2024. augusztus 17., szombat

Amalie Howard - Bosszú öt lépésben


A régenskorszak szerelmeseinek újabb kalandot tartogat Amalie Howard első magyarul megjelent kötete a Lampion könyvek gondozásában. Gyere és tarts bloggereinkkel Ela fondorlatos sakkjátszmájában, melynek a végén a kiadó jóvoltából nyereménykönyvvel is gazdagodhatsz!
 
 
Amalie Howard: Bosszú öt lépésben
 
Kiadó: Lampion Könyvek
ISBN: 9789636144036
Oldalszám: 376 oldal
Fordító: Nánási Yvette

Fülszöveg:
A bosszú a nyitólépés. A szerelem a végjáték.
Három évvel ezelőtt Elát a legjobb barátnője szemrebbenés nélkül elárulta egy fiúért. Elát megszégyenítették, és egy távoli lányneveldébe száműzték, a jóhíre romokban hever.
A most tizennyolc éves lány merész tervet kovácsol, hogy kiegyenlítse a számlát. Gazdag örökösnőnek adja ki magát, és elvegyül a londoni arisztokrata társaságban. Ám amikor újra találkozik a fiúval, akibe titkon mindig is szerelmes volt, el kell döntenie, mi legyen a következő lépés: üsse le a királynőt, vagyis álljon bosszút álnok barátnőjén, vagy inkább hódítsa meg a király szívét?

Saját véleményem:
Amalie Howard regénye láttán valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, aki akarva-akaratlanul is a Bridgerton sorozatra asszociál. Ami talán nem is akkora baj, tekintve, hogy a történet több aspektusában is hasonlít a netflix adaptációra, legyen szó a szereplőgárda sokszínűségéről, laza történelmi hűségéről, ruhákról, bálokról, pletykákról, vagy akár a szezon ékkövéről. Mindezek viszont csak hangulati elemek, melyek leginkább érzelmi többletet adnak a Bridgerton sorozat rajongóinak, nem csorbítva a sztori egyediségét.

"A bosszú sokban hasonlít a sakkra: a helyezkedés és a stratégia játéka. A türelemé. A hatalomé."

A Bosszú öt lépésben egy izgalmas, érzelmekben gazdag történelmi romantikus regény, mely a bosszú és szerelem témáit ötvözi. Ám, ahogyan arra a szerző felhívja az olvasó figyelmét,  ez nem egy történelmi regény. Akadnak benne valós szereplők, korabeli szabályok, és olyan dolgok is, amikről a történelem könyvek igyekeznek elfeledkezni (például az, hogy több színes bőrű nő is tagja volt a brit felső tízezrének), de többnyire mégiscsak fikció, ennél fogva némileg lazábban kezeli a 19. századi életet.
A történet központi alakja Lady Ela, akit gyerekként nem csak elárul és megaláz legjobb barátnője, Miss Poppy, hanem jó hírnevét is romba dönti - ami teljes társadalmi megsemmisülést jelent számára. Elát ezek után egy távoli leányneveldébe száműzik, egy olyan helyre, ahova azért küldik a lányokat, hogy mindenki elfeledkezzen róluk. Három év elteltével azonban Ela úgy dönt, visszatér Londonba, megújult személyiséggel, álnévvel, s Lyraként, gazdag örökösnőnek adva ki magát beférkőzik az elit kegyeibe. Egy ötlépéses, Machiavellit idéző bosszútervet eszel ki: először beszivárog Poppy baráti körébe, aztán szétzilálja a szőke szépség udvartartását, eléri, hogy ő legyen a szezon ékköve, elcsábítja Poppy udvarlóit - különös tekintettel arra az úriemberre, aki miatt elárulták korábban -, majd bemocskolja a másik hírnevét, épp úgy, ahogyan az övét is. Utolsó lépésként pedig eltávolítja a feltörekvő családból származó Poppy-t az elit tagjai közül. Azzal viszont nem számol, hogy elég egy pillantást vetnie Lord Kestonra, és minden összezavarodik.

Ahogy korábban említettem, a regény két központi témája a bosszú és a szerelem, de ahhoz, hogy igazán megérthessük a gyámoltalan Elából erős, határozott nővé váló Lyrát, nem árt megismerni az elárulásig vezető útját. Erre pedig lehetőségünk is nyílik, ugyanis a Bosszú öt lépésben két idősíkon játszódik. A múltbeli Ela egy elszegényedőfélben lévő, vidéki család örököse, míg legjobb barátnője, Poppy családja épp feltörekvőben van. Ela csendes, visszafogott, alacsony, nem túl formás lány, Poppy viszont rózsás arcú, szőke hajú, formás szépség, aki rajong a szalagokért, a hímzésért, és ha pasikról van szó, valóságos törtető. Annak ellenére, hogy bomlanak utána a fiúk, nem akar egyszerű lelkész feleség lenni, többre vágyik. Így amikor egy új, hercegi család költözik Eláék szomszédjába - köztük a herceg jóképű fiával, aki szemet vet Elára -, elszabadulnak a dolgok.
A jelenben viszont azt láthatjuk, Ela miként próbál Lyraként bosszút állni Poppyn és Lord Kestonon az őt ért sérelmekért, s hogy miként küzd feltörni készülő érzelmeivel. Merthogy a lány hiába tervezgetett éveken át, a férfi látványa és közelsége teljesen összezavarja, s feléleszti régmúltbeli érzelmeit, melyek csak egyre erőteljesebbek.
A történet fő üzenete természetesen nem a bosszú, Amalie Howard Ela karakterén keresztül azt próbálja meg bemutatni, hogy ne veszítsük el az irányítást az életünk felett: legyünk erősek, tekintélyesek, együttérzőek és előzékenyek, hisz az egyetlen ember, akit hatalmunkban áll irányítani, azok mi magunk vagyunk.

Mindent egybevetve én nagyon élveztem ezt az egyszerű, szórakoztató régenskori kalandozást, melyben a sakk is megjelenik. Aranyos volt, szenvedélyes és olvasmányos. És bár nem szeretem más filmekhez, könyvekhez hasonlítgatni a különféle műveket, de itt nagyon átjön a Bridgerton sorozat színes, kicsit modern, bohókás, csajos hangulata. Szóval, ha szeretitek a sorozat vibeját, akkor ezt is imádni fogjátok. Meg persze akkor is, ha egy könnyed, aranyos, romantikus, jól átgondolt és felépített regényt olvasnátok a zsánerben. Lord Keston és Ela fantasztikus páros, a főgonosz teljes szívvel gyűlölhető, a sakk stratégiai párhuzamok pedig jópofák. És hát végszóként: biztosan ti is éreztétek már a bosszú csábítását, azt, hogy szívesen megtorolnátok a bennetek ért sérelmeket. Nos, ha a válasz igen, akkor mondanom sem kell, mennyire bűnösen élvezetes helyzeteket tud szülni, ha valaki hozzáfog a megvalósításához...


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Ela, Lyra, Lord Keston
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat:
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A történet szerves része a sakk, így ahhoz, hogy lehetőségetek legyen megnyerni a nyereménykönyvünket, ehhez a játékhoz kapcsolódó feladatot kell megoldanotok. Minden állomáson egy képet láthattok egy sakkbáburól. A feladat az, hogy felismerjétek és megírjátok nekünk a bábu nevét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!






Nézzetek be a többi állomásra is

08/07 Kitablar
08/10 Kelly és Lupi olvas
08/11 Ambivalentina
08/15 Zakkant olvas
08/17 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése