2014. január 25., szombat

Amikre érdemes odafigyelni 7. - Téli mese


Úgy gondolom, napjainkban nagyon sok könyv kerül a boltok polcaira. Emiatt néha, akarva-akaratlanul is, de megesik, hogy elsiklunk egy-egy olyan történet felett, ami pedig igenis megérdemli, hogy elolvassuk. 
Ezért arra gondoltam, hogy időnként lesznek hasonló bejegyzések azokról a kötetekről, amik ebbe a kategóriába tartoznak.
Egy héttel ezelőtt összeszedtem, hogy 2014-ben milyen könyves adaptációkra számíthatunk a mozivásznon, és volt köztük egy igazán érdekes történet, mely kevésbé közismert, mint társai. Hogy melyik regényről van szó?

Mark Helprin - Téli Mese

Kiadó: Libri Kiadó
ISBN: ?
Oldalszám: ?
Megjelenés: február 15.
Borító: filmes - az már biztos, hogy a film plakátja lesz a borító is, azt viszont egyelőre nem tudni, hogy az eredeti kék változat, a vöröses (vöröses plakát)


Fülszöveg:
„Elbűvölő tündérmese”. – írta Helprin könyvéről Joyce Caros Oates, aki nem egykönnyen adja oda nevét felelőtlen reklámnak. Véleménye telibe talált: a rendkívül tehetséges Helprin könyve valóban elbűvölő – pop-könyv. Egy mindinkább formálódó-erősödő új esztétikai világkép terméke, a Coppola-Spielber-Lucas-féle új Walt Disney-izmus szeretetre méltó irodalmi példánya. Vagyis: mese komputerizált fantasztikummal és hagyományos elemek hordozta feszültséggel, jelképisséggel. Mese felnőtteknek. Íme: Egy férfi titokzatos üldözők elől menekül a hajdani New York utcáin és titokzatos segítőtársra lel egy repülő ló személyében. A továbbiakban aztán minden kiderül: a férfi, Peter Lake derék, szimpatikus betörő, a titokzatos üldözők a konkurens banda tagjai. Ezzel kezdetét veszi a kalandsorozat, mely attól lesz érdekes, hogy a mesebeli elem bekerül a történetbe. Ahol repülő lovak vannak, ahol ki lehet esni az idősíkból, majd ugyanolyan könnyedén belepottyantani egy másikba, ott nincs helye a szorongásnak. A szerző találékonyságára vall, hogy hőse nem egyértelműen jó, hiszen bűnöző, de ezt az erkölcsi foltot profi módon fordítja regénye javára. Az E. T.-hez hasonlóan ebben a regényben is fontos átalakulásnak vagyunk tanúi. Ott a marslakóból lesz kedves állat, itt a bűnözőből melegszívű, érző ember. S a bűnözők kedves és pittoreszk irodalmi világa összehasonlíthatatlanul vonzóbb, mint prózai és rideg földi mása. Igaz ugyan, hogy a bűnözők bűnöznek, de ezt kedves fennköltséggel teszik, miáltal rögtön az olvasó szívébe lopják magukat. A regényből természetesen nem hiányzik a szerelem sem, de az igazi telitalálat New York városának szerepeltetése, ami nem egyszerűen helyszínt, a történések színhelyét jelenti, hanem maga is a regény szereplőjévé válik. Helprin könyve kellemes szórakozást ígér mindazoknak, akiknek elegük van a mindennapok rémségeiből, akik végre valami mást akarnak… 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése