2019. július 19., péntek

Somaiya Daud - A tökéletes hasonmás



A Maxim kiadó jóvoltából megjelent Somaiya Daud Mirage - A tökéletes hasonmás c. regénye, mely a Mirage sorozat első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja Amani küzdelmekkel teli kalandját, mely során nem kisebb feladat vár rá, minthogy a mindenki által gyűlölt, kegyetlenségéről híres félvath hercegnő bőrébe bújjon.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg a Mirage sokszínű világát, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát!


Somaiya Daud: Mirage - A tökéletes hasonmás

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789634990451
Oldalszám: 336 oldal
Fordító: Abrudán Katalin

Fülszöveg:
A kegyetlen vath hódítók által uralt világban élő, tizennyolc éves Amani igazi álmodozó. Azon mereng, hogy milyen volt az élet a megszállás előtt, arról ábrándozik, hogy milyen lenne egyszer végre az általa annyira csodált, régi, híres költőkhöz hasonlóan komolyan nekilátni a versírásnak, és várja, hogy egyszer isteni jel érkezik hozzá Dihyától, hogy kalandokban lesz része és világot lát.
Ám a kaland egészen váratlan formában jelentkezik. Az elnyomó hatalom fegyveresei elrabolják, és titokban a királyi palotába viszik, ahol megdöbbenve fedezi fel, hogy a megtévesztésig hasonlít a kegyetlen félvath hercegnőhöz, Maramhoz. A legyőzöttek körében Maram oly erős gyűlöletet váltott ki, hogy hasonmásra van szüksége, aki a nyilvános közszereplések alkalmával fellép, és akár a halált is vállalja helyette.
Amani tehát ebbe az új szerepbe kényszerül, és a veszélyek ellenére is lenyűgözi a palota szépsége, de még annál is jobban elbűvöli a hercegnő vőlegénye, Idris herceg. Ám a királyi udvar ragyogása mögött durva erőszak és félelem húzódik. Ha Amani még valaha is látni szeretné a családját, akkor tökéletesen kell alakítania a hercegnő szerepében... egyetlen rossz mozdulat is a halálát jelentheti.

Saját véleményem:
A puszta véletlennek köszönhetően akadtam rá a Mirage-ra, ami fülszövegének, valamint Sabaa Tahir ajánlásának köszönhetően egyből fel is keltette az érdeklődésemet. Ráadásul pont jókor, mert éppen valami arab fantasy-re vágytam.
A leírás egy sci-fi elemekkel átitatott, marokkói kultúrán alapú fantasy-t ígért, némi kegyetlenséggel és szerepcserével a főszerepben. Ez önmagában baromi izgalmasan hangzik, és tulajdonképpen az egész történet tele van jobbnál jobb ötletekkel.

A regény főszereplője az éppen nagykorúvá váló Amani, aki családjával egy elnyomott kis bolygón éldegél viszonylagos szegénységben. Ám boldogságának hamarosan vége szakad, amikor is faluját udvari droidok lepik el, s nővé avatási ceremóniájáról a palotába ráncigálják, ahol meghökkenve találja szembe magát a rá megtévesztésig hasonlító, kegyetlen hercegnővel, Marammal.
Amanit a leendő királynő helyetteséül szánják, mintegy biztonsági háló gyanánt, Maram helyett neki kell megjelennie a nyilvános eseményeken, találkozókon. A feladat életveszélyes, hasonmása ugyanis nem örvend közszeretetnek, ám a kiképzése még jövőbeli sorsánál is rosszabb. Megkorbácsolják, megfosztják tetoválásaitól, és mindattól, ami önmagává teszi. Az egyszerű parasztlánynak hajszálpontosan el kell sajátítania hasonmása viselkedését, s olyan megvetéssel kell tekintenie a világra, hogy a királytól kezdve vőlegényéig, mindenki elhiggye róla, ő Maram. Egyetlen hiba az életébe kerülhet. Ám Amani minél jobban belesimul szerepébe, annál több titkot fedez fel: Maram vőlegényéről, Idrisről, a felkelőkről, történelmükről és magáról, a hercegnőről is.

Somaiya Daud érzékletes leírásai gondoskodnak arról, hogy az olvasó elvarázsolódva falja a lapokat. Szebbnél-szebb környezeti és hangulati bemutatók teremtik meg a marokkói életérzést a maga tradicionális és modern valójában. Már-már tapintani lehet ujjaink közt a kelmék finomabbnál-finomabb anyagát, látni a termek és ékszerek díszességét, vagy éppen hallani a kerti szökőkút csobogását és Idris hangszerjátékát. De épp így említhetném a bálokat, hivatalos eseményeket, netán az udvari élet pezsgő kavalkádját is. A szerző tényleg mindent elkövet vizuális kényeztetésünkért. Ez pedig hatalmas húzóerőt jelent, jócskán kiegyensúlyozza mindazt, amit a történet további része nem képes megtenni.
Sajnos a regény közel sem tökéletes, millió sebből vérzik. A nagyobb gond mégis az, hogy teljes egészében hiányzik a főszál, valami, ami célt és értelmet adhatna a sztorinak. Közel kétszáz oldalig még csak nem is sejteni, mi az író célja, merre szeretné gördíteni az eseményeket... A másik probléma, hogy amikor valami potenciálisan számításba jöhető cselekmény kezdene testet ölteni, hirtelen és döbbenetes természetességgel szökellnek át rajta a szereplők, mígnem semmi súlya nem marad, hiába jön szóba egy felkelés, melynek  Amani lehetne a kulcsfigurája, vagy egy tiltott szerelem. Mindennek ráadásul áldozatául esik a főszereplő hölgyemény is, aki eleinte még izgalmas, majd egyre inkább kifakul, és egyszerű narrátorrá lényegül.
Ám hiába a megannyi buktató, bevallom, egy percig se tudtam letenni a könyvet. Érzelmileg rendkívül erős, főleg vallás, romantika és  hasonmás fronton.

Nem fogok hazudni, a szerelmi szál instantabb nem is lehetne, mégis... Somaiya Daud rettentő intenzív érzelmeket generál szereplői között, melyeket átitat a kétségbeesés, valamint a tiltottságból és múltból fakadó kilátástalanság. De még ennél is lenyűgözőbb Maram és Amani viszonya, az, ahogyan a kegyetlen hercegnőről hagymaként hullanak le a rétegek, és egy végtelenül illékony kapcsolatba lép az egyszerű parasztlánnyal. Maram magasan a legjobb karakter az egész történetben, nem csupán kidolgozott, valós figura, de a kezdet és vég között is gyönyörű ívet ír le a fejlődése.
Mindent összevetve, én szerettem a Mirage-t. A hangulat és az érzelmek kellő mértékben kárpótoltak az egyéb fronton jelentkező hiányosságok miatt. Kíváncsian várom, milyen folytatást ígér a szívszorító befejezés.
Tömören: a Mirage egy keleti kultúrába ágyazott, Párválasztó és Az éhezők viadala jegyeket tartalmazó regény, mely erős érzelmekkel és hangulattal operál.


Pontszám: 5/3,5
Kedvenc szereplő: Maram
Kedvenc jelenet: Maram és Amani közös jelenetei
Negatívum: hiányzik a főcselekmény
Borító: 5/4
Sorozat: Mirage #1




Térkép






Nyereményjáték


A regény során a történet főszereplőjének, Amaninak a hercegnő bőrébe kell bújnia. Mostani játékunk alkalmával tehát olyan filmeket és könyveket keresünk, melyeknek középpontjában a szerepcsere áll. Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, mely alapján ki kell találnotok a mű címét, majd ha megvan, beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


"Egy fülledt éjszaka Edward Alcott enged a kísértésnek, és a sötét kertben megcsókolja Lady Julia Kenney-t, aki később nőül megy az ő ikertestvéréhez, Greyling grófjához. Aztán szörnyű tragédia történik, és Edward ígéretet tesz haldokló fivérének: úgy fog tenni, mintha ő lenne Greyling grófja, míg várandós sógornője világra nem hozza elsőszülött gyermekét."




Nézzetek be a többi állomásra is

07/19 Dreamworld
07/21 Deszy könyvajánlója
07/23 Sorok között
07/25 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése