2018. március 6., kedd

Mimi O'Connor - Árnyvadász-útmutató


Mimi O'Connor: Shadowhunter's Guide - Árnyvadász-útmutató

Kiadó: Könyvmolykézpő Kiadó
ISBN: 978633738108
Oldalszám: 136 oldal
Fordító: Szőke Julianna

Fülszöveg:
Régi és új rajongók számára elengedhetetlen kézikönyv a nagysikerű film világához.
Az alapvető útmutató az Árnyvadászok sötét, csábító, New York-i univerzumához, A végzet ereklyéi: Csontváros c. mozifilm nyomán.
Ez az átfogó összefoglaló tartalmazza:
– a szereplők, pl. Clary Fray, Jace Wayland és Valentine Morgenstern, színes portréfotóit és profilját
– részletes információkat a többi Árnyvadászról, Alvilágiról és démonról, valamint a fegyverekről és a rúnákról
– idézeteket a forgatókönyvből, és még ennél is többet!

Saját véleményem:
Rendíthetetlen Árnyvadászként minden érdekel, ami kapcsolatban áll Cassie világával, lett légyen az bármilyen apróság is, az Árnyvadász-útmutató pedig a hazai megjelenése óta piszkálta a fantáziámat.
Ám mielőtt bármi egyebet mondanék, szeretném leszögezi, hogy egy percig sem képzeltem, hogy egy világmegváltó kötettel lesz dolgom, hisz ránézésre látszik, hogy ez a mű egészen más célt szolgál. Érdemes mindezt szem előtt tartania annak, aki a vásárlást fontolgatja.

Az Árnyvadász-útmutató nem egy világrengető, lexikálist tudást magában rejtő könyv, inkább eszmei értékkel rendelkezik, olyasfajtával, amit leginkább a hardcore fanok tudnak értékelni. Azon belül is a film rajongói. Tele van ugyanis filmből vett képekkel.
Most azt gondolhatjátok, nyilván, hisz a fülszöveg első mondata is azt hirdeti "kézikönyv a nagysikerű film világához", ám én pont azt éreztem a kötet banánhéjának, hogy Mimi O'Connor nem tudta eldönteni, mihez is állítja össze a tartalmat: a filmhez vagy a könyvekhez. De ugyanezt a bizonytalanságot véltem felfedezni a szerkezetében is.
Az egész kötet nagyon kapkodós, ide nyúlok, oda nyúlok, most mesélek, de közben beszúrok random infókat és társai vonalon halad. Édeskevés lényegi infót tartalmaz ahhoz, hogy egy új olvasó ennek segítségével igazodjon ki az árnyvilágban. Mindössze néhány mondatni ismertető található az egyes karakterekről, fogalmakról.

Jómagam azon kevesek táborát erősítem, akik imádják a filmet, és noha látom a gyengepontjait, mégis képes vagyok huszonhatodjára is megnézni. Ebből kifolyólag nosztalgikus élmény volt feleleveníteni bizonyos képkockákat, nézegetni a színészek portréit, helyszíneket, fegyvereket, vagy éppen a rúnákat. Grafikai szempontból tehát gyönyörű kiadványról beszélhetünk, szép, éles, minőségi fotókkal (és papírral) tarkítva; örülök, hogy a polcomon tudhatom.
Kicsit azért sajnálom, hogy a zanzásított cselekménymesélés Simon elrablását követően mégzanzább zanzává változott, mintha Mimi O'Connor azon a ponton döbbent volna rá, hogy lassan kifut az oldalszámból és egy csomó dologról nem tett még említést, de alapvetően a nyúlfarknyi összefoglalót is szerettem.

Összességében úgy gondolom, az Árnyvadász-útmutató emléknek kiváló, de a kereskedelmi ára nincs egyensúlyban a kötet valódi értékével. Ám amennyiben sikerül kifognotok egy jó kis akciót, és tényleg nagyon rajongtok a filmért, a nosztalgia kedvéért érdemes lehet beszerezni, és legalább egy kis darabot polcra tenni a filmből. (Arról nem is beszélve, ha nézitek a sorozatot, akkor egy-egy epizód után nyugodtan le lehet emelni, és megsiratni mindazt az értéket, amit a film képviselt.)


Pontszám: 5/2,75
Kedvenc rész: képek
Negatívum: zanzásított tartalom
Borító: 5/5
Sorozat: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése