2014. július 22., kedd

Philippa Gregory - A Sötétség Rendje



A Cartaphilus Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Philippa Gregory legújabb regénye, A Sötétség Rendje. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Luca és Isolde rejtélyekkel átszőtt történetét!

2014. július 21-től mindennap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

Kiadó: Cartaphilus
ISBN: 9789632662923
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Szilágyi Zsófia

Fülszöveg:
1453, Róma. A fiatal papnövendéket, Lucát eretnekséggel vádolja az inkvizíció, amiért útmutatás nélkül olvasta a Bibliát, tiltott könyvekből tanult. Ráadásul születésének körülményeiről is furcsaságokat pletykálnak. Csak úgy úszhatja meg a vádemelést, ha csatlakozik a pápa alá tartozó titkos rendhez, amely a sötétség és a félelem titkait kutatja.
Első küldetése a Lucretili-apátságba vezeti Lucát, ahol rémisztően furcsa dolgok történnek, amióta az ifjú apátnő, Isolde vette át a zárda vezetését. Az apácákat rémálmok és tévképzetek gyötrik, némelyiken megjelennek Krisztus sebei. Amikor az egyikük váratlanul és különös körülmények között meghal, a koporsója fölött összecsapnak az indulatok. A bizonyítékok minden kétséget kizáróan egyvalaki ellen szólnak – de vajon megbízhatóak-e?

Saját véleményem:
Egy éjszaka Luca ajtaja előtt katonák jelennek meg, és elviszik egy idegenhez, aki döntés elé állítja a fiút: vagy csatlakozik egy titkos rendhez, mely a pápa nevében kutatja a sötétség és félelem titkait, vagy felel bűneiért, mely az eretnekség vádja esetében halált jelent.
Eközben Isolde, apja életéért fohászkodik, s leghőbb vágya, hogy bejuthasson hozzá egy búcsú erejéig. Ám amikor megjelenik testvére a rossz hírrel, a lány lelke összetörik. Isolde nem sokkal később megtudja, hogy szeretett atyja, halálos ágyán megváltoztatta végrendeletét, és a lánynak ígért birtokot is fiára hagyományozta. Isolde-nak pedig két lehetősége maradt. Vagy hozzámegy bátyja taszító barátjához, vagy a helyi zárdába vonul, és apátnőként éli hátralevő éveit.
Néhány hónappal később, miután befejeződött Luca kiképzése, a rend tagjaként elindul, hogy élete első küldetését teljesítse. Vele tart Freize, a kissé bolondnak tűnő konyhai kisegítő, valamint Peter testvér, aki az írnok szerepét tölti be. Útjuk a Lucretili apátságba vezet, ahol az új apátnő, Isolde megjelenése óta meglehetősen furcsa, nemeviláginak tűnő dolgok történnek.

Philippa Gregory Rózsák háborúja sorozatával már legalább egy éve szemezgettem. (Imádom a történelmet, főként azt a korszakot.) De valahogy tartottam is tőle, köszönhetően A másik Boleyn lány c. filmnek, ami finoman szólva nem jött be. (Tudom, soha nem szabad film alapján ítélni.) Aztán felfigyeltem A Sötétség Rendjére, és úgy éreztem, ez a regény tökéletesen megfelelne arra a célra, hogy megismerkedjek az írónő munkásságával, és bizton állíthatom, nem az utolsó Philippa Gregory könyv volt, amit a kezembe vettem.  
A Sötétség  Rendje elsősorban a fiatalabb olvasóközönséget célozza meg, ám ez nem jelenti azt, hogy az érettebb korosztályt ne tudná ugyanúgy szórakoztatni vagy elvarázsolni. Ráadásul azok számára is élvezetes kikapcsolódást nyújthat, akik kevésbé kedvelik a történelmi olvasmányokat, ugyanis a politikai, hatalmi és egyéb harcok helyett a nyomozásé, valamint a rejtélyeké a főszerep.
Az írónő, mellőzve a részletes korleírásokat, finoman, árnyaltan érzékelteti, mely században járunk, s megragadva az akkori emberek babonáit, démoni lényektől, és eseményektől való félelmét, egy izgalmas alapot ad általuk a regényének.
Maga a történet két szálon fut. Egyrészről ott van a két lány, Isolde és hű társa, a  mór származású Ishraq, akik ugyan keveset szerepelnek, mégis kulcsfigurák. Személyüket rengeteg talány övezi, s egy-egy felbukkanásuk úgy hat az olvasóra, mintha megpiszkálnák a parazsat. Anélkül, hogy bármit is elspoilereznék, csak annyit mondok: a lányok bőven okoznak meglepetést
Érdekes karakterek, főként Ishraq, akit én személy szerint rettentően megkedveltem minden misztériumával együtt. Okos, bátor, éles nyelvű és öntudatos lány. Vérbeli  harcos típus. Tűzön-vízen át véghezviszi akaratát, míg Isolde hozzá képest jóval visszahúzódóbb.
A másik szál Lucáéké, akik az apátságba érkezve titokzatos eseményekbe csöppennek: a nővérek kezén stigmák jelennek meg, hallucinálnak, szökési kísérleteket tesznek és tébolyultak módjára viselkednek. Nekik pedig az a dolguk, hogy kiderítsék ezeknek az okát, megszüntessék azt, és a pápa nevében megfelelően járjanak el.
Eleinte felettébb érdekfeszítő a nyomozás, és a nővérek kihallgatása, ám egy idő után kezd kissé unalmassá válni a sötétben tapogatózás, főként, hogy a történet sem halad egyről a kettőre. Szerencsére azonban mielőtt ténylegesen belesüllyedhetnénk az érdektelenségbe, újabb izgalmas dolgok ütik fel a fejüket, és onnantól kezdve a történet is új életre kel. Rengeteg titokra derül fény, az olvasó pedig csak pislog, hogy bizony azok a nyomok mindvégig ott voltak az orra előtt. Persze vérből és 1-2 brutálisabb jelenetből sincs hiány.
Mielőtt valaki azt hinné, hogy A Sötétség Rendje csak és kizárólag az apátságra korlátozódik, elárulom, a cselekmény bőven túlmutat azon. Más helyszín és más ügy is beúszik a képbe, aminek történet szempontjából nagy jelentősége nincsen, inkább a karakterek közti kapcsolatot alapozza meg a folytatásokra nézve. Illetve érdekes kitekintő a középkori emberek babonás viselkedését és korlátozott látásmódját érintően.
Összességében tehát azoknak ajánlom, akik szeretik a rejtélyes, kalandos, középkori díszletek között játszódó történeteket, és könnyed kikapcsolódásra vágynak, különösebb mélységek vagy magasságok nélkül.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Ishraq, Freize
Kedvenc jelenet: Ishraq-Freize párbeszédek, és a vérfarkas ügye
Negatívum: a majdnem erőszak
Borító: 5/5




Középkori kolostorok, apátságok


Az apátságok, kolostorok és apácazárdák olyan katolikus intézmények voltak, ahol a papok és az apácák, az apát vagy apátnő felügyelete alatt éltek és imádkoztak. Azonban azt fontos tudni, hogy a papok és apácák külön intézményekben éltek, teljesen elkülönülve a másik nemtől. 
A 15. századi Európában rengeteg apátság létezett. Alapvető funkciójuk mellett szállást és élelmet kínáltak az arra tévedő utazóknak. 
  
A kolostorokban élő apácák és papok napjai szabályozott rend szerint működtek, melynek egyik fő alappillére az imádság volt. Ébredés után elkezdték a zsolozsma végzését, ami nyolc imaidőből állt: Olvasmányos Imaóra (Matins), Reggeli dicséret (Lauds), Prima, Délelőtti Imaóra (Tertia), Déli Imaóra (Sexta), Délutáni Imaóra (Nona), Esti dicséret (Vespera), és Befejező Imaóra (Completorium).

A 15. századi kolostorokban is létezett egyfajta társadalmi hierarchia, melynek legalján a laikus nővérek/testvérek álltak, akik a szegényebb sorból érkezők közül kerültek ki. Munkájukkal ők gondoskodtak a ház-, és a többiek szükségleteiről, míg azok teljes mértékben az imádkozásnak szentelhették napjaikat. 
A laikusok végezték el a különféle házimunkákat, a mezőgazdasági feladatokat, kereskedtek a terményeikkel, valamint ők üdvözölték a látogatókat, és beszéltek a kívülálló emberekkel is.




Nyereményjáték


Luca a Sötétség Rendjének ifjú tagjaként járja a birodalmat, s kutatja a sötétség és félelem titkait.
Miután megtudja aktuális küldetésének részleteit, a helyszínre utazik, hogy kivizsgálja azt, valamint, hogy a törvényeknek megfelelően, a pápa nevében intézkedjen.
Útja során vele tart Freize, a kissé bohókás konyhai inas, és Peter testvér, aki a feljegyzésekről gondoskodik.
Ám egy napon, amíg Peter testvér leheveredik néhány órára, a tréfás kedvű, gyanakvó Freize úgy dönt, megvicceli az öreget, és összekeveri a küldetéseikről szóló feljegyzéseket. Közben Luca, mit sem sejtve a csínytevésről, tovább kutakodik az eltűnt aranyrögök után. Este azonban észreveszik, mit tett Freize, és kétségbeesetten próbálják helyreállítani a károkat.
Segítsetek nekik megfejteni, mely bűnösöket, vádlottakat rejtik az egyes iratok!

Feladat:
1. A feljegyzések alapján fejtsétek meg, mely híres történelmi személyekről van szó, és a neveket írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe. (Kötelező!)
2. Lucával eredjetek az aranyrögök (!) nyomába, és számoljátok össze, hány darabot találtok. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik! (Erre július 28-tól nyílik lehetőségetek, a Blogturné Klub blogján. Aznap nem lesz értékelés, csak kincsvadászat. Nem kötelező megcsinálni, de plusz esélyeket jelent.)
3. Találjátok ki, a játékban szereplő történelmi személyek közül ki(k)ről írt már könyvet Philippa Gregory. (Kötelező!)
4. A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Kalandra fel!



 


Nézzetek be a többi állomásra is

07/21 Kelly Lupi olvas - Isolde
07/22 Dreamworld - 15. századi apátságok, kolostorok
07/23 Nem harap a... - Freize
07/25 Insane Life - Borítók
07/28 Blogturné Klub - Aranyrög vadászat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése