2020. szeptember 28., hétfő

Csukás István - Süsü, a sárkány


Csukás István: Süsü, a sárkány


Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789632452210
Oldalszám: 168 oldal
Illusztrálta: László Maya

Fülszöveg:
Csukás István Kossuth-díjas író legendává lett mesehőse, Süsüt, a sárkány.
A behemót, ám szívében szelíd, híres egyfejű, akit háromfejű apja kitagadott, az emberek közé került. Előbb riadalmat keltve, azután szeretettől övezve. Bár vágya, hogy elnyerje a királylány kezét, nem teljesül, de kárpótlásul a Fő-fő Udvari Sárkány címet azért megkapja.
Kalandjainak ártatlan sutasága, kedves humorral ábrázolt figurája révén
a gyerekek és a már felnőtt gyerekek kedvence lett.

Saját véleményem:
Én még annak a szerencsés generációnak a tagja vagyok, akinek megadatott a lehetőség, hogy részben Süsün nőhessen fel. Egy olyan (báb)mesén, ami nem csupán  értelmes, bájos és szerethető, hanem rendkívül értékes is. És ez manapság ritka kincs. Csukás István - és az ő egyfejű sárkánya - úgy rabolta el több generációnyi gyermek szívét, hogy a kedvességre, jámborságra és magára a szeretetre építkezett. Na meg a humorra.

"– Jó napot kívánok! Bocsánatot kérek a zavarásért, nem láttak erre egy lepkét?"

A Süsü, a sárkány egy kívül-belül gyönyörű mesekönyv - minőségi kiadásban -, ami tartalmazza a filmsorozat első évadát. Kilenc mesén keresztül követhetjük a békés egyfejű sárkány kalandjait, onnantól, hogy édesapja, a sárkánykirály kitagadja, egészen addig, míg Süsüre rá nem talál a szerelem. Ezalatt az idő alatt kiderül, hogyan kerül a magányos lepkevadász sárkány a királyi udvarba, hányszor és hányféle módon védi meg és segíti annak lakóit, miközben virágokat locsolgat, játszik a Kiskirályfival, és kedvenc csemegéjét, a vadkörtét majszolja. Hol mókás, hol szívmelengető, hol pedig izgalmas kalandok várnak az olvasóra, legyen az kicsi vagy nagy.
Véleményem szerint Süsü, a sárkánynak minden család polcán ott lenne a helye. Önzetlenségre, jámborságra, kedvességre, hűségre, barátságra tanít, és rávilágít arra, hogy mi, emberek olykor bizony hajlamosak vagyunk kihasználni ezeket az értékeket. Mindemellett persze rendkívül vicces, izgalmas, és aranyos történetek elevenednek meg a lapokon, amiket László Maya csodálatos, tévésorozaton alapuló illusztrációi tesznek még nosztalgikusabbá - vagy a kicsik esetében élőbbé. 

Mindent egybevetve tehát úgy gondolom, a könyvmolyképzős Süsü, a sárkány hiánypótló gyűjtemény. Nem győzők elég hálás lenni Katona Ildikónak, hogy felkarolta Csukás Istvánt és az ő munkásságát, ezzel lehetővé téve, hogy generációk hosszú sora nőhessen fel még ezeken a csodálatos, szívet melengető történeteken, amik a szerzőt halhatatlanná, az olvasót pedig gazdagabbá teszik. Süsü hungarikum. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Süsü
Kedvenc jelenet: Süsü és a bányahegy pakolása
Negatívum: Az ömlesztett fejezetek helyett jobb lett volna, ha magára, a kilenc mesére tagolódik a tartalom
Borító: 5/5
Sorozat: Süsü #1, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése