2022. május 7., szombat

Vaják forgatási helyszínek/The Witcher filming locations - I. rész


2019. december 20-án debütált a Netflixen az Andrzej Sapkowski által jegyzett Vaják c. könyvsorozat film- vagy ebben az esetben inkább sorozatadaptációjának első évada, mely leginkább Az utolsó kívánság címet viselő novellásköteten alapult. A történet főszereplője - a Henry Cavill által alakított - Ríviai Geralt a vajákok maréknyi csapatához tartozó szörnyvadász, aki hosszan tartó kiképzésének, mágikus képességeinek, valamint egy titokzatos elixírnek köszönhetően könyörtelen harcos hírében áll. Célpontjai vérszomjas szörnyetegek és aljas fenevadak, amelyek mindenütt hatalmas pusztítást végeznek, és megtámadják az ártatlanokat. Ám Geralt története ennél jóval összetettebb: keveredik benne fájdalom, múlt, szerelem, veszteség, kötelesség, barátság, és megannyi veszedelem. 
Hibái ellenére a színészek kiemelkedő alakításának, a történet atmoszférájának, valamint az elképesztően látványos helyszíneknek hála méltán vált világszerte sikeressé e sorozat (első évada), melyet javarészt hazánkban forgattak. Ezzel pedig el is érkeztünk ennek a bejegyzésnek az apropójához, ugyanis már 2019-ben elhatároztam, hogy következő tavasszal-nyáron bejárom a különféle forgatási helyszíneket, épp csak arra nem számítottam, hogy addigra feje tetejére áll a világ... Idén viszont végre alkalmam nyílt rá, hogy elkezdjem megvalósítani ebbéli terveimet.
Minthogy tényleg rengeteg magyarországi helyszínről van szó, több posztot fogok hozni nektek, annak szellemében, éppen mit vagy miket sikerül bejárnom (időközben sajnos több rész is bezárt vagy nem látogatható már/most). 

Az első helyszínek közé a Vajdahunyad vára és Pilisborosjenő került - utóbbi a Netflix sorozatok esetében igazán kedvelt környezet, több sorozatukban is visszaköszön. Ez részben annak tudható be, hogy közel van a fővároshoz, csöndes, nyugodt, maga a vidék, illetve annak természeti adottságai pedig tökéletesen beleillenek a fantasy sorozatok világába. Ha ellátogattok ide, megértitek majd mire gondolok, tényleg olyan, mintha az ember egy másik világban barangolna. 
Pilisborosjenő egyébként a budapesti agglomeráció tagja, az Árpád-hídtól könnyen megközelíthető a 840-es és 848-as távolsági buszokkal is (oda-vissza 5-600 forint a jegy), mindössze harminc percnyi utazással. A kirándulást érdemes egybekötni a Kevély-hegyi levendulamező tulipán- és/vagy levendulaszüretével, melyek minden év áprilisában és júniusába kerülnek megrendezésre (igazán kár lenne kihagyni őket, nem mindennapi látványnak számítanak).
 
 
Pilisborosjenő, Kőfülke

A kevély-hegyi levendulamezőtől mindössze 600 méterre, egy könnyű, földúton át vezet az út a Kőfülkéig, ami Vaják-turista szemmel igazi paradicsom. Mélyre nyúló barlangja, különleges fái és sziklái többszörösen is visszaköszönnek az első évad hatodik részében, amikor is Geralt és Kökörcsin Borch, azaz Három csóka, a törpök, a martalócok és Yenneferék társaságában elindul sárkányt vadászni. A Kőfülke környéke a rész 14. percétől látható, amikor a megfáradt csapatok leülnek pihenni és falatozni. (Nagyobb méretért kattintsatok a képekre.)



Még mindig a Kőfülkénél maradva, elég picit jobbra fordulnunk, hisz az ott található szikla ugyancsak látható, méghozzá akkor, amikor a kamera Geralt felé fordul, nagyjából 14:28-kor.



Pilisborosjenő, Teve-szikla

Ha a Kőfülkétől visszatértek a kijelölt gyalogútra, akkor azon továbbhaladva, 110 méternyi séta után eléritek a Teve-szikla lenti, barlangokkal övezet részét, mely ugyancsak az első évad hatodik részében tűnik fel, méghozzá az elején (00:15-től), amikor Kökörcsin arra vár, hogy Geralt végezzen a baziliszkusszal. A helyszín kicsit trükkös, többféle kamerapozícióból is látható, ráadásul az azóta jócskán besűrűsödött növényzet is nehezít a dolgon, de a keresendő rész a Teve-szikla alja és a nagy barlang (ahol a Shadow & Bone egyik jelenetét is felvették) között található.


Pilisborosjenő, Az Egri vár másolata


A Teve-sziklától 750 méterre, a Nagy-Kevély lejtőjénél található Az Egri vár másolata, amit annak idején az Egri csillagok forgatásához építettek fel, de olyan filmeket is forgattak még itt, mint a Magyar vándor, Angyalbőrben vagy a Rab ember fiai. A Teve-sziklától viszonylag egyenes és egyenletes út vezet idáig, de érdemes felkészülni a sűrű növényzetre, eső esetén pedig dagonyára, na meg arra, hogy jóval hosszabban kell kutyagolni, mint ahogyan azt az útvonaltervező írja. Akkor fogjátok elérni, amikor úgy érzitek, végtelen idők óta mentek már és soha nem leltek rá.
Az Egri vár másolata Vaják szempontból igen fontos megálló, ugyanis többnyire itt forgatták az első évad utolsó részének epikus csatajeleneteit, vagyis a Soddeni csatát. Persze némi CGI és egyéb kellékekkel felturbózva, de ha képesek vagytok ezeken túllátni és elfogadni, hogy létra vagy emelvény hiányában nem kapjátok ugyanazt a látószöget, akkor gyakorlatilag az egész várat - pontosabban várromot - bebarangolhatjátok, és minden centiméterén felfedezhettek valamit, ami a soddeni csatához köthető.



Budapest, Vajdahunyad vára

Talán meglepő, de maga a vár nem szerepelt a sorozatban, ellentétben a Jáki kápolna melletti kerengővel (amiről hosszas nyomozás után sikerült kiderítenem, hogy nem a kápolnához, hanem a Magyar Mezőgazdasági Múzeumhoz tartozik). Ez a kerengő adott helyett Geralt és Stregobor első évad, első részbeli találkájának. A dolog érdekessége, hogy néhány fedetlen hölgyön kívül semmiféle extra kiegészítőt nem használtak forgatáskor, így teljes valójában tekinthető meg a helyszín. Az egyetlen bökkenő csupán, hogy jelenleg belülről nem látogatható, tehát a kutas, belső részt csak ímmel-ámmal lehet látni, viszont az a jó hír, hogy a rácsokon keresztül nyugodtan be lehet kukucskálni és minden mást megtekinteni.


A bejegyzés a saját szellemi termékem, ennek szellemében kérek mindenkit, hogy használjon forrásmegjelölést, ha szeretné továbbosztani, ugyanez érvényes az általam készített fotókra. A sorozatos képek forrása: Netflix, The Witcher

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése