2019. március 17., vasárnap

Török Eszter - Viszlát, cukor és fehér liszt!



A BOOOK Kiadó jóvoltából jelent meg Török Eszter receptkönyve, Viszlát, cukor és fehér liszt! címmel. A dietetikus szakember olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja fakanalat ragadott, hogy kipróbálja a PCOS-ben szenvedők, inzulinrezisztensek, cukorbetegek és egészséges életmódot folytatók számára összeállított gyűjteményt.
Tartsatok velünk és kényeztessétek magatokat egészséges ételekkel!


Török Eszter: Viszlát, cukor és fehér liszt!

Kiadó: BOOOK Kiadó
ISBN: 9786155417108
Oldalszám: 176 oldal

Fülszöveg:
Különösen ajánlott inzulinrezisztencia, PCOS és cukorbetegség esetén
A szénhidrát nem az ördögtől való – de egyáltalán nem mindegy, mikor, mennyit és milyet fogyasztunk belőle. A helytelen táplálkozás rontja a közérzetünket és teljesítőképességünket, ráadásul a rossz étkezési szokások miatt a lakosság felénél kimutatható az inzulinrezisztencia – ez pedig már a cukorbetegség előszobája. Az ezzel összefüggő PCOS a magyar nők közel egyötödét érinti, és ez ma a meddőség legfőbb oka. Dietetikai szaktudása és széleskörű tapasztalatai révén Török Eszter olyan jól használható szakácskönyvet állított össze, amellyel könnyűvé válik az egészséges táplálkozás, a vércukorszint egyenletesen tartása, a megfelelő minőségű és mennyiségű szénhidrát bevitele. Az átgondolt és sokoldalú recepteknek köszönhetően az olvasónak már nem kell azon gondolkodnia, mit mivel párosítson össze, mert az egy főre jutó adag pontosan elegendő tápanyagot tartalmaz. A könyv másik nagy előnye az egyszerűség, mivel a fotókon látható adagok a ténylegesen elfogyasztandó mennyiséget mutatják, így a kitálalásánál sem kell külön lemérni az ételeket. A dietetikus szakember sok éve tervez már étrendeket, így garantáltan finom, változatos és egészséges alternatívát kínál mindazoknak, akik számára fontos a helyes táplálkozás.

Saját véleményem:
A Cukormentes örömökről szóló bejegyzésemben már említettem, hogy főként édesanyám cukorbetegsége miatt mélyedtem el az egészséges életmód rejtelmeiben, Török Eszter könyve pedig ideálisnak tűnt ahhoz, hogy tovább bővítsem ismereteimet. Ám ha egészen őszinte akarok lenni, nem alakult ki köztünk instant szerelem, mi több, heteknek kellett eltelnie ahhoz, hogy valóban értékelni tudjam a gyűjteményt.

"(...) ha valaki elkezd így táplálkozni, akkor új világ nyílik számára (...)"

Első átlapozásra az egész nagyon extrának bizonyult, sok-sok drága vagy éppen kacifántos alapanyaggal, alig találtam benne egy-két kivitelezhetőnek tűnő receptet. Az agar-agar, amaránt, bárányhús, fürjtojás, fenyőmag, garnéla, labneh, lazac, marha, tahini, pagodakarfiol, shimeji gomba és társai az én olvasatomban egyáltalán nem számítanak átlagos, minden háztartásban fellelhető alapanyagnak, és hát valljuk be, nem is túl költséghatékonyak - amellett, hogy tovább erősítik a sztereotípiát, miszerint egészségesen étkezni csak sok pénzből lehet. Ez nem igaz, mint ahogy az sem, hogy a Viszlát, cukor és fehér liszt! kizárólag extrém recepteket tartalmaz.
Sajnos belefutottam abba a hibába, hogy szemellenzősen, a megszokott, hagyományos ízeket keresve, elvetettem az új ötleteket, holott épp azért jelentkeztem erre a turnéra, hogy tovább szélesítsem a határaimat, s új dolgokat próbáljak ki. Miután mindezt sikerült magamban tudatosítani, meglepve tapasztaltam, mennyi recept került fel a kívánságlistámra.
Török Eszternek köszönhetően immár nem csak a burgonya-tészta-rizs szenthármasát ismerem és alkalmazom, hanem előszeretettel emelek le a polcról kölest és gerslit, vagy használok épp zabpehelylisztet.

Maga a kiadvány gyönyörű, vizuális megjelenésében követi a manapság oly' divatos rusztikus trendeket, így emelve ki a természetes alapanyagokat felvonultató ételeket. Minden recepthez tartozik egy csodás, teljes oldalas fotó, míg a másik oldalon megtalálhatjuk a szerző rövid bevezetőjét, a  hozzávalók listáját, az elkészítés menetét, hasznos tippeket, vagy a számoláshoz szükséges kalória, szénhidrát, zsír és fehérje adatokat. A kötet elején fellelhető egy tartalomjegyzék a három kategóriába (reggelik, ebéd és vacsora, köztes étkezések) sorolt ételekről, melyet némi előszó és általános ismertető követ, leghátul pedig találhatunk egy alapanyag kalauzt, ami tök jól jön, ha ahhoz mérten szeretnénk receptet keresni, mit akarunk felhasználni. Emellett, az egyes kategóriák előtt is találkozhatunk felvezetőkkel, melyek lényegre törően összefoglalják a főbb tudnivalókat.
A hetvenegy recept között akadnak péksütik, krémes finomságok, levesek, egytálételek, főzelékek, köretek, pohárkrémek, kekszek, vagy épp komplett menük. Egyéni ízlés dolga, kinek mi jön be, az viszont biztos, hogy érdemes próbálkozni, hátha olyasmire lelünk a szokatlan ízkombinációk mellett, amitől aztán nem tudunk szabadulni. De egyébként rengeteg hagyományos íz is visszaköszön, olyan recept formájában, amit az anyukánk, nagymamánk is használ, pusztán egy-két hozzávaló egészségesebbre lett cserélve benne.
Bátran ajánlom, mindenkinek, aki valamilyen okból szeretne egészséges életmódra váltani - egy kis rafinériával még a drágább hozzávalók is átcserélhetőek.


Pontszám: 5/4
Kedvenc recept: Rakott cukkini kölessel és pulykamellel
Negatívum: sok az extrém alapanyag és a pontatlanság
Borító: 5/5
Sorozat: -




Elkészített receptek


Elsőként a tárkonyos csirkecomb és gersli kombinációjával kísérleteztem, ami egészen új ízeket mutatott meg a tárkony és citrom duója, vagy éppen a paradicsomos gersli által, ráadásul - akárcsak a többi recept esetében - könnyű volt elkészíteni. A csirke mennyei lett, anyu azóta többször is kipróbálta, mint ahogyan a paradicsomtól mentes gersli is felkerült a kedvelt köreteink listájára.
Másodikként a rakott cukkini kölessel következett, ami mondhatni szupersztárrá nőtte ki magát a konyhánkban. Csupán annyit módosítottam rajta - Eszter tippje alapján -, hogy a cukkinit brokkolira, a pulykát pedig csirkemellre cseréltem. Az eredmény? Kéthetente muszáj az asztalra kerülnie. Akárcsak a csirkepaprikásnak kölessel.
Maga a csirkepaprikás semmi újdonságot nem tartalmaz, a zabpehyelisztet leszámítva nálunk is így készül, de a gersli... Komolyan mondom, az egyik legfinomabb étel, amit valaha ettem! Egyszerűen képtelenség lekattanni róla!
Az almás csirkefasírt az egyetlen kakukktojás, ami bár nem lett rossz, főzelékkel meg aztán pláne, de önmagában az illata és íze nekem nagyon... fura. Az alma édessége valahogy nem passzol a húshoz - ám ez egyéni ízlés kérdése. Például a kutyám olyan hisztit rendezett érte, mint soha máskor... nála tarolt az alma és csirke kombinációja. (És itt szeretném megjegyezni, hogy a gerslire és kölesre is rákattant, úgyhogy azóta velünk együtt életmódot váltott.)


Rakott cukkini kölessel és pulykamellel (cukkini és pulyka helyett brokkolival és csirkével)



Tárkonyos csirkecomb ízletes árpakásával



Csirkepaprikás kölessel



Almás csirkefasírt (hajdinás lencsefőzelék helyett borsófőzelékkel)





Nyereményjáték


Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a fülszövegben említett betegségeket. Minden állomáson találtok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, a három lehetőség közül melyikre gondoltunk, és ha ez megvan, beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.




Nézzetek be a többi állomásra is

03/13 A Szofisztikált Macska
03/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
03/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése