2023. szeptember 30., szombat

Holly Black - The Lost Sisters



Tartsatok velünk Holly Black tündéreinek a világába, és hallgassátok meg Taryn Jude-nak írt vallomását arról, hogy néha meg tudta volna ütni, mennyire haragudott rá és néha mennyire szégyellte magát, amiért bedőlt az egyik szélhámos tündérnek…
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a blogturné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyeri Az elveszett nővéreket a Könyvmolyképző kiadónak hála.
 
 
Holly Black: The Lost Sisters - Az elveszett nővérek
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633995785
Oldalszám: 72 oldal
Fordító: Szabó Krisztina

Fülszöveg:
De mi történt Tarynnel?
Míg Jude a hatalomért küzdött a kegyetlen herceggel, Cardannal az elfhoni udvarban, a nővére, Taryn beleszeretett a szélhámos Locke-ba.
Taryn részben bocsánatot kér, részben magyarázkodik, és kiderül, hogy neki is megvannak a maga titkai.
Kiegészítő történet a New York Times bestseller The Cruel Prince – A kegyetlen herceghez a lenyűgöző Holly Black tollából.
Hagyd, hogy magával ragadjon!

Saját véleményem:
A The Lost Sisters egy igazán különleges hangulatú és hangú novella, ami tulajdonképpen egy önvallomás mindarról, amit Taryn tett és átélt miközben testvére, Jude A kegyetlen herceg időtartama alatt Cardan herceggel és a sleppjével küzdött. Ám ahhoz, hogy ez a kis mese valóban üssön, ismerni kell az előzményeket.

"– A szerelem önző"

Biztos vagyok benne, hogy sokatokban felmerült már a kérdés, hogy valóban szükség volt-e erre a novellára? Így a trilógia lezárultával hozzátesz-e bármit is a sorozathoz? A rövid válasz az, hogy nem. Taryn története csupán egy kis extra fűszer, az olyan ínyenceknek, akik szeretnének még több időt eltölteni Elfhonban. Ráadásul fontos figyelembe venni azt a tényt is, Taryn nem egy pozitív karakter. Holly Black őt nem ruházta fel különféle erényekkel... és pont ez a lényeg. Taryn közel sem olyan bátor vagy merész, mint az ikertestvére, és nem is meri annyira nyíltan követni a szívét, mint nővérük. Ő az a szürke kisegér típus, aki meghúzódik a háttérben, és reménykedik abban, hogy egyszer majd lehet saját meséjének főszereplője. Esetében ráadásul a gyávaság egyéb olyan nem túl szimpatikus tulajdonságokkal is bír, mint az árulásra vagy a másik beáldozására való hajlandóság. 
Ez a kis szösszenet tehát nem azért íródott, hogy feloldozást nyerjen a lány számára vagy meg nem értett hősnőt kreáljon belőle, célja kizárólag a vallomás lehetősége. Az, hogy Taryn saját szájából halhassuk, mit miért tett, s hogy mindezt miként élte meg és fordította a maga javára. Egy olyan "naplóbejegyzés", amit az ember lánya magának ír. Vagy ebben az esetben a testvérének. S arról szól, hogy könnyebb azokat utálni és bántani, akik közel állnak a szívünkhöz. Ahogy az idézet is mondja, a szerelem önző, elveszi az ember eszét és olyan lépésekre sarkallja, amiket nem feltétlenül tenne meg akkor, ha nem érezné annyira közel a boldogság lehetőségét. A kérdés csak az, hogy hol a határ szerelem és mánia között?

Mindent egybevetve úgy gondolom, ha szerettétek a sorozatot, és szívesen térnétek vissza ebbe a gyönyörű, mégis veszedelmes világba, amit szabályok, ármánykodás és intrika ural, akkor nyugodtan adjatok neki egy esélyt. A kulcs az, hogy ne legyenek nagy elvárásaitok, inkább tekintsetek rá úgy, mint egy pszichológusi székre, amiben ülve meghallgathatjátok a páciens sztoriját. 
Nekem tetszett, tetszett a melankolikus hangulata, a vallomásossága és az, hogy megismerhettem a kiváltó okokat. Jó volt visszatérni Elfhonba, és egy olyan karakter helyzetébe látni, aki más, mint az átlag: nem jó, nem szerethető.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Jude, Cardan, Locke
Kedvenc jelenet: a vége eléggé ütött 
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: A levegő népe #1,5
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Mostani játékunk nem nehéz A levegő népe-sorozat rajongóinak, hiszen minden állomáson szerepel egy keresztnév, és mi a hozzá tartozó vezetéknevet keressük! A teljes nevet írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Grima   ……………




Nézzetek be a többi állomásra is


09/17 Insane Life
09/19 Hagyjatok! Olvasok! ~ Kedvcsináló idézetek
09/21 Utószó
09/23 Fanni's Library
09/25 Hagyjatok! Olvasok!
09/29 Readinspo
09/27 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése