2024. szeptember 15., vasárnap

Kika Hatzopoulou - Sorsfonalak

 
Aki kicsit is szereti a görög mitológiát, annak ez a könyv kihagyhatatlan. Io a Sorsistennők leszármazottja testvéreivel együtt. A Moirák leszármazottai a társadalom egy kirekesztett rétegét képzik, hiszen ők hozzáférnek és rendelkeznek a legbecsesebb dolog felett, magát az élet fonalát képesek módosítani. Ez a könyv egy magával ragadó történet, melyben Io egy olyan bűncselekmény sorozat nyomába ered, amely során elvágott fonalú nők követnek el gyilkosságokat. Az Ő feladata rájönni, ki állhat a háttérben, és miért teszi.
 
 
Kika Hatzopoulou: Threads That Bind - Sorsfonalak
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635979103
Oldalszám: 384 oldal
Fordító: Presér Ágnes Judit

Fülszöveg:
A ​görög Sorsistennők leszármazottai hármasával születnek: egy, aki szövi, egy, aki gombolyítja, és egy, aki elvágja a szálainkat.
A szálakat, melyek összekötik az embereket az élettel és a dolgokkal, amiket szeretnek. Ez alól az Ora nővérek sem kivételek. Io, a legfiatalabb, magánnyomozóként kamatoztatja a Sorstól örökölt képességeit a félig elsüllyedt Alante városában.
Legújabb megbízatása azonban szörnyű felfedezéshez vezet: valaki nőket rabol el, megcsonkítja az életfonalaikat, és az így létrehozott lidérceket szabadon engedi a városban gyilkolni. Hogy megtalálja a tettest, Iónak együtt kell dolgoznia Edei Rhunával, a hírhedt söpredékkirálynő jobbkezével – ráadásul ő Io lelki társa, akivel különleges sorsfonal köti össze.
A nyomozás személyessé válik, amikor Io elhidegült legidősebb nővére felbukkan a legfőbb gyanúsított karján. A múltja titkai és az Edei iránti egyre erősödő érzései közepette Io a város legsötétebb zugaiba követi a nyomokat, mígnem a végzete őt is eléri.

Saját véleményem:
Olvasmányaimat tekintve az utóbbi időben sajnos meglehetősen kevés ifjúsági regényt olvastam, ami részben a történetek egysíkúságának tudható be (tisztelet a kivételnek), na meg annak, hogy úgy igazán egyiknél sem éreztem azt a pluszt, ami képes lenne berántani. Ugyanakkor a görög mitológia olyasfajta aduász, amire nem tudok nemet mondani. Így történt, hogy egy hosszabb kihagyás után ismét a Young Adult irodalom felé fordultam.

"Mindent tudott arról, milyen nehéz lehet felülvizsgálni valakinek a hűségét. Ízekre szedni azokat az embereket, akiket szeretsz, és eldönteni, hogy ami megmaradt, azt megérte-e szeretni."

Kika Hatzopoulou regénye más, mint a többi - általam olvasott - mitológiai alapokon nyugvó mű, ami főként a szerző egyedi világteremtésének köszönhető. A történet az Összeomlás utáni jövőben, egy disztopikus világban játszódik. 
Jóval az istenek halála után az egyetlen Hold három részre szakadt, ami a tengerszint globális megemelkedését okozta. "Egész népeket nyeltek el a sötét vizek, és a néhány megmaradt tengerparti városnak olyan árral kellett szembenéznie, ami minden éjjel félig a víz alá meríti őket. Az emberek eleinte a magasabban fekvő helyeken kerestek menedéket, és várták, hogy a dagály levonuljon. De minden tudományos jóslat és természeti törvény ellenére a föld és a tenger mozgása soha nem csillapodott. Helyette a katasztrófák véget nem érő sora következett: neomonszunok és hőviharok, a vizekből előbukkanó chimerinek, északabbra a jég alól kitörő, hatalmas és rendkívül nehezen megölhető leviatánok – és a másféle születésűek megjelenése, akik generációról generációra egyre többen és többen lettek. A káoszból új rend emelkedett ki, másféle születésűek alakjában. Hórusz-ivadékok, akik meg tudták változtatni az idő múlását, múzsa-ivadékok, akik látták a művészetekben a múltat és a jövőt, moira-ivadékok, akik kötelékeket tudtak teremteni és felbontani."
Végül ugyan az emberiség újra virágzásnak indult, de a megmaradtak úgy vélték, az Összeomlás az istenek büntetése volt. S mind tudjuk:a végén mindig az istenek győznek.
A történet hősnője, Io a Sorsistennők leszármazotta, akárcsak nővérei, s aki kicsit is ismeri a görög mitológiát, az sejteni vélheti, hogy ez pontosan mit is takar: ők azok, akik szövik, gabalyítják, végül pedig elvágják életünk fonalát. Io ez utóbbiért felel, ő vágja el azokat a szálakat, melyek összekötik az embereket az élettel és a dolgokkal, amiket szeretnek. 
Látni e szálakat és rendelkezni felettük egyszerre áldás és átok, na meg olyan lehetőség, ami jócskán megkönnyíti az ember munkáját, ha az épp magánnyomozó, mint Io. Gondoljatok csak bele, mennyivel egyszerűbb, ha nem csupán az alanyok tetteit látja a nyomozó, hanem azokat az érzéseket, érzelmeket is, amik a legtöbb szem számára rejtve maradnak! Na de visszakanyarodva a lényegre:
A történet kezdetén in medias res épp egy bevetésen láthatjuk hősnőnket, aki egy esetleges házasságtörés esetében nyomoz, ám az akció Io szeme láttára gyilkosságba torkollik. Na nem a szeretők gyilkolják meg egymást, hanem egy olyan létforma kerül be a képbe - egy lidérc -, aminek nem lenne szabadna léteznie. S mindez csak a jéghegy csúcsa. Valaki ugyanis lidérceket teremt és szabadít a városra, s Ióra hárul a feladat, hogy a söpredékkirálynő jobbkezével, Edei Rhunával kiderítse, ki is állhat a dolgok hátterében. Viszont a feladatot némileg bonyolítja, hogy Io nyomozópartnere egyben a lelki társa is, amiről a másik félnek nincs tudomása, ráadásul a lány legidősebb nővére egyszer csak a legfőbb gyanúsított oldalán bukkan fel. 

A Sorsfonalak egy pergő ütemű, olvasmányos, rejtélyekben és nyomozásban gazdag történet, melynek - a zsáner sajátosságait tekintve - meglepő módon nem a romantika áll a középpontjában. S ez bizony kedvezően hat magára a történetre is, ami így teljes mértékben arra tud fókuszálni, amire kell: a rejtély megoldására. Mi több, maga a hősnő is rendkívül szerethető, értelmes, talpraesett karakter, aki a sztori során nagy utat jár be, szép karakterívet rajzolva. 
Mindent egybevetve üdítő újdonságként tudnám fémjelezni Kika Hatzopoulpu regényét, ami több aspektusában is kitűnik az átlag közül: ilyen az imént említett romantika mentesség, valamint az a disztopikus világkép, ami egyszerre ötvözi a jövőt és a múltat, az emberi katasztrófát és a mitológia isteni mesésségét.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Io
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: néha kicsit túl egyszerű a szöveg
Borító: 5/5
Sorozat: Sorsfonalak #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A játék során nincs más feladatod, mint kitalálni, mely híres görög alakokra gondoltunk, és beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


A Moirák egyike, aki a sors fonalát elvágja.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/07 Milyen könyvet olvassak?
09/09 Könyv és más
09/11 Dreamworld - Idézetek
09/13 Dreamworld

2024. szeptember 11., szerda

Blogturné extra - Sorsfonalak


Aki kicsit is szereti a görög mitológiát, annak ez a könyv kihagyhatatlan. Io a Sorsistennők leszármazottja testvéreivel együtt. A Moirák leszármazottai a társadalom egy kirekesztett rétegét képzik, hiszen ők hozzáférnek és rendelkeznek a legbecsesebb dolog felett, magát az élet fonalát képesek módosítani. Ez a könyv egy magával ragadó történet, melyben Io egy olyan bűncselekmény sorozat nyomába ered, amely során elvágott fonalú nők követnek el gyilkosságokat. Az Ő feladata rájönni, ki állhat a háttérben, és miért teszi.




Kedvcsináló idézetek


"Köss egy csomót, szokták mondani, és tudni fogja, hogy még küzdesz. 
A Sár lakói megtoldják egy második sorral: Köss ezer csomót, és még így is elvágja."

"– Na és, csajszi, mennyire rossz a helyzet? Csak annyira, hogy a kezdőbetűit firkálgatod a naplódba, vagy annyira, hogy mindjárt szétrobban a szíved?"

"Mindent tudott arról, milyen nehéz lehet felülvizsgálni valakinek a hűségét. Ízekre szedni azokat az embereket, akiket szeretsz, és eldönteni, hogy ami megmaradt, azt megérte-e szeretni. "

"Könnyű leragadni a lidérc megjelenésénél és zavart gondolatainál, és elkönyvelni ezt az ügyet a 'ne tegyél keresztbe egy nőnek' kategóriába. De az utolsó szavai ezek voltak: Hadd lássák a fegyveredet, mondták. Hadd lássák, mi vár rájuk."

"– Mire céloztál, Nico?
– A fejére.
– Mit találtál el?
Mély csend.
– A mellkasát."

"– Megyünk is valahová? – kiáltott előre Rosának. – Vagy csak úgy futunk?
– Mondd meg te! Nézz hátra!
– Tudod, hogy szemüveg nélkül nem látok olyan messzire.
– Akkor hol van a szemüveged?
Io loholt a barátja után.
– A zsebemben. Tényleg van időnk arra, hogy megálljak és felvegyem?"

"A tények a következők: van egy halott ember, egy elszakadt életfonal, egy élettelen gyilkosnő. Az őrület volt az egyik magyarázat. De az asszony azt mondta: vannak bűnök, amik nem maradhatnak büntetlenül. Ez volt az indíték, akármennyire is rejtélyesen hangzik."

"– Szerintem az emberek, akiket szeretünk, tudnak kegyetlenek lenni. A szeretetünk nem menti fel őket. És nem is szabadna."

"– Már tucatszor elmondtam: nem vagyunk barátok – jegyezte meg Chimdi. – Hogy hívod akkor azokat a srácokat, akik állandóan körülötted vannak, akikkel együtt iszogatsz és nevetgélsz?
– Azokat a bizonyos srácokat? Úgy hívom őket, hogy Idióta Egy és Idióta Kettő."

"Az összes apró pillanat, amit megosztott a fiúval, a gyengédség, a rossz viccek, a testük egymáshoz préselődve egy apró alvókapszulában. A határozott tekintete, ahogy azt mondta: Bármit is akarsz, én benne vagyok. És most, Amos kijelentése. Lehetséges volt, hogy Edei – még csak gondolni sem tudott rá anélkül, hogy ne feszengene – tényleg kedveli őt?"
 
 


Nyereményjáték


A játék során nincs más feladatod, mint kitalálni, mely híres görög alakokra gondoltunk, és beírni a helyes megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Kronosz és Rheia fia; a tenger legfőbb istene



Nézzetek be a többi állomásra is

09/07 Milyen könyvet olvassak?
09/09 Könyv és más
09/11 Dreamworld - Idézetek
09/13 Dreamworld

2024. szeptember 6., péntek

Nathan W. Pyle - Furcsa planéta


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából a Furcsa planéta kis űrlényei most már könyvalakban is szórakoztathatnak minket. Ezúttal öt bloggerünk mondja el a véleményét nektek erről a cuki kis képregényről, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt belőle.
 
 
Nathan W. Pyle: Furcsa planéta
 
Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789635978823
Oldalszám: 144 oldal
Fordító: Winecker Ágnes

Fülszöveg:
Távoli világ? Talán nem is annyira, mint gondolnánk.
Már az Apple TV-csatornán is tobzódik! 1. díjas a Goodreads Award Humor kategóriájában. Bájos és szellemes. Ideális ajándék szeretteidnek és magadnak. Szerezz ragyogó perceket!
Ess neki, és dobd fel vele a napod!

Saját véleményem:
Olykor jól esik a lelkemnek egy-egy könnyedebb olvasmány vagy képregény. Utóbbi esetében kiváltképp szeretem az olyanokat, amik ironikusak, szarkasztikusak, humorosak, vagy egyszerűen csak görbe tükröt tartanak elénk. Nathan W. Pyle gyűjteménye pedig éppen ilyen. 

"Az élet tele van kellemetlen érzésekkel.
Meg kell őket tapasztalnod, hogy felismerd az igazán rosszakat."


A szerző munkássága teljesen ismeretlen volt számomra, egészen mostanáig elkerültek a bolygónkra tévedt, nagyfejű, mindent tudományosan analizáló idegenek és az őket övező hype. Fogalmam sem volt, mire számítsak a kötettől, és sajnos a totál értelmetlen fülszöveg sem igazán vitt közelebb a megoldáshoz, így mondhatni, vakon vágtam bele az olvasásba... És hogy őszinte legyek veletek, sokáig nem is igazán tudtam hova tenni ezt az egészet. 
A Furcsa planétának nincs bevezetője, nem derül ki, hogyan kerültek ezek a nagyfejű, emberi életet átvevő idegek a bolygónkra, mi több, az egésznek története sincs. Vagyis a gyűjtemény ebben az esetben teljes mértékben helytálló: minden egyes képregény egymástól független, önálló kis sztori, ami az idegen létforma szemén és rácsodálkozásán keresztül próbálja bemutatni életünk egyszerű, hétköznapi dolgait, mindazt, amit mi alapnak veszük. 
A Furcsa planéta szereplői görbe tükröt tartanak elénk hétköznapi szokásaink, hagyományaink, érzéseink, tetteink kapcsán, hol egészen új megvilágításba helyezve a számunkra oly' egyértelmű dolgokat, hol kissé kikarikaturozva azt. Ez önmagában vicces, izgalmas és elgondolkodtató, ugyanakkor kell hozzá idő, hogy az ember megértse, átszellemüljön,  és felvegye a ritmusát, mert elég darabos.
Bevallom, bennem némileg ambivalens érzések keringenek: jó volt más szemszögből tekinteni az olyan egyszerű dolgokra, mint a napégés, alvás, bizalom, viszont valahogy végig azt éreztem, hogy kívül maradok. Nem szippantott úgy be, ahogyan vártam. Számomra egy kicsit túl nyers, kifejtetlen maradt az egész. 

Mindent egybevetve maradt bennem hiányérzet, viszont ha szeretitek az egyszerű kis történeteket, amik hol viccesek, hol pedig komolyak, akkor érdemes tenni vele egy próbát. Nagy előnye, hogy gyorsan olvasható.


Pontszám: 5/3
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: kutyás
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Furcsa planéta #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


Ezúttal híres képregények kockáit találhatjátok elrejtve az állomásokon. Keressétek meg ezeket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére az adott képregény címét.
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!




Nézzetek be a többi állomásra is


09/03 Könyv és más
09/04 Szembetűnő 
09/05 Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
09/06 Dreamworld
09/07 Spirit Bliss Sárga könyves út
09/08 Hagyjatok! Olvasok!