2022. szeptember 16., péntek

Vi Keeland & Penelope Ward - Hate Notes

 
Vi Keeland - Penelope Ward: Hate Notes - Adok-kapok
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635971046
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Kereki Noémi

Fülszöveg:
Ez ​volt a leggyönyörűbb szerelmes levél, amit valaha olvasott. Bárcsak neki írták volna!
Minden egy esküvői ruhába varrt titokzatos kék üzenettel kezdődött.
Valami kék.
A sosem viselt menyasszonyi ruhámat mentem eladni egy használtruhaboltba. Ekkor találtam meg egy másik menyasszony „valami régijét”. Egy lélegzetelállító, tollas, egyedi tervezésű ruha bélésébe volt tűzve a legszebb üzenet, amit valaha olvastam: „Köszönöm, hogy valóra váltottad minden álmom.”
A kék levélpapíron dombornyomással a Reed Eastwood név szerepelt, aki nyilvánvalóan a földkerekség legromantikusabb férfija lehetett. És mint kiderítettem, a legvonzóbb is. Bárcsak itt véget értek volna az igaz szerelemmel kapcsolatos képzelgéseim! Mert azóta megtudtam egyet s mást Mr. Romantikáról. Arrogáns, cinikus és lekezelő. Én aztán tudom! A sors fintorának köszönhetően ráadásul még az új főnököm is.
De ez nem fog megakadályozni abban, hogy kiderítsem, mi a története az utolsó szerelmes levelének. Annak a szerelmes levélnek, aminek nem a „boldogan éltek, amíg meg nem haltak” lett a vége. Az a történet azonban semmi ahhoz képest, ami köztünk van kibontakozóban. Egyre forróbb, csábítóbb és meglepőbb – őrjítőbb, mint bármi,
amit el tudtam volna képzelni.
Valami új.
De fogalmam sincs, hogyan fog végződni…
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Saját véleményem:
Sokszor említettem már, hogy Vi Keeland neve számomra egyet jelent a kikapcsolódással. Az általa írt regények feltöltenek és végtelenül szórakoztatnak, ezért előszeretettel nyúlok hozzájuk, ha valami könnyedre, ugyanakkor minőségire vágyom. Penelope Wardtól ugyan nem olvastam még túl sok mindent, de amit igen, azt szerettem. Kettejük elegyéről pedig nyugodtan kijelenthetjük, hogy bombasztikus!

"– […] ki kell találnod, hogyan szeresd azt az életed, amid most van, amíg azon az életen dolgozol, amit szeretnél."

A fentebbiek tekintetében arra számítottam, hogy az Adok-kapok is egy könnyed, kissé túlfűtött, humoros románc lesz, ami lényegében igaz, ám Reed titka némileg árnyékol rajta. No nem nagyon, épp csak annyira, amennyire a történetnek szüksége van rá; ráadásul a szerzőpáros humora kellő mértékben egyensúlyozza is ezt az állapotot.
Ahogy azt már megszokhattuk Vi Keeland és Penelope Ward duójától, ezúttal is egy igazán mókás nyitánnyal vetjük bele magunkat az eseményekbe. A regény hősnője, Charlotte, meghiúsult esküvőjét követően arra készül, hogy beadja menyasszonyi ruháját egy használtruha boltba, csakhogy az üzletben beleszeret egy másikba, aminek a bélésében gyönyörű üzenet rejlik. Minden észérvet sutba hajítva hazaviszi a másik ruhát, és kissé ittasan nekiáll kinyomozni, ki írhatta azokat a sorokat. Hamar megtalálja a szerzőt, s innentől kezdve Charlotte mindent elkövet azért, hogy megismerhesse a kék cetlis férfit. Olyannyira, hogy a puszta szerencsének köszönhetően kollégákká válnak. Új munkája pedig lehetőséget teremt arra, hogy ostrom alá vegye a zárkózott Reedet, s meghódítsa.

A cselekményt akár klisésnek is nevezhetnénk, hisz egyértelműen Charlotte és Reed egymásra találása kerül fókuszba, viszont az a helyzet, hogy a szerzők csavartak egyet a dolgon, és ezúttal a páros női tagja válik rámenőssé, ő az, aki mindent elkövet annak érdekében, hogy kibillentse főnökét megszokott stabilitásából. Charlotte személyében egy kissé szerencsétlen, ámde vidám, szeleburdi lányt kapunk, aki életkörülményei ellenére próbálja élvezni az életet - például úgy, hogy listát ír arról, miket szeretne még megvalósítani. Míg Reed tipikus hűvös, kissé arrogáns macsó, az a típus, aki látszólag csak és kizárólag a munkájának él. A valóság viszont egészen más, Reed valójában egy érző, melegszívű fickó, akinek megvannak a maga indítékai arra, miért nem akar kapcsolatba bonyolódni - azon túl is, hogy nem olyan régen hiúsult meg az esküvője. 
Hosszú és rögös út vezet kettejük egymásra találásáig: ahhoz, hogy Charlotte meghódíthassa Reedet, rengeteg falat kell lerombolnia, ám az együtt átélt hol mókás, hol hajmeresztő élményeik - melyek sokszor túlmutatnak az irodai környezeten, s egészen vad helyekre vezetnek - egyre közelebb és közelebb sodorják őket egymáshoz. És ehhez bizony nagyon jó löketet ad Charlotte zakkant listája. A regény fő kérdése viszont nem az, hogy valójában szeretik-e egymást, hanem az, hogy lehet-e közös jövőjük.

Az Adok-kapok egy lassan építkező, ám annál érzelmesebb olvasmány, amiben a karakterek együtt és külön-külön is hosszú utat tesznek meg a kezdet és végpont között. Megannyi hullámhegy és -völgy tarkítja útjukat, amik hol mosolyt csalnak az olvasó arcára, hogy pedig könnyeket. Rengeteg őrült, mókás, meghökkentő vagy éppen szívfájdító pillanatnak lehetünk tanúi, és persze a szenvedély sem hiányozhat.
Elsősorban tehát a zsáner rajongóinak ajánlom, azoknak, akik szeretnének egy érzelmes, mégis humoros könyvet tartani a kezükben, olyat, ami egyszerre bohókás és komoly, perzselő és megrendítő.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Reed, a nagyi és Charlotte
Kedvenc jelenet: mókusos, hűtős
Negatívum: Charlotte nyomulása néha sok volt
Borító: 5/5
Sorozat: -
Megtetszett? Vidd haza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése