2022. június 28., kedd

Budai Lotti - Rizsporos hétköznapok 3.

 
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. - A női szexualitás története
 
Kiadó: Álomgyár
ISBN: 9789635700141
Oldalszám: 200 oldal

Fülszöveg:
A ​Rizsporos hétköznapok-sorozat legújabb kötete a női mindennapok történetének egy újabb oldalát tárja az olvasó elé: az intimitás és a női lét egykori – és akár ma is annak számító – tabutémáit. Ezek között elsősorban olyan kérdéseket boncolgat, amelyek egykor – és ma is – főként a nők fürdőszobatitkainak számítottak: a hajmosás procedúráját vagy épp a szőrtelenítés módjait és történetét. De találkozhatunk olyan problémákkal és kihívásokkal is, amelyekre a régi idők férfijainak éppúgy megoldást kellett találniuk, mint az asszonyoknak. Így bepillantást nyerhetünk a toalett és a fürdés, a tisztálkodás történetébe is…
Másfelől a könyv lapjain olyan kérdések is bővebb kifejtésre kerülnek, amelyeket a korábbi kötetek, témájuknál fogva, csak érintőlegesen tárgyaltak. Például a női szexualitás átfogóbb története, vagy az ókori bordélyok titkaitól, a rejtélyes viktoriánus népbetegség, „a hisztéria” fogalmán át egészen Freud női testről és lélekről vallott gondolataiig. De olyan „városi legendának” is nyomába eredünk, mint az erényöv mítosza, az első éjszaka joga vagy a misszionáriusok pozitúrájának eredete.
Mindezeken túlmenően pedig e kötet igyekszik a régi idők olyan tabutémáiról is lerántani a leplet, mint a prostitúció és a különböző korok prostituáltjainak élete és nehézségei, a fogamzásgátlás ősrégi eszközei és módszerei, vagy épp a leszbikusság évezredeken át homályba burkolódzó kérdése. E tabu- és intim témák kifejtésével a Rizsporos hétköznapok harmadik kötete egy újabb, kézzelfogható aspektusát világítja meg a mindenkori nők hétköznapjainak.
A Rizsporos hétköznapok-sorozat kötetei a szerző azonos elnevezésű, több mint 16 000 követőt számláló blogján megjelenő tartalmakat egészítik ki, gondolják újra. Budai Lotti régóta a téma kutatója, aki ismereteit történelmi kalandregényeibe is hitelesen építi be. Írói tehetsége ezekben az albumokban is megmutatkozik, hiszen rendkívül olvasmányos és izgalmas leírásokon keresztül adja át tudását az olvasóknak.

Saját véleményem:
A történelem rajongójaként mindig is érdekelt a múlt, a múltbéli emberek élete és mindaz, ami az iskolai tananyagból kimaradt. Hatványozottan igaz volt ez a női sorsokra, hétköznapokra. Egy-egy történelmi témájú vagy történelmi romantikus regényt olvasva gyakorta elgondolkoztam azon, bizonyos szükségleteiket hogyan és miként oldották meg elődeink - nem kell messze menni, elég ha az öltözködésre, a menstruációra vagy a szülésre gondolunk. Mert ami ma számunkra evidens, az az ó- vagy középkor, de még az elmúlt századokban sem volt az. A női elnyomásról és szerepről nem is beszélve... Így hát izgatottan vártam, hogy kézbe vehessem Budai Lotti Rizsporos hétköznapok sorozatának harmadik kötetét, ami nem mással, mint a női szexualitással és annak történetével foglalkozik meglehetősen részletesen.

"A mai nő saját szexualitásához való viszonyát ugyanis három fogalom ragadja meg leginkább. Ezek: a szégyen, az ismerethiány és a bagatellizálás..."

Volt a fejemben egy gondolat... pontosabban határozott elképzeléssel rendelkeztem arról, mit is várok ettől a kötettől, ami rögvest szertefoszlott az első belelapozás pillanatában. Nem fogok hazudni, a tartalomjegyzéket olvasgatva, illetve látva az elém táruló képeket, nem kicsit ijedtem meg; arra gondoltam, hogy "Te jó ég, mibe vágtam a fejszémet?". Szeretném leszögezni, nem tartom magam prűdnek, mégis van egy szint, vagy ha úgy tetszik, egy komfortzóna, amiből nem gondoltam, hogy ki fogok lépni. De megtettem - és milyen jól tettem! A Rizsporos parókák 3. hiánypótló mű. Minden egyes nőnek a kezébe nyomnám, hisz olyan őszinte és részletes betekintést nyújt abba, mit jelent nőnek lenni, s mindezt szexuális és hétköznapi értelemben megélni, amire mindannyiunknak szüksége van. A női test működését és a nőiség érzelmi oldalát is részletesen körbejárja, informatív és segítőszándékkal.

A kötet három plusz egy egységre tagolódik: Így élveztek ők, Tabuk nélkül, A tabusított női test, Utószó.
Az első rész minden kertelés nélkül, rögtön a mély vízbe veti olvasóját, s a részcímhez hűen az orgazmus történelmét taglalja, kezdve az ókortól, a középkoron és a viktoriánus koron át, jelenünkig. Példákon, tényeken, képeken, festményeken, tanulmányokon és fent maradt emlékeken keresztül mutatja be, hogy több ezer éven át milyen elnyomásban is éltek nőtársaink, mennyire elbagatellizálták, megvetették vagy éppen büntették az élvezetüket, s hogy orvosi értelemben egyfelől mennyire nem foglalkoztak a női altesttel és annak örömforrásaival, másrészről miféle barbár tanokat és módszereket alkalmaztak az orgazmus megakadályozására (még az általunk ismert tudósok is). Csonkolás, hisztéria, gyilkosság, megbélyegzés - hogy csak néhány példát említsek. De akad itt méhrázogatás, vízágyú, meghatározott pozitúra és sok egyéb finomság is, ami mondatról mondatra sokkolhatja az olvasót. 
Mélységesen felkavart, meglepett és dühített ez a rész. Szó szerint mondatról mondatra háborodtam fel egyre inkább azon, mennyire semmibe vették a nőket és a nők élvezethez való jogát, miközben elképesztett, hogy az évszázadok - mi több: évezredek - múlásával, a technika és orvostudomány fejlődésének ellenére, a női nemi szervekkel és női lélekkel, léttel kapcsolatban semmit, de semmit nem fejlődött az emberiség, sőt! Felkavaró élmény szembesülni azzal, hogy még a nagyszüleink is milyen neveltetésben, miféle elveket vallva, bizonyos tudatlanságban és megfosztottságban kellett, hogy felnőjenek, férfiaknak alárendelődve. S hogy mennyire meghatározta ez a szexuális életüket.
Freud péniszirigység elméletén, a klitorisz csonkoláson és a hisztérián túljutva, a második fejezet inkább tabudöntögetésen alapul, ami nem kevésbé megrázó elődeink sorsát tekintve, de valamivel kevésbé nyomasztó. A szerző szót ejt a szüzesség minden aspektusáról, a hűtlenségről, az azonos neműek közti szerelemről, bordélyokról, védekezésről, és a jelenleg mindennél aktuálisabb abortusz kérdésről is. A harmadik részben pedig jönnek azok a témák, amikre én eredetileg is kíváncsi voltam, úgy, mint: menstruációs praktikák vagy szőrtelenítés (vagy épp szőrösítés). Míg az Utószó Ádám első feleségéről, Lilithről szól. 

A sorozat korábbi köteteihez nem volt még szerencsém (de ezek után biztosan beszerzem azokat is), ám a harmadik részről teljes bizonysággal állíthatom, hogy egy jól felépített, olvasmányos stílusban megírt, történelmileg, érzelmileg és anatómiailag átfogó képet biztosító kötet. Érezhető, mekkora kutatómunka rejlik mögötte. Mindazonáltal ez jóval több, mint egyszerű, ismeretterjesztő kötet: Budai Lotti kicsit szabadabb stílusának köszönhetően könnyű úgy érezni, mintha egy barátnőnkkel beszélgetnénk, ez pedig sokat segít abban, hogy az olvasó komfortosan érezze magát. Mert bár mi, mai nők már szerencsésebb helyzetben vagyunk elődeinkhez képest, mégis, számunkra is sokszor tabutémának számít a szexualitás, a szexuális örömök megélése, a testünk működése, és mindaz a lelki folyamat, ami ezekkel a témákkal párosul. Ebben a könyvben viszont széleskörű ismeretet szerezhetünk magunkról, a vágyainkról, gátlásainkról, miközben megismerhetjük nőtársaink sorsát is. Egyszerre tanít, fejleszt és bátorít: segít abban, hogy kinyíljunk, hogy kiálljunk magunkért és azért, amihez jogunk van - magunk miatt és azok miatt a nők miatt is, akiket megfosztottak ettől. 
Őszintén és szívből ajánlom minden nőnek: ismerjétek meg magatokat és a nőiség évezredes történelmét! Nagyon sokat lehet belőle tanulni, mi több, kiderül, mi köze a témához a Kellogg's gabonapelyhet megalkotó testvérpár egyik tagjának, miféle szürreális elméleteket vallott Freud a nőkről, honnan ered az az esküvői szokás, hogy az apa vezeti oltárhoz a lányát, és hogy miért is vagyunk mi, nők a férfiaknak alárendelve, miért érünk kevesebbet náluk. A Rizsporos hétköznapok harmadik kötete csupa olyan témát feszeget, amiről, ma, amikor egy nőt még mindig megfoszthatnak a saját testével kapcsolatos döntésektől, igenis beszélni kell!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő:-
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Rizsporos hétköznapok #3, önállóan olvasható
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése