2018. március 27., kedd

Mary Jo Putney - A lázadó özvegy


Március 28-án megjelenik a General Press Könyvkiadó gondozásában Mary Jo Putney legújabb történelmi romantikus regénye, A lázadó özvegy. Callista és Richard a háború kellős közepén talál újra egymásra. Újabb kalandos és izgalmas szerelmes regény vár arra, hogy meghódítsa az olvasók szívét.


Mary Jo Putney: A lázadó özvegy

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634521341
Oldalszám: 308 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
Amikor 1814 nyarán a brit hadsereg bevonul Washingtonba, Callista Brooke-ot, a város köztiszteletben álló varrónőjét végzetes sorscsapás éri. Mindenét elveszíti, amiért eddig küzdött: a megélhetését, a házát, a szeretteit, sőt még az élete is veszélybe kerül. Egy jóképű angol úriember siet a segítségére, és kimenti az erőszakos katonák karmai közül. A védtelen özvegy azonnal felismeri az idegent: Richard Audley az, a halottnak hitt gyermekkori barátja, aki tizenöt éve egyszer már megpróbálta megmenteni őt - de akkor nem járt sikerrel. Most azonban a férfi megfogadja, hogy akár az élete árán is megvédelmezi Callie-t, és elkíséri Baltimore-ba, ahová az asszony a családját küldte a háború elől. A kalandokkal teli, veszélyes út során azonban ráébred, hogy a barátságnál sokkal többet érez a védence iránt, és elhatározza, hogy ráveszi a nőt, térjen vissza vele a közös gyermekkoruk helyszínére, Angliába, ahol új élet vár rájuk. Mary Jo Putney sorozatának (A jó útra tértek testvérisége) második részében két magányos lélek egymásra találásának lehet tanúja az olvasó, akiket a sorsuk megoldhatatlan dilemma elé állít: kialakulhat-e életre szóló szerelem egy igaz barátságból?

Saját véleményem:
A lázadó özvegy történelmi romantikus a javából, épp annyira jelentős szerep jut benne a történelemnek, mint a romantikának. Mindemellett része A jó útra tértek testvérisége sorozatnak, mely néhány halálra ítélt, majd közös rabságuk ideje alatt barátokká kovácsolódott férfi életútját mutatja be.

Richard története 1799-ben kezdődik, amikor is a cserfes Callie-t apja hozzá akarja kényszeríteni egy öregemberhez, a lány viszont legjobb barátjával karöltve, az éj leple alatt megszökik, hogy Skóciában összeházasodjanak. Ám mielőtt célt érhetnének, szüleik rajtuk ütnek, Callie-t hozzákényszerítik kérőjéhez, míg Richardot a biztos halálba küldik.
Ezek után a két fiatal sorsa tizenöt esztendőre különválik, egészen addig, míg Richard megbízást nem kap, hogy a háborús övezetté vált Amerikából kimentsen egy özvegyet, akiről később kiderül, nem más, mint gyerekkori jó pajtása, Callie.
Sorsuk ettől kezdve ismét egybefonódik, ám a gyerekkori ártatlan érzelmek helyét jóval felnőttebbek veszik át, és ahogy egyre több időt töltenek egymás társaságában - megpróbálva eljutni a nő családjához a háborús vidéken -, megismerik egymás múltját, s kapcsolatuk egészen új szintre emelkedik.

Az Amazon és katona esetében némileg sérelmeztem a történelem intenzív jelenlétét, ami A lázadó özvegy esetében is igen erőteljes részét képezi a sztorinak. Mégis... Elődjével ellentétben jobban idomul a cselekményszálhoz, s mind hangulatilag, mind cselekményileg hozzátesz.
Mary Jo Putney-nak remekül sikerül átadnia a britek és amerikaiak közti puskaporos hangulatot, az összecsapásaikat, s mindazt, ahogyan a két fél csatározása kihat az abban az övezetben élőkre. Rettentő különleges - egyben rémisztő - élmény pártatlan átlagemberek szemszögéből átélni mindazt, amit egy háború jelent, beleértve a család bújtatását, az állandó rettegést, vagy a nők kiszolgáltatottságát.
Ám a szerző nem csak ezen a téren brillírozik.

Ugyan az előző részt is szerettem, ám ezúttal Callie és Richard is olyan háttértörténetet kapott, ami amellett, hogy számos izgalmat rejtett önmagában, húsbavágóan hiteles képet festett a korabeli életről, például Callie kényszerházassága révén.
Mindkét főszereplő rengeteg viszontagságon esett és esik át, s múltuk jelenükkel egybefonódva teszi igazán szerethetővé, egyben érdekessé történetüket, melyet megfűszerez a barátokból szerelmesekké váló klasszikus szál is.
Callie személyében egy erős, bátor, nem mellesleg független nőt ismerhet meg az olvasó, olyat, aki bármilyen pofon után képes talpra állni, s dacolva a világban rejlő veszélyekkel, új lehetőségek után kutatni. Igazi feminista alkat. Egyedül halottnak hitt legjobb barátja felbukkanása ingatja meg, s éleszt fel benne olyan érzelmeket, melyeket jó mélyre temetett magában. A kérdés csak az, vajon képes lesz-e feladni nehezen kivívott függetlenségét egy férfiért?

Mindent egybevetve, A lázadó özvegy méltó folytatása a sorozatnak. Hangulatos, romantikus és átitatja a történelem. Bátran ajánlom a műfaj kedvelőinek (akár olvastátok az előző kötetet, akár nem), hisz Mary Jo Putney azon történelmi romantikus szerzők egyike, akik szívvel-lélekkel kalauzolják végig olvasójukat történetükön.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Richard, Callie
Kedvenc jelenet: Richard és Callie első éjszakája
Negatívum: egy icipici hiányzott
Borító: 5/5
Sorozat: A jó útra tértek testvérisége 2. része, de önállóan is olvasható
Nyereményjáték


A könyvben nagy szerepet játszik a baltimore-i csata, ezért a játék is ahhoz kapcsolódik. Hogy könnyebben ráhangolódjon mindenki a könyvre, a csatával kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, amelyeket a turné állomásain találtok majd. 
Könnyű kis kérdésekre kell válaszolni, amelyre nagyon könnyen megtaláljátok a válaszokat ezen az oldalon. A helyesen válaszolók között, pedig a General Press kiadó által felajánlott egy példányt sorsoljuk ki Mary Jo Putney A lázadó özvegy című könyvéből.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. 
A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Hogy hívták azt a csillag alakú erődöt, amelyet az angolok bombáztak Baltimore partjánál 1814. szeptemberében?
Nézzetek be a többi állomásra is

03/27 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése