2018. augusztus 19., vasárnap

Madeline Hunter - A szélhámos szerető


Kémkedik-e a franciáknak Marielle Lyon, vagy sem? – Kendale vikomtja már jó ideje szeretné ezt megtudni. A választ bárki felfedezheti Madeline Hunter újabb történetében, mely a General Press Kiadó által megjelentetett Fairbourne-kvartett harmadik része. Ezzel a történettel indul újabb turnéra a Blogturné Klub négy bloggere, és őket követve versenybe lehet szállni a könyv egy példányáért.


Madeline Hunter: A szélhámos szerető

Kiadó: General Press
ISBN: 9789634521556
Oldalszám: 312 oldal
Fordító: Bánki Vera

Fülszöveg:
Gavin ​Norwood, Kendale vikomtja, az egykori bátor katona nem hagyta volna ott a sereget, ha egy szörnyű családi tragédia nem kényszeríti erre. A megannyi csatát megjárt férfi mindenkinél jobban tudja: egyetlen franciában sem szabad megbízni. Egy francia asszonyban pedig különösképp nem. Társaival együtt fel is állít egy megfigyelőkből álló hálózatot, hogy leleplezze a hazája ellen ármánykodó kémeket. Így kerül a látószögébe a törékeny és titokzatos Marielle Lyon, aki Franciaországból Angliába menekült, és egy kivégzett gróf unokahúgaként mutatkozott be. Ezzel óhatatlanul felhívta magára a figyelmet, sőt szárnyra kelt a pletyka, miszerint a franciáknak kémkedik. A valódi szándékait azonban csak igen kevesen ismerik… A bosszúvágytól égő lord mindenre hajlandó, hogy célt érjen – még arra is, hogy a csábítás játékát űzze az asszonnyal. De vajon végül ki fog elcsábítani kit? A szépséges és ravasz Marielle a lordot, vagy a sármos, délceg vikomt az asszonyt? A Fairbourne-kvartett harmadik részében Madeline Hunter az ármánykodás, a szenvedély és a szerelem kanyargós útjain vezeti végig a szereplőit, akik az igazság és önnön boldogságuk keresése közben kénytelenek lesznek ráébredni: sokszor nem minden az, aminek látszik.

Saját véleményem:
A történelmi romantikus műfajában tett kalandozásom augusztus havi áldozatául Madeline Hunter habkönnyű regénye esett, melyben a rejtélyek egyenlő arányban keverednek a szenvedéllyel. Na nem túlbonyolított módon, épp csak annyira, amennyit az olvasó nyári melegben cseppfolyóssá vált agya képes befogadni. A szerző egyébként is a lassan hömpölygő stílusáról, s egyszerű történetvezetéséről híres. Aki puskaporos hordó robbanásához hasonlatos meglepetésekre vár, az rossz helyen keresgél, ám aki megelégszik a civódó párosok bájosságával, az jobb művet nem is találhatna.

A Fairbourne-kvartett harmadik részében a francia-angol ármánykodás és szerelem rögös útját járják szereplőink, akik makacs önfejűséggel igyekeznek beteljesíteni küldetésüket, még úgy is, ha a cél érdekében saját magukon - netán egymáson - kell átgázolniuk.
Marielle Lyon merész francia nőként, mit sem törődve a róla szóló pletykákkal, elhivatottan készíti rézmetszeteit, melyeket aztán a legnagyobb titokban szülőföldjére küldet, miközben egyéb munkákkal igyekszik összeszedni mindazt a jövedelmet, ami küldetése sikeréhez kell. S ezalatt népéhez hű asszonyként támogatja az angol földre érkező migránsokat: a nőknek munkát adva, a tehetősebbek vagyonát pedig a - sorozat címéül szolgáló - aukciósházban pénzre váltva.
Ténykedését azonban sem a kormány, sem Kendale vikomtja nem nézi jószemmel, mind a két fél úgy véli, a rongyos ruhákban tetszelgő, magát egy gróf unokahúgának kiadó nő: kém. Kendale, a franciákat személyes okokból kiváltképp utáló férfi emiatt folytonos megfigyelés alatt tartja, melyről azonban áldozata is tud. Macska-egér játékot űzve kergetik-verik át egymást, egészen addig, míg Marielle bajba nem keveredik, és a vikomt meg nem menti. Onnantól kezdve kénytelenek nyílt kártyákkal játszani. Igen ám, de az a játék, melyet hosszú hónapok óta tartó évődés szít, álljon mögötte bármilyen ellenszenv is, igen hamar lángra kap. Okos nőként Marielle minden francia bohóságát beveti, hogy kicselezze a zord angolt, s a karakterek e személyiségbeli kettőse az, amitől igazán pezsdítővé válik a történet. Rendkívül élvezetes, ahogy a kimért férfi küzd önnön vágyaival, miközben ellenfele/partnere észrevétlenül hálózza be. Kettejük kapcsolata intenzív érzelmeken alapul, amit a rabló-pandúr játék csak méginkább tetéz.

A sorozat első kötetéhez eddig ugyan még nem volt szerencsém (de már beszereztem!), ám a Lady Cassandra meghódításához képest A szélhámos szerető számomra sokkal dinamikusabbnak tűnt az állandó évődések és a háttérben húzódó rejtély miatt, noha maga a cselekmény ebben az esetben is viszonylag stagnálónak mondható. Marielle és Kendale viszonya-kergetőzése épp annyira mókás, mint amennyire perzselő. Ám mint említettem, rejtélyekből sincs hiány.
Az előző részhez képest, ahol egy ékszer szolgáltatta a bonyodalmat, itt azért viszonylag komplexebb ügyről van szó, melyet átitat a történelem is. A regényben elég jelentős szerepet játszik a francia-angol ellentét, és a Napóleoni időszak zavarossága. Amellett, hogy a két főszereplő egyik vagy másik nemzet szülötte, mind a kettejüknek olyan sebei vannak, melyek valamiképp a franciákhoz köthetőek. Kendale esetében egy, az egész karakterét meghatározó eseményről beszélhetünk, mely meglehetősen jól egybeolvad a jelen eseményeivel, és a történet folyamán ahhoz mérten fejlődik. Madeline Hunter meglepően jó kis párhuzamokat képzett a vikomt múltja és jelene között. Az egykori katona egy francia nő árulása miatt vesztette el társait, s esküdött bosszút, hogy minden hozzá hasonló kémet megbuktat, mely helyzet jól reflektál arra, hogy Marielle-t kémnek véli.
A női főszereplő titka ellenben olyasmi, ami az egész sztorin átível, így arról nem ejtenék szót; azt viszont hozzátenném, hogy nálam ezen csúszott el a szerző. Amennyire jól felépítette az ő szálát, annyira semmibe vette a végén. Egy pici bonyodalom, vagy valami szemtől-szembe ütközet jól jött volna...
Kár, hogy az a bizonyos puskaporos hordó nem robbant, de így is jól szórakoztam rajta. A szélhámos szerető szórakoztató, szenvedélyben, rejtélyben és humorban bővelkedő történelmi romantikus. Utóbbiról a korábbi kötetek férfi főhősei gondoskodnak az udvarlási tippjeikkel egyetemben - amolyan hasfájdítóan.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Kendale, Ambury, Marielle
Kedvenc jelenet: a három barát beszélgetései
Negatívum: összecsapott, piff-paff befejezés
Borító: 5/5
Sorozat: Fairbourne-kvartett #3, önállóan is olvasható




Nyereményjáték


Mivel Kendale vikomt lételeme a nyomozás, játékunk is ehhez a foglalatossághoz kapcsolódik. A blogturné minden állomásán a filmvászon egy-egy híres nyomozójának fotóját találjátok. A feladat egyszerű: a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok be a karakter nevét. Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

08/15 Betonka szerint a világ…
08/17 Kristina blogja
08/19 Dreamworld
08/21 Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése