2020. február 10., hétfő

Michele Gazo - A Mediciek hatalma



A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, a Lorenzo Il Magnifico első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere bemutatja a Lorenzo de' Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regényt, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Michele Gazo: Lorenzo Il Magnifico

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634577744
Oldalszám: 280 oldal
Fordító: Tálos-Nezdei Adrienn

Fülszöveg:
„– ​A te családod kezdte ezt a háborút! – sziszegte és Lorenzo szívének szegezte a pengét.”
Az Úr 1469. esztendejében viharfellegek gyülekeznek a művészek és kereskedők városa, Firenze felett.
A befolyásos Medici családfő, Cosimo halála után az unokája, Lorenzo viszi tovább szellemi örökét, aki korán belekényszerül a családfő szerepébe. Minden ügyességére és ravaszságára szüksége van ahhoz, hogy megküzdjön a hatalmi játszmákat irányító fondorlatokkal és cselszövésekkel.
A Mediciek felemelkedése és megerősödése irigység és gyűlölködés céltáblájává teszi a családot, és egyre sűrűsödik az intrikák hálója Lorenzo körül. A fiatal hős környezetében találkozhatunk a kor legfelvilágosultabb gondolkodóival, a halhatatlan Botticellivel és tanúi lehetünk a Tavasz születésének is.
Lorenzo két különleges nő szerelme között vívódik.
Fivérével és szövetségeseivel pedig gátlástalan ellenfelekkel, árulással, párbajjal és egy hitvány összeesküvéssel kell megküzdenie.
Lorenzóra vár a feladat, hogy megmentse a Medici családot, és Firenzét a Reneszánsz legnagyszerűbb városává tegye, amiért aztán a történelem az Il Magnifico névvel ruházza fel.
A regény alapján forgatták a nagysikerű TV sorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé.

Saját véleményem:
Nyílt titok, hogy imádom a történelmet, ám a Medici családdal a Da Vinci démonai sorozat (zseniális, nézzétek meg!) során ismerkedtem meg behatóbban. Ott és akkor végérvényesen szívembe zártam Lorenzo de' Medicit és szoknyavadász öccsét, Giuliano-t, így hát örömmel vetettem bele magam a róluk szóló regény olvasásába. E mű azonban egy másik sorozat alapját képezi a második évadtól kezdődően, nevezetesen az I Medici-ét (itthon A Mediciek hatalma címen fut), melyben Sean Bean és Daniel Sharman játssza a főszerepet.

A regény középpontjában Lorenzo családfővé válásának kezdeti évei állnak. A történet során figyelemmel követhetjük, miként vált művészeteket kedvelő fiúból nehéz, politikai döntéseket hozó férfivá, vagy hogy miért és hogyan érte el azt, hogy még életben lévő apjától a firenzei döntéshozók elvegyék jogait, s ráruházzák. Ám épp így betekintést nyerhetünk szívügyeibe, művészetekért való rajongásába is, s megismerhetjük mindazon családtagjait, szeretőjét, patronáltjait és ellenségeit, akik egykoron kapcsolatban álltak vele. E szerteágazóságot pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a megannyi nézőpont, melyek során legyen szó Rómeó és Júlia-féle tiltott románcról, vagy éppen a Mediciek megbuktatására irányuló szervezkedésről, minden azt a célt szolgálja, hogy minél átfogóbb képet kapjunk a férfiról, akiben nagyapja már gyerekként is családjuk jövőjét látta.
A békét, népet, újfajta művészeteket kedvelő, lelkiismeretes, bölcs és találékony Lorenzo megismerése mellett a cselekmény legfőbb mozgatórugójáról, a Pazzi családról sem feledkezhetünk meg.
A kötet szerves részét képezi az ármánykodás, ugyanis Jacopo de' Pazzi nem válogatva az eszközökben mindent elkövet azért, hogy az egykori gyapjúkereskedőkből mára nagy hatalmú bankárokká fejlődő családot, s népközpontú ténykedéseiket eltiporja. E viszály pedig egy furcsa adok-kapok játékot eredményez az álnok Jacopo és békeszerető Lorenzo között, melyben hol egyik, hol másik fél keveredik ki győztesként. A lapok fogyásával párhuzamosan azonban nő a tét, változnak az eszközök és a családok viszálya a pápához elérve egyre nagyobb mértéket ölt.

A Lorenzo Il Medici esetében egy meglehetősen összetett regényről beszélhetünk, olyanról melyben megfelelő arányban vegyül politika, család, intrika, ősi viszály, háború, tiltott szerelem, románcok sora, művészet, és maga az ember, hol humoros, hol felháborító vagy éppen elképesztő felütéssel, néha pedig egészen esendő, emberi formába csomagolva. És tulajdonképpen ez a könyv legfőbb erénye. Michele Gazo képes volt épp oly' emberivé formálni a történelem ezen meglehetősen nagy horderejű időszakát, mintha egyszerű, átlagemberekről lenne szó, nem pedig ikonokról, akiknek a neve mai napig ott virít a történelem könyvekben. Az olvasónak így lehetősége nyílik meglátni az embert a név mögött, legyen szó a Mediciekről, Pazzikról, vagy a méltán híres Botticelliről és Verrocchio-ról.
Mindennek tudatában bátran ajánlom ezt az intrikával átitatott regényt azoknak, akiket érdekel a történelem, vagy egyszerűen csak szeretnének egy jó, izgalmakban bővelkedő művet tartani a kezükben. Száraz tényekben senkinek nem lesz része, ezt garantálom - élményekben annál inkább!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Lorenzo, Giuliano
Kedvenc jelenet: Simonetta lefestése, lovagi torna
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A Mediciek hatalma #1




Nyereményjáték


Lorenzo nagyapjához, Cosimo de’ Medicihez hasonlóan bőkezű patrónusa volt a művészeteknek, így hát mostani játékunk során pártfogoltjai kerülnek fókuszba. Minden állomáson találtok egy puzzle-t, melyet kirakva híres festményeket, szobrokat, találmányokat rejtő képet kaptok, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni a készítő művész nevét. (Nem az alkotás, hanem az alkotó nevét kell beírni a rafflecopterbe!)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

02/10 Dreamworld
02/12 Könyv és más
02/14 Betonka szerint a világ...
02/16 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése