2024. október 21., hétfő

Nisha J. Tuli - A Napkirályné próbája



A 21. Század kiadó elhozta nekünk Nisha J. Tuli nagysikerű történetét, A Napkirályné próbáját. Egy múltját nem ismerő fiatal lány, egy király, aki a jövendőbeli hitvesét keresi és egy birodalom, melyet csak egy hajszál választ el a háborútól. Tarts te is velünk, hogy megtudd a történet végét! Az állomások mindegyikén egy feladványt találsz, amit ha helyesen oldasz meg, akkor esélyed nyílik megnyerni egy példányt A Napkirályné próbájából!
 
 
Nisha J. Tuli: A Napkirályné próbája
 
Kiadó: Next21
ISBN: 9786156606808
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Heinisch Mónika

Fülszöveg:
Két nő. Egy halálos viadal. Csak egyikük nyerheti el a Napkirály szívét.
Lor tizenkét hosszú, szenvedésteli esztendőt töltött börtönben az Aurórakirály uralkodása alatt. Egyetlen vágya, hogy kiszabaduljon, és megtoroljon rajta minden egyes nyomorúságos pillanatot.
Egy véletlen folytán a Napkirály színe elé kerül, és a rivaldafényben találja magát: kilenc másik jelölttel együtt esélyt kap – talán belőle lesz a királyné. Ha elnyeri a király szívét, akkor szabad lesz, és végre bosszút állhat.
De Lor kívülálló: nem érti, miért helyezték szabadlábra, hiszen ő nem is a Napkirály udvarának alattvalója. A többi jelölt ellenszenvezik vele, és mindent megtesznek, hogy végleg eltávolítsák a játéktérből.
Muszáj nyernie, hiszen ha veszít, meghal. Vagy, ami még rosszabb: visszaküldik az Aurórakirály karmai közé.

Saját véleményem:
@Kyara_Vi
Nagyon sokat hezitáltam, hogy szeretném-e olvasni A Napkirályné próbáját vagy sem, ugyanis nehezen tudtam beazonosítani a történetet, egészen másra asszociáltam a Napkirály szóból és a borító gazdag aranyozottságából ítélve. Szerencsére végül jól döntöttem, mert Nisha J. Tuli határozottan az a szerző, akire érdemes odafigyelnie minden fantasy rajongónak.

"Mindent csak rövid időre kapunk kölcsön, a testünket és – főként – a lelkünket is."

A történet hősnője Lor, aki tizenkét éve senyved az Auróra királyság börtönében. Noha a hely maga a reménytelenség és mocsok, Lor nem tágít álmai mellől: hiszi, hogy egy napon elhagyhatja a Nosztrazát és magával viheti vele raboskodó testvéreit. Ám miután összetűzésbe keveredik egy másik rabbal, a börtönigazgató két hétre a Gödörbe száműzi, ami egyenlő a biztos halállal. Csakhogy néhány napnyi szenvedés és téboly után a lány egyszer csak puha ágyban ébred, finom ételekkel kínálják és közlik vele, hogy ő az utolsó Hódoló. Lornak kilenc másik lány ellenében meg kell mérettetnie magát a próbán (a próbán, ahol a tíz legszebb és legügyesebb hölgy mérkőzik meg az etikett, a kecsesség, az állóképesség, a logika, a szellemesség és a csábítás terén), hogy ő lehessen Aphélium új királynéja. A győzelemhez azonban rögös út vezet, a lányokra nyolc hét és négy kihívás - na meg halál - vár. Ahhoz, hogy Lor a tündérfi, Atlas hitvese, egyben Aphélium Napkirálynéja lehessen, el kell sajátítania a túléléshez és a győzelemhez szükséges erényeket.

Azok, akik régebb óta követik a blogot, tudhatják, hogy nem szeretem a könyveket egymáshoz hasonlítani, mert hiszem, hogy minden történet egyedi és megismételhetetlen. Ugyanakkor akadnak kivételes helyzetek, amikor kár tagadni a nyilvánvalót. A Napkirályné próbája bizony olyan, mint egy jó turmix, amibe beledobták A Párválasztót, megspékelték némi Éhezők viadalával, és hozzáadtak egy csipetnyi Üvegtrónt és Acotart. Mindez azonban nemhogy nem zavaró, egyenesen vérpezsdítő! A sztori túlmutat holmi koppintáson, minthogy a szerzőnek sikerült kinyerni az imént említett művek legjobb részeit, s egybegyúrva olyan fenomenális, izgalmas, élvezetes és őrületes történetet kerekítenie, aminek valósággal faltam az oldalait. Imádtam Lor keménységét, a tragédiáját, mindazt a mocskot, ami beszennyezte, és olyan lazán flegmává tette, mint az Üvegtrónban megismert Celaenát. Valósággal lubickoltam ebben a történetben, ami annak ellenére, hogy érezhetően bevezető kötet, tengernyi izgalmat és élményt tartogatott. Már az első fejezet képen törölt, mivel Nisha J. Tuli egyáltalán nem félt bemutatni, mennyire kemény is a börtönélet, s hogy egy rabnak mi mindent kell megtennie ahhoz, hogy életben maradhasson és olyan apró kiváltságban részesüljön, mint egy szappan. És pont az ilyen jelentéktelennek tűnő dolgok adják meg a történet súlyát leginkább. De persze a folytatás is bőven tartogat izgalmakat, rejtélyt... na meg kusza romantikát.
Atlas, a tündérfi kedves, figyelmes, és hát naná, hogy hamar egy hullámhosszra kerülnek Lorral. Ez a vonzalom pedig elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy extra motivációval ruházza fel a lányt a verseny során. A kérdés csak az, hogy Atlas nyájassága valódi? Lehet minden tökéletes, könnyed, szép, ha tündérekről van szó, vagy van benne valami csavar?
És ha már csavarról van szó, az bizony dögivel akad ebben a sztoriban... A verseny során minden hölgy mellé kirendelnek egy lovagot, aki segít a lányoknak a felkészülésben és a túlélésben. Lor mellé Gabriel kerül, aki maga a kétlábon járó kiismerhetetlenség, az a típus, akiről nem tudod eldönteni, hogy meg akar ölni, vagy meg akar csókolni. 

Mindent egybevetve, A Napkirályné próbája kellemes meglepetésként hatott rám. Az érezhető inspirálódás és a kötet bevezető jellegét egyáltalán nem éreztem hátránynak, sőt! Leginkább úgy tudnám nektek jellemezni, mint egy brutálisan kemény sakkparti kezdetét, ahol a bábuk addig-addig helyezkednek, mígnem felveszik a stratégiailag legjobb pozíciójukat a valódi összecsapás előtt. Ha egy pergő ütemű, olvasmányos fantasyre vágytok tele titokkal, rejtéllyel, küzdelemmel, tündéri álnoksággal, vággyal és a túlélésért folytatott harccal, akkor ne keressetek tovább! Szerencsére már megjelent a folytatás is, amire garantáltan szükségetek lesz a kegyetlen függővég után.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Lor, Gabriel
Kedvenc jelenet: nem spoilerezek
Negatívum: Egy picit jobban is ki lehetett volna fejteni ezt az egészet.
Borító: 5/5
Sorozat: Uranosz Ereklyéi #1
Megtetszett? Vidd haza!




Nyereményjáték


A nyereményjáték során a kitalált világoké, országoké a főszerep. Te rájössz, melyik fantasy-sorozathoz tartozik az elnevezés? A szerzőt és a címet írd be a Rafflecopter megfelelő sorába!
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Prythian




Nézzetek be a többi állomásra is


10/15 Kitablar 
10/17 Kelly és Lupi olvas
10/19 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése