2013. november 26., kedd

Morgan Rice - A hősök küldetése


A Maxim Kiadó jóvoltából november 30-án megjelenik Morgan Rice: A hősök küldetése című könyve. A Blogturné Klub november 25. és 30. között bemutatja nektek a 14 éves Thorgrin kalandos útját a felnőttválás felé, egy varázslatos világban. Hat állomás, hat blogger véleményével, extrákkal és nyereményjátékkal. Kövesd az állomásokat napról-napra, hogy megismerd a Gyűrű Királyságát és tiéd lehessen a hamarosan megjelenő könyv egyike!


Morgan Rice: A hősök küldetése

Kiadó: Maxim Kiadó
ISBN: 9789632613550
Oldalszám: 300 oldal
Fordító: Bihari György

Fülszöveg:
Varázslatos történet egy 14 éves, nem mindennapi fiú felnőtté válásáról, aki egy kis faluban él, valahol a Gyűrű Királyságának végvidékén. Thorgrin érzi, hogy más, mint a többiek, rejtélyes és érthetetlen erők lakoznak benne, különleges adottsága van és különös sorsra rendeltetett. 
Arról ábrándozik, hogy híres harcos lesz, a király lovagja, és megvédi hazáját a Szakadék túloldaláról támadó hordáktól. Amikor eléri a megfelelő kort, bár az apja megtiltja, hogy beálljon a király légiójába, ő nem engedelmeskedik: világgá megy, hogy utat törjön magának a király udvarába és elérje, hogy komolyan vegyék. Noha semmi esélye sincs, beleszeret a király lányába, de mire tiltott kapcsolatuk kibontakozna, fölfedezi, hogy hatalmas ellenségei vannak. 
A varázsló gyűrűje című sorozat nyitókötete eposzi mese barátokról és szerelmekről, vetélytársakról és udvarlókról, lovagokról és sárkányokról, cselszövésekről, politikai intrikákról, a felnőtté válásról, a szívfájdalomról, az álnokságról, a becsvágyról és az árulásról. Mese a becsületről, bátorságról, sorsról és végzetről, varázslatról.

Saját véleményem:
Thor három bátyjával, és édesapjával él a Gyűrű Nyugati Királyságának egyik falujában. Családjában lenézik, kihasználják őt. Míg testvérei a fegyverforgatást gyakorolják, addig neki a birkanyájra kell vigyázni, holott minden álma, hogy egy napon bekerüljön a király seregébe.
A királyságban nyílt katonatoborzás veszi kezdetét, mely Thorgin faluját sem kerüli el, ám a fiút minden igyekezete ellenére nem választják be, így hát csalódottan visszatér a nyájához.
Észreveszi, hogy az egyik báránya elkóborolt, méghozzá a tiltott Éjsötéterdőbe. Thor, dacolva a veszélyekkel utána ered, majd véletlenül belebotlik Argonba, a király leghíresebb druidájába, aki ködös szavaival arra biztatja őt, ne adja fel álmait, menjen el a király udvarába. Thorgin megfogadja a varázsló szavait, és útnak indul, mit sem sejtve arról, hogy a jövő mennyi veszélyt és furcsaságot rejteget még számára...
A királyi udvarban lakodalomra készülnek, a király legidősebb leánya készül házasságot kötni a keleti királyság hercegével. A szokások pedig azt diktálják, hogy a trónon levő uralkodó, nevezze meg utódját. Ám cseppet sem könnyű feladat kiválasztani az öt jelölt közül a legmegfelelőbb személyt.

Nagyon közel állnak a szívemhez a történelmi témájú könyvek, filmek, és, ha mindehhez még némi fantasy is társul, akkor tuti biztos, hogy nekem azt látnom/olvasnom kell, így hát nem is csoda, ha rávetettem magam erre a történetre.
Kifejezetten tetszett az a fajta lendület, amivel az írónő írt; olvastatta magát az egész mű, és alig pár óra alatt sikerült befalnom mind a 300 oldalt, mindezt úgy, hogy észre sem vettem az idő múlását. A mű az elejétől kezdve a legvégéig gördülékeny, folyamatosan fenntartja az olvasó érdeklődését. Morgan nagy mestere annak, hogy az egyes fejezetek után mindig azt érezd, hogy, na csak még egy fejezetet elolvasok, utána megállok. Ez lehetetlen, ugyanis állandóan elhúzza az ember orra előtt a mézesmadzagot, elhint egy kis rejtélymorzsát, ami után te persze egyből tudni akarod, mi történt. Megnyugtatlak, nem fogsz rájönni, mert váltott szemszögekkel dolgozik, és bizony sokszor ugrálunk köztük.
Ez persze nem baj, sőt, épp ellenkezőleg. Lehetővé teszi, hogy egy komplexebb képet kapjuk a történetben érintett szereplőkről, belássunk a legfontosabb karakterek életébe, gondolataiba.
Számomra kifejezetten érdekes volt, hogy egy éltesebb korú király fejébe is bepillanthattunk, és megismerhettük a nézeteit, miként látja az országát, milyen dilemmát is jelent számára kiválasztani gyermekei közül a legmegfelelőbbet, vagy, hogy egyáltalán milyen érzés egy országot vezetni.
Ugyanígy a negatív figura is rengeteg új nézetet csempészett a sztoriba. Teljesen más, ha az ember kívülről nézi a tetteit, mintha megérthetjük, mit miért tesz.
Thor, a főszereplőnk pedig egy végtelenül aranyos és szeretetreméltó srác. A nincstelenek közül érkezett, de a szíve sokkal nemesebb volt, mint bárkié. Őszintén becsültem benne azt a rengeteg kitartást, alázatot és akaratot, amivel az álmai eléréséért küzdött. Leginkább talán a Lovagregényből Williamhez tudnám hasonlítani (Heath Ledger alakította).
Az biztos, hogy rengeteg próba és tanulás áll még a srác előtt, de nekem ő már most is bizonyította a rátermettségét. Ráadásul amilyen biztos a lovagi és katonai életben, éppen olyan bizonytalan a lányokkal, és a világ egyéb dolgaival kapcsolatban. Ez pedig érdekes és felettébb szórakoztató kontrasztot nyújt.
Thor mellett van még jó néhány szereplő, akiknek sikerült igazán a szívembe férkőzniük, akár többet, akár kevesebbet szerepeltek. Kendrick, a király fattya (úgy látszik, hogy minden fattyú fiú a szívem csücske, lsd. Havas Jon) egy nemes lovag, és bár nem jelent meg sokszor, mégis rengeteg potenciált érzek benne, és az események alakulása miatt bízom benne, hogy a folytatásban jobban is megismerhetjük. De ott van még Erec, a hős és rendkívüli tiszteletnek örvendő lovag, valamint Reece, a király legkisebb fia, aki egyben Thor legjobb barátja is. Valamint muszáj ide sorolnom Argont, a druidát, aki mindvégig kellően titokzatos maradt, és noha folyamatosan csöpögtette az információkat, azok megválaszolásával már jóval fukarabb volt. Az én oldalam meg majd' kilyukadt a kíváncsiságtól...
A karakterek mellett a háttérdolgok sem elhanyagolhatóak. Az írónő rettentően korhű, mind a szereplők ruházkodásában, mind a szokásokban, helyszínekben.
Imádtam a lovagoknak rendezett lakomákat, a vadászatot, vagy éppen annak a kiheverését.
Khron
Ám volt valami, amit még ezeknél is jobban szerettem, mégpedig a srácok kiképzését. Morgan azt irtózatosan jól elkapta. Minden egyes pillanatát olyan áhítattal és csodálattal olvastam, hogy már-már fizikai fájdalmat éreztem, amikor rájöttem, én sosem lehetek lovag (pedig nagyon szeretnék). Kemény meló, és nem csak annyiból áll, hogy odamész, felszállsz a lóra, megsuhogtatod a kardodat, majd dolgod végeztével élvezed az ünneplést. Ennél jóval összetettebb, és most mi, az olvasók erről tökéletes képet is kaphattunk. Megtudhattuk, hogyan kezdik a katonák, a lóganajozástól az ásáson át, a szívatósabbnál szívatósabb gyakorlatokig. És, ha végre eljutnak odáig, hogy fegyvert vegyenek a kezükbe, hát az sem egy tipikus leányálom. Kőkeményen el kell viselni a fájdalmat, megtanulni, minek milyen súlya és formája van, miként kell az adott eszközzel bánni.
És számomra külön öröm volt, hogy egy kisebb jelenet erejéig részesei lehettünk egy lovagi tornának, méghozzá testközelből. (Nálam ez olyan, mintha egy gyereket beengednének a cukorkaboltba.)
A fentebb felsoroltak mellett persze vannak még különböző fantasy lények, megjelenik az állatkultusz, a hozzájuk társított mondák, hiedelmek, valamint a romantika is felüti a fejét. Nem kell megijedni, mert nem azon van a hangsúly, egyelőre. Későbbiekben több szempontból is fontos lehet, mint ahogyan ebben a korban minden házasság, kapcsolat az volt.
Arra viszont felhívnám a figyelmeteket, hogy a vége brutálisan gyilkos! Kegyetlen függővéggel számoljatok, és milliónyi kérdéssel, amire falat kaparva várjátok majd a válaszokat. Ez viszont ne rettentsen el senkit, mert vétek lenne kihagyni.

A legjobban úgy tudnám jellemezni a történetet: mintha a Trónok harcát összekeverték volna a Merlin sorozattal, és mindezt  megspékelték volna egy csipetnyi  Lovagregénnyel. 
Összességében tehát ajánlom mindenkinek, aki szereti a történelmi, középkori könyveket, vagy a lovagokat, illetve a fantasy rajongóknak is kiváló csemege lehet, kortól, nemtől függetlenül.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Thor, Erec, Kendrick, Argon
Kedvenc jelenet: lovagi torna, vadászat
Negatívum: miért nincs még a kezemben a folytatás???
Borító: 5/4




Kedvcsináló idézetek


"- Ellenséget nem szándékosan szerzel. Gyakran az irigység teremti őket."

"- Ez az a kérdés, amelyet évszázadok óta felteszünk magunknak - felelte. - Meg leget változtatni a sorsot? Egyrészről minden el van döntve, le van írva. Másrészről van szabad akaratunk. A döntéseink is meghatározzák a sorsunkat. Lehetetlennek tűnik, hogy ez a kettő - a végzet és a szabad akarat - együtt létezhessen, mégis ez a helyzet. Ahol ez a kettő összeér - ahol a végzet találkozik a szabad akarattal - ott jut szerephez az emberi viselkedés. A végzetet nem mindig lehet megtörni, de néha meghajlítható, vagy éppen megváltoztatható egy hatalmas áldozattal, és a szabad akarat hatalmas erejével. Legtöbbször azonban a végzet az erősebb. Legtöbbször csak szemlélői vagyunk, figyeljük, ahogy működik. Azt hisszük, hogy szerepünk van benne, de ez rendszerint tévedés. Inkább szemlélők vagyunk, nem résztvevők."

"- (...) Nagy kiváltság látni a jövőt. Ugyanakkor nagy átok. A legtöbb ember úgy éli meg a sorsát, hogy nincs tudatában. Néha nincs fájdalmasabb annál, mint ha tudod a sorsodat, mi lesz a jövő."

"- (...) A lovag nem az erejére támaszkodik, hanem az értelmére. A vakmerőség önmagában nem tesz lovaggá, csak a bátorság, becsület és a bölcsesség együtt. Mindig arra kell törekedned, hogy tökéletesítsd a szellemedet és a lelkedet. Lovagnak lenni nem tétlenséget jelent, hanem tevékenységet. Minden nap, minden percében azon kell dolgoznod, hogy jobb legyél."




Nyereményjáték


1) Töltsd ki a Rafflecopter dobozt és lájkold a kért oldalakat (kötelező!)
2) 1-1 plusz pontért kommentálj a turnéban résztvevő blogok bejegyzéséhez, majd töltsd ki a Rafflecopterben az ehhez tartozó részeket. A hozzászólásod témáját te döntöd el (például: miért szeretnéd olvasni a könyvet/mi a kedvenc fantasy filmed vagy könyved/vagy akár egy szimpla ‘köszönöm’ is megteszi ;))
(Csak Magyarország területén érvényes a postázás)




Nézzetek be a turné többi állomására

11/25 Könyvszeretet
11/26 Dreamworld - Kedvcsináló idézetek
11/27 Kelly & Lupi olvas
11/28 Deszy könyvajánlója - A Végzet Kardja
11/29 Insane Life
11/30 Függővég

41 megjegyzés:

  1. Végre egy klassz fantasy :) Ezt már nagyon várom!!!!-újfent egy jó kis könyv, a blogturnénak köszönhetően- :)

    VálaszTörlés
  2. A kedvcsináló idézetek közül az első nagy igazság! :O

    VálaszTörlés
  3. Szeretem az ilyen fantasy-ket, biztos nagyon jó lesz :) És az idézetek is tetszenek belőle.

    VálaszTörlés
  4. A kedvcsináló idézetek nagyon tetszenek.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, de szeretném már a kezemben tartani. Ha megnyerhetném, akkor Jézuskásat játszanék és ez lenne az ajándéka a legjobb barátnőmnek, aki biztos, hogy erről a könyvről álmodozik, éjjel és nappal. :) :D

    VálaszTörlés
  6. Tetszik a fülszöveg, biztosan hamar ki is fogom olvasni. Alig várom, hogy a kezemben legyen. :)

    VálaszTörlés
  7. Kedvenc fantasy könyvem Karen Marie Moning Tündérkrónikái.:)

    VálaszTörlés
  8. Az idézetek nagyon jók

    VálaszTörlés
  9. Megláttam a Merlin képet, és ááááá. :) Lehet így már érdekelni fog ez a könyv. :))

    VálaszTörlés
  10. Egyre jobban erdekel ez a konyv

    VálaszTörlés
  11. Jónak ígérkezik. Már várom!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jók az idézetek. Felkeltették az érdeklődésemet.

    VálaszTörlés
  13. Tetszik a poszt és várom a könyvet. Biztos jó kis fantasy lesz!

    VálaszTörlés
  14. A kedvcsináló idézetek megcsinálták a kedvemet. Alig várom, hogy a kezembe vegyem :P

    VálaszTörlés
  15. Érdekes fantasynek tűnik. Szeretném elolvasni a könyvet, és az idézetek közül az első nagyon igaz :)

    VálaszTörlés
  16. "- (...) Nagy kiváltság látni a jövőt. Ugyanakkor nagy átok. A legtöbb ember úgy éli meg a sorsát, hogy nincs tudatában. Néha nincs fájdalmasabb annál, mint ha tudod a sorsodat, mi lesz a jövő." - Talán ez az idézet tetszik a legjobban. :D

    VálaszTörlés
  17. Thor itt is? akkor már csak azért is el kell olvasnom, hogy nem rejtőzik e benne valahol egy Loki is xD

    VálaszTörlés
  18. imádtam az idézeteket

    VálaszTörlés
  19. jónak ígérkezik :)

    VálaszTörlés
  20. a képek nagyon tetszettek

    VálaszTörlés
  21. Érdekesnek hangzik!

    VálaszTörlés
  22. tök jók az idézetek :)

    VálaszTörlés
  23. tetszett a kritikád :)

    VálaszTörlés
  24. tetszenek az idézetek :))))

    VálaszTörlés
  25. tök jó volt köszi :)

    VálaszTörlés
  26. már is beleszerettem a könyvbe és ezek az idézetek is nagyon jók :)

    VálaszTörlés
  27. nagyon tetszettek az idézetek :)

    VálaszTörlés
  28. úú, Merlin képe :D anyukám egyik kedvenc sorozata :)

    Adele

    VálaszTörlés
  29. nem szeretem a függővégeket, mert általában mindig soká kapjuk kézbe a folytatást!

    Icus

    VálaszTörlés
  30. nem tudja valaki, mi a folytatásának a címe? :) nagyon ki szeretném olvasni :D

    VálaszTörlés