olvasók megismerhetik a Perzsa Birodalom mindennapjait, a Halhatatlanokat, vagyis Cyrus király állandó létszámú, tízezer fős hadseregét, de bepillantást nyerhetnek a normannok varázslatos kultúrájába az első viking városokban zajló események folytán.
A regény tovább boncolgatja az első kötetben felvetett morális kérdéseket: Mi a jó és mi a rossz? Ki dönti el, hogy mi számít bűnnek és erénynek? Miben rejlik a hit ereje és miként győzhető le a kétely? Barátságból lehet-e szerelem, és szerelmesekből lehetnek-e ellenségek? Létezik-e kegyes halál, és vajon mit szól a Jóisten, amikor a jók kényszerülnek vérontásra?

Saját gondolataim:
Az első résszel legelőször egy Libriben találkoztam. Akkor még semmit nem tudtam róla, nem hallottam/láttam megjelenés beharangozó hirdetéseket, de valamiért mégis vonzott a könyv annyira, hogy közelebb menjek hozzá és kézbe vegyem. Sajnos nem tudtam belelapozni, mert maga a könyv kapott egy védőfóliát - amit egyébként remek ötletnek tartok, mert így az üzletekben sem eshet baja -, de a fülszöveget elolvasva nagyon felcsigázott. Persze az sem utolsó szempont, hogy a borítója élőben meseszép!
Aztán pár nappal ezelőtt megláttam a második rész borítóját is, az írónő facebook oldalán és egyenesen beleszerettem. Olyannyira, hogy egyből rákerestem a A. O. Esther blogjára is. Rengeteg érdekes információ van fent, tehát mindenkinek sok szeretettel ajánlom, hogy bogarásszátok át, mert megéri. És bár akkora már teljesen is biztos voltam benne, hogy nekem ezt a történetet olvasnom kell, de az, hogy elolvastam az írónő bemutatkozását, csak még egy óriási lökést adott.
A hölgy rendkívül szimpatikusan is ír, tetszik ahogy megtudhattunk ezt-azt az életéről, az angyalokról és egyéb lényekről. És, hogy ennyire igényes kiadást biztosítanak az olvasók számára, hisz a könyvhöz még egy beépített könyvjelzőről is gondoskodtak számunkra.
Hogy méginkább felcsigázzam az érdeklődéseteket, bemásolok egy részletet A. O. Esther blogjáról:


"Éppen ezért a sorozat minden egyes könyvét keményborítós, dombornyomásos extra borítóval láttuk el. Tojáshéj színű volumenizált papírt használtunk, amely egyrészt kellemesebben olvasható, mint a hófehér hátterek, másrészt a könyv súlya a 4 centis gerincvastagsága ellenére is habkönnyű.
A belső fejezetek díszes iniciálékkal, a lapok teteje pedig különlegesen szép, régies oldaldíszítő elemekkel lett ellátva a megfelelő hangulat elérése érdekében. Az olvasás nyomonkövetésének megkönnyítésére hófehér selyem könyvjelzőt "rejtettünk" el a kötetekben, a cselekmény csúcspontjául szolgáló utolsó fejezetben pedig egy szép grafika és egy különleges tapintású pauszpapír található. Úgy gondoljuk, mindent megtettünk azért, hogy a sorozat kötetei ne csupán az olvasóink lelkéhez szóljanak, de a szívüket is melegség járja át, ha a szép kiállású, tenyérbe simuló köteteinket megvásárolják. "

Amint sikerül megvennem az első részt, már hozom is róla az értékelést! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése