2018. május 26., szombat

Sabrina Jeffries - Botrányos bajkeverők

A General Press Kiadó újabb klasszikus romantikus történettel lepte meg a műfaj kedvelőit. 
Sabrina Jeffries Botrányos bajkeverők című könyvéből megtudhatjátok miről szól a legújabb kaland a Manton Nyomozóirodában, a Blogturné Klub hat bloggerét követve pedig megnyerhetitek a könyv egy példányát.


Sabrina Jeffries: Botrányos bajkeverők

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634521389
Oldalszám: 288 oldal
Fordító: Ligeti Lujza

Fülszöveg:
Victor Cale élete gyökeres fordulatot vesz, amikor kiderül, hogy rokonságban áll Lyons hercegével. A férfi hiába próbál beilleszkedni a londoni társaságba, egyre jobban unatkozik a nagy tétlenségben. Így hát örömmel veszi, amikor a Manton Nyomozóiroda megbízásából Edinburghba utazhat, hogy egy gazdag báró leendő menyasszonya után nyomozzon.
Mindez egyszerű feladatnak tűnik, amíg a rejtélyes nőről ki nem derül, hogy valójában Victor felesége, aki tíz évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt, miután elkészítette a holland királyi ékszerek másolatát, és a tettestársaival ellopta az eredetiket. A férfi azóta sem tudott túljutni ezen az áruláson, és most kapva kap az alkalmon, hogy végre bosszút álljon. A felesége azonban többé már nem az a szelíd, jámbor lány, akinek egykor látta, ráadásul váltig állítja, hogy Victor hagyta el őt, és a férfi tulajdonította el a gyémántokat. Miközben a két fiatal megpróbálja összeilleszteni a múlt darabkáit, a szunnyadó szenvedély újra feléled köztük. Vajon sikerül megbízniuk egymásban annyira, hogy kézre kerítsék a valódi tetteseket úgy, hogy nekik közben nem esik bántódásuk? És megadatik számukra a lehetőség, hogy együtt új életet kezdjenek?

Saját véleményem:
Sabrina Jeffries a történelmi romantikus műfajon belül alkotó szerzők közül a személyes kedvenceim egyike. Szeretem amit és ahogyan ír. Történetei végtelenül bájosak, üdék, humorosak, izgalmasak és szenvedélyesek. Minden megvan bennük, amit egy hasonló kaliberű regénytől vár az ember.
Nincs ez másként a Botrányos bajkeverők esetében sem; noha meglehet, ez a kötet némileg könnyedebb, mint elődjei. Limonádé a legüdítőbb fajtából, ami részint a főszereplő páros különleges kapcsolatából fakad. Victor és Isa szerelmes házaspárként jelenik meg a nyitányban, és bár tíz esztendőre elszakadnak egymástól, állapotukon mit sem változtat a távolság.

Nem mondhatni, hogy az elszakadt házaspár téma új lenne (bár megjegyzem, számomra még mindig kifejezetten üdítő és megunhatatlan), ám nem is ebben rejlik a kötet különlegessége.
Olvasói szemmel ugyan nyilvánvaló, hogy Victornak és Isának újra egymásra kell találnia, ám a történet ezen része meglepően egyszerű. Persze akadnak apróbb-cseprőbb bonyodalmak kettejük között, Sabrina Jeffries mégis inkább a bizalom és a másik újbóli megismerésére alapozott, nem kérdőjelezte meg a megingathatatlanul jelenlévő érzelmeket. A romantikus része tehát viszonylag egyszerűbb, drámai fordulatoktól mentes, ellenben rendkívül szórakoztató... vagy éppen perzselő.
Victor karaktere erős, a múltja tele van titkokkal - olyan titkokkal, amelyekről az előző rész olvasói tudhatnak ugyan, de felesége nem -, míg Isa ellentétes személyiségként jelenik meg az első, majd az azt követő fejezetekben. Fiatal lányként okos, ámde naiv egérke, míg felnőve magabiztos, határozott, tüzes asszony saját akarattal és egzisztenciával. Vagyis hiába adott kettejük viszonya, azért az életük során bekövetkező változások kellő játékteret szolgáltatnak egy második ismerkedéshez.
A Botrányos bajkeverők egyediségét mégsem ez, hanem a páros elszakadásával összefüggő események adják.

Isa családjának hála mind Victor, mind Isa belekeveredik egy nagyértékű ékszerhamisítás-lopásba, ami önmagában is érdekes kérdéseket vet fel bennük a másik féllel kapcsolatban, de ráadásul akaratukon kívül el is szakítja őket. Mind a ketten abban a hiszemben töltenek el egy évtizedet, hogy a másik átverte őket. Ez a tudat pedig rengeteg keserűséget, haragot és bosszúvágyat szül, míg a valódi bűnösök élvezik az életet.
Ám amikor Victor megkapja a Manton Nyomozóirodában első ügyét, ami történetesen évek óta keresett feleségéig repíti, a régi sebek feltépődnek és megkezdődik a nyomozás. Ezt a nyomozást persze nehezíti Victor és Isa kilétének hazugsága, egy sete-suta fiatal báró, aki Isának csapja a szelet, míg az anyja Victort szeretné az ágyába cibálni, valamint egy titok, melyről csak nagyon kevesen tudnak.
Egyszerűsége dacára igen szerteágazó, ámde annál jobban felépített műről beszélhetünk, melynek életszerűségében rejlik szerethetősége. Sabrina Jeffries szeret valós személyeket, életutakat vagy éppen eseményeket - saját tetszése szerint alakítva - belevinni történeteibe, itt az ékszerutánzatok és a strasszkő formájában. Ám más pontokon is megfigyelhető a realista ábrázolásmód, legyen szó romantikáról vagy akár visszás kimenetelű döntésekről.
Nagyon szerettem a Victor és Isa kapcsolatában megjelenő emberi érzelmeket. Azt, hogy bár a másik iránt érzett szerelmükön nem voltak képesek változtatni, mégis felmerültek bennük olyan kérdések, kételyek, melyek hasonló helyzetben bárkiben felmerülnének. Az pedig külön öröm,, hogy ezeket szappanoperákat megszégyenítő dráma nélkül sikerült kezelniük. Nálam ez az emberi megközelítés jelentette a legnagyobb boldogságot. Bár hazudnék, ha azt mondanám, Victor önviaskodása - bosszúszomjas, ugyanakkor féltékeny oldalai között - nem csalt mosolyt az arcomra, hisz megannyi bolond pillanatot okozott azzal, ahogy szerencsétlen, nőkhöz nem értő, bátortalan kuzinját irányította.

Összességében tehát imádtam a Botrányos bajkeverőket. Humorral, szenvedéllyel és megannyi titokkal átitatott családi dráma, melyet egy fals nyomozás, és az ékszerkészítés tesz még izgalmasabbá. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a bájos történelmi romantikusokat; Sabrina Jeffriesben nem lehet csalódni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Victor, Isa, Rupert
Kedvenc jelenet: nagyjából minden Victor-Isa(-Rupert) jelenet
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A herceg emberei 2., de önállóan is olvasható
Nyereményjáték


Ékszerek, tolvajok, hamisítók, nyomozók. Ezzel találkozhattunk a legfrissebb Sabrina Jeffries könyvben, ezért a játékunk is erről fog szólni. A ti dolgotok csupán annyi, hogy a turné minden állomásán a rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a helyes válaszokat és máris versenybe szállhattok a nyereményért
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Egy olyan film címét keressük, amelyben eltűnt ékszerek után nyomoznak - több is van, bármelyik játszik.
Nézzetek be a többi állomásra is

05/22 Könyvvilág
05/26 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése