2018. augusztus 4., szombat

Courtney Cole - Ha velem maradsz


Courtney Cole: Ha velem maradsz

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: 9789634331513
Oldalszám: 320 oldal
Fordító: Horváth M. Zsanett

Fülszöveg:
A huszonnégy éves Pax Tate egy igazi vadbarom. Tetovált, kőkemény rosszfiú, szemét hozzáállással. Persze minden oka megvan rá: hétéves volt, amikor az anyja meghalt, így Pax magára maradt az apjával, és rengeteg szorongással.
Azóta drogokkal és nőkkel próbálja elnyomni a fel-feltörő sötét múltat, amivel nem akar szembenézni, mint ahogy a lelke kongó ürességéről sem vesz tudomást. Ha úgy tesz, mintha nem lenne benne sivárság, akkor nincs is, nem igaz?
Tévedés.
Amikor megismerkedik a kedves és gyönyörű Mila Hill-lel, úgy érzi, a lány gyógyír lehet a be nem hegedő sebeire. Mila az igazi és az egyetlen, aki megmentheti Paxet saját megsebzett szívétől, akinek hatására megoldhatja a gondjait. De csak akkor, ha a férfi felhagy a szemétkedéssel, és engedi, hogy segítsék.
Az öntörvényű Pax mindezt jól tudja, és dolgozik a változáson.
Vajon ennyi elég ahhoz, hogy ne veszítse el Milát?

Saját véleményem:
Minden történet esetében a kezdés az egyik legfontosabb dolog; ezzel valószínűleg maga Courtney Cole is tisztában van, tekintve, hogy egy meglepően merész nyitányt választott regényéhez. Az ominózus jelenet azon túlmenően, hogy a "Csak szopj" felkiáltással egyből megragadja az ember figyelmét (és most teljesen mindegy, milyen tekintetben), hűen prezentálja a főhős életét, azzal a sötét veremmel egyetemben, amiben dagonyázik.
Pax valódi rosszfiú: iszik, drogozik, élvezkedik, s teszi mindezt lelketlenül, így nyomva el a múltban gyökerező fájdalmait. Ám amikor túlfeszíti a húrt és végérvényesen elérkezik az élet-halál útkereszteződéséhez, megjelenik életében a kedves, aranyos művész, Mila, aki némi fényt csempész az addigi sötétségbe. Mila Pax reménye, az a remény, ami átterelheti a srácot a helyes ösvényre...

A Ha velem maradsz központi témája a gyász, illetőleg annak feldolgozása, s mindaz, amit a fájdalom okozhat; Pax esetében ilyen a drogokhoz való menekülés. Megkockáztatom, mindez jóval fajsúlyosabb is, mint maga a romantika - ami ugyan jelen van, de inkább amolyan asszisztáló szerepet tölt be, akárcsak maga a női főszereplő. 
Mila karaktere tökéletesen megfelel a jókislány típusnak, ráadásul neki is megvan a maga keresztje (ahogy az a New Adult könyveknél már szinte elhagyhatatlan elem), számomra mégis kibontatlan maradt. Egyfelől sajnálom, hogy végig csak és kizárólag szükséges kellékként funkcionált, mind a romantikában, mind egy másfajta problémafeldolgozás lefestésében, mégsem bánom igazán. Így Pax megmaradhatott kulcsfigurának. S ez pont így volt jó.
A történet nagy kérdése, Pax vajon talpra tud-e állni, és le tud-e számolni azokkal a lelki akadályokkal, amik kis híján a halálba kergették? Miközben pedig ott a másik kérdés: mi történt vele?
A srác múltja valóban megrázó, nem tipikus NA klisé, és amikor kitudódik, az nem csupán a szereplőkre, hanem magára az olvasóra is hat. Nagyon. Tulajdonképpen az egész sztori elég borongós, fájdalmas. Az én hangulatomra rettentően rányomta a bélyegét, amit a lassú sodrású események méginkább tetéztek. Courtney Cole ezt az igen erőteljes melankóliát egybként sokszor az erotikával igyekezett kompenzálni.
Bár megjegyzem, jobban örültem volna, ha legalább feleannyi erőfeszítést ölt volna a két főszereplő szerelmének kibontásába, mint a szexjeleneteik lefestésébe, mert az sajnos valahol elveszett. Ettől függetlenül persze működött a kémia, egy szavam sem lehet rá, és az is igaz, hogy nagyon aranyos, megható vagy éppen szenvedélyes jeleneteket produkáltak ketten.

Összességében tehát nem rossz történet ez, ám tagadhatatlanul vannak hibái. Helyenként túl lassú és eseménytelen, hiányoznak belőle alapvető érzelmek és a karakterkibontásokba is bele lehetne kötni, a valótlanul ható vagy épp túltoltan szirupos részekről nem is beszélve, mégis eléri az olvasót. Főleg onnantól, hogy kiderül Pax titka.
Meglehet hát, hogy a Ha velem maradsz nem lesz közönségkedvenc, de azoknak, akik szeretik a fájdalmas New Adult regényeket, a sebzett rosszfiúkat, és az erotikától sem riadnak vissza, egy egészen szép, néha ugyan fájdalmas élményben lesz részük.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Pax
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: valami hiányzott belőle
Borító: 5/4,5
Sorozat: Megtört lelkek #1; önállóan is olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése