2013. október 15., kedd

Sophie Jordan - Lángvilág


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából október 15-én jelenik meg a Sophie Jordan: Firelight trilógiájának első része, a Lángvilág. A Blogturné Klub hat bloggere a Lángvilág blogturné keretein belül bemutatja nektek a drakik világát! 2013. október 10-től minden nap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel találkozhattok, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de nyerhettek is! A Könyvmolyképző Kiadó felajánlott 3db nyereménykönyvén kívül, gazdára talál még 5db Sophie Jordan által dedikált Lángvilág könyvjelző is!!! A bejegyzések végén megtaláljátok a játékhoz tartozó Rafflecopter dobozt, aminek helyes kitöltésével versenybe szállhattok a könyvekért, illetve a könyvjelzőkért!


Sophie Jordan: Lángvilág

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789632454351
Oldalszám: 331 oldal
Fordító: Marczali Ferenc

Fülszöveg:
EGY FÉLTVE ŐRZÖTT TITOK. HALÁLOS ELLENSÉGEK. PUSZTULÁSRA ÍTÉLT SZERELEM.
A drakik a sárkányok mai leszármazottai, akik képesek emberből sárkánnyá, és sárkányból emberré változni. A tűzokádás ritka képességével megáldott Jacinda még a drakik között is különlegesnek számít, mikor azonban lázadó természete miatt családja menekülni kényszerül az emberek világába, a lány nagyon nehezen tud beilleszkedni új közegébe. Közben egyre gyengül a benne élő draki szellem, és az egyetlen lény, aki képes életet lehelni Jacinda sárkány-énjébe nem más, mint a gyönyörű, rejtélyes Will. Csakhogy Will családja drakikra vadászik, ám Jacinda annak ellenére sem képes ellenállni a fiúnak, hogy tudja: nem csak saját életét, de a drakik legféltettebb titkát is kockára teszi.
Mitikus erejű, magával ragadó történet egy lányról, aki szembeszállt az elvárásokkal, és akinek szerelme ősi tilalomfákat döntött le.

Saját véleményem: 
A történet egy roppant izgalmas jelenettel indít, ahol már rögtön a legelején belekóstolhatunk a sárkányok világába. Ugyanis Jacinda, legjobb barátnőjével, Azure-ral kiszökik a falka területéről, hogy egy kicsit szabadon élvezhessék draki adottságaikat, vagyis, hogy repülhessenek. Csakhogy megjelennek a sárkányvadászok, és üldözőbe veszik a két lányt. Azure-nak sikerül elmenekülni, de Jacinda csapdába kerül, és szemtől szembe találja magát egy fiatal vadásszal, aki legnagyobb döbbenetére szabadon elengedi. 
Időközben megérkezik a draki felmentősereg, élén a lány anyjával, a tomboló alfával és annak fiával, a majdani alfával (akinek egyébként Jacindát is szánták).
Jacinda kis kalandja miatt anyja szörnyű döntést hoz, az éj leple alatt elhagyják a falkát, és egy sivatagi városkába költöznek, ahol Jacinda draki énjére a biztos halál vár. Ráadásul ikertestvérével, Tamrával kénytelenek iskolába járni, ahol a sors furcsa fintoraként újra találkozik a vadászfiúval. Arra viszont még ő sem számít, hogy Will az egyetlen, aki életben tarthatja a drakiját...

A sztori alapgondolata szerintem zseniális, hisz nagyon ritka, hogy egy YA történet főszereplői sárkányok legyenek, vagy jelenesetben drakik. És mivel nekem ők a kedvenc fantasy lényeim, így már igencsak ki voltam éhezve erre a könyvre, és óriási hévvel vetettem bele magamat. Talán hiba volt, mert nem feltétlenül azt kaptam, mint amit vártam. Ezt nem negatív értelemben értem, inkább csak az a célom, hogy felhívjam rá a figyelmeteket, hogy ne úgy vágjatok bele, hogy repkedő sárkányokat vártok, akik a regény jelentős részében jelen vannak. Mindössze két alkalommal szerepelnek teljes, valódi alakjukban, és abban az elképzelésben, ahogy legtöbben várnánk; más, egyedi értelmezésben viszont nagyon is megmutatkoznak.
Ám mint ahogy a fülszöveg is mutatja, ebben a részben hangsúlyosabb szerepet kap Jacinda belső vívódása a családja és draki énje között. Miután elhagyják a falkát, a lánynak meg kell küzdenie azzal a ténnyel, hogy köd, pára és egyéb, a drakik számára nélkülözhetetlen környezeti tényező nélkül lassan sorvadásnak indul sárkányi valója. Ezen pedig az a tény sem segít, hogy anyja és testvére mindenképp ezt szeretné elérni, megfosztani őt attól, aki igazából. Egyedül van, magányos, és kétségbeesetten küzd, hogy megmenthesse önmagát.

Persze azért becsúszik a romantika is, ami egyben az izgalmas cselekményszálat is jelenti, lévén, hogy Will  és a családja drakivadászok, és mint ilyen, a legősibb ellenségei Jacinda fajtájának. Csakhogy Jace-nek szüksége van a srácra, nem csupán azért, hogy túlélje a fullasztó sivatagot, mely napról-napra gyengíti, hanem, azért is, mert valami megmagyarázhatatlan kötelék van köztük azóta, mióta találkoztak a barlangban. Sőt, már jóval régebbről...

Jacindával kapcsolatban igen vegyesek az érzéseim. Egyrészt szerettem volna megcsapkodni azért, ahogyan Willel bánt, mert érzelmileg nagyon instabil. És teljesen kiborított azzal, hogy képes volt (nem egyszer) két oldalon belül eldönteni először azt, hogy őt márpedig semmi nem érdekli és a sráccal lesz, majd, hogy nem lehet vele, mert veszélyes, stb.
Ugyanakkor megértettem a családjával és a falkájával kapcsolatos érzelmeit, és kifejezetten tetszett, ahogy küzdött a legalkalmatlanabb pillanatokban előtörni készülő drakijával. Mert az írónő gyönyörűen, és igen részletgazdagon tárja az olvasó elé a folyamatot, ami alatt emberből sárkánnyá változik. Ahogyan eleinte elkezd izzani a bőre és ég a torka (mivel tűzokádó), majd a szárnyai törnek maguknak utat, és így tovább... Egyszóval bámulatos! És az elején lévő részlet, amikor gondtalanul szárnyal, vagy éppen menekül, még ennél is sokkal fantasztikusabb.(Nem hiába imádom a sárkányokat ^^)
Will pedig... első ránézésre veszélyes, masszív testalkatú, izmos srác, egy igazi vadász. A suliban óriási tiszteletnek örvend, a lányok többsége bármit megadna azért, hogy rájuk figyeljen, ám őt nem érdekli a csajozás. Súlyos titkokat és terheket cipel a hátán, és Jace-hez hasonlóan ő is kilóg a családjából. Ebből a szempontból tehát nagyon hasonló karakterek. Tökéletesen megértik, és kiegészítik egymást. Az egyetlen legnagyobb gond, hogy két ellenséges csapathoz, családhoz tartoznak, és ez nagyban megnehezíti a dolgukat.
Will
Viszont minden tiszteletem Willé, mert bár Jacinda rengetegszer viselkedett vele érthetetlen és igen bántó módon, mégsem hagyta magát, és igazán jól tolerálta mindezt. Biztos, hogy sok olvasó szívét fogja megdobogtatni (ezek a Willek már csak ilyenek, nem?).
De az is biztos, hogy Cassian méltó ellenfele lesz a későbbiekben, mert bár most nem szerepelt túl sokat a jövendőbeli alfa - akivel Jace-nek kis tűzokádó sárkányokat kéne nemzenie -, mégis, amikor felbukkant, uralta a jelenetet. Az már biztos, hogy karizmatikus személyiség, nem hiába szánják őt a falka élére. Kíváncsian várom, hogy a folytatásban miként bontakozik ki.

A Lángvilág inkább amolyan prológusnak fogható fel. Előkészíti a terepet; elhinti a különféle, megoldásra váró rejtélyek magvait, és kialakítja a különböző kapcsolatokat, konfliktusokat. Emellett a könyv első fele nyugisabb, míg a második felében már elkezdenek bonyolódni a szálak, újabb titkok bukkannak fel, ezzel is fokozva az izgalmat. És innentől kezdve éreztem én azt, hogy bár van benne jó néhány klisé, mégis tud valami újat mutatni. A vége pedig meggyőzött arról, hogy kapunk mi még sárkányokat dögivel, ha megjelenik a következő rész. Addig pedig marad a tippelgetés, és az elméletgyártás, mert rengeteg kérdés marad megválaszolatlanul. 

Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Will, Cassian
Kedvenc jelenet: sárkányos részek, és a fürj
Negatívum: Jacinda határozatlansága
Borító: 5/5




Draki fajták


vízi draki: vízbe érve kopoltyújuk nő az oldalukon, és képesek bármeddig lent maradni a víz alatt. 

tűzokádó draki: ritkák, éppen ezért nagyon értékesek (a Lángvilágban Jacinda az egyetlen ilyen ismert draki), nevükből eredendően tüzet tudnak okádni

ónix draki: leggyorsabb, legnagyobb és legerősebb drakik

verba draki: mindent tudnak a gyógynövényekről; képességüket kitűnően hasznosítják a főzés-, és a gyógyszerkészítés területén egyaránt

föld draki: különleges képességük van az ékkövek, ehető növények, és a felszín alatti vizek felkutatására, mindent éreznek, ami a földdel kapcsolatos

lark draki: képes pusztán a hangja erejével eltörni az üveget




Te kit választasz?






Nyereményjáték


Szeretnéd megismerni a drakikat? Szeretnél nyerni egy Lángvilág című könyvet? Vagy az 5 darab könyvjelző egyikét?
Segítünk ebben! A Blogturné minden állomásán elrejtettünk betűket, melyeket összerakva a drakik egyes fajainak nevét kaphatod meg. Ezeket írd be minden nap a Rafllecopter dobozába és a turné végén részt veszel a sorsolásban!


Nézzetek be a turné többi állomására

10/10 Deszy könyvajánlója - Team Will
10/11 Nem harap a... - Interjú az írónővel
10/12 Függővég - Team Cassian
10/13 Kelly Lupi olvas - Álomcast
10/14 MFKata gondolatai - Trailer
10/15 Dreamworld - Draki fajhatározó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése