2014. január 3., péntek

J. K. Rowling - Harry Potter és a bölcsek köve


J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve

Kiadó: Animus
ISBN: 9789639884328
Oldalszám 286 oldal
Fordító: Tóth Tamás Boldizsár

Fülszöveg:
"Harry Potter kisfiú, történetünk kezdetén 11 éves, valamint varázsló is, talán a leghatalmasabb varázsló, a kiválasztott, aki meg tud küzdeni a gonosz erőivel, erről azonban fogalma sincs. (..) Harry aztán egy napon levelet kap, pontosabban néhány tízezer levelet, a biztonság kedvéért, mivel a nagybácsi elkobzós kedve magasra hág, amelyből megtudja, hogy a következő szemesztert Roxfortban kezdheti, a világ legnevesebb bentlakásos varázslóiskolájában, amely nem kis mértékben hasonlít a brit iskolarendszer hírhedett public schooljaira, talán attól eltekintve, hogy koedukált. Harry, a kifosztott árva ekkor belép abba a világba, amelyhez szülei is tartoztak, hogy megküzdjön azzal a Ki-Ne-Mondd-A-Nevét sötét erővel, amely árvává tette. Harry kiválasztott, homlokán a jegy, de egyben közönséges nebuló is, akinek minden kiválasztottsága ellenére fel kell mutatnia valamit, esetünkben kiemelkedő sportteljesítményt és kellő csapatszellemet, hogy elnyerje az egyszerű diáktársat megillető tiszteletet, és megússza valahogy a vizsgáit. A Gonosz Erőt nem könnyű legyőzni, de egy elitiskola hierarchiájában kiküzdeni valami helyet, főként, ha az alsóbbrendű muglik között nevelkedett az ember, és mit sem tud a magasabb bűbájról, az még nehezebb."
A Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolában töltött első tanév kemény erőpróba a diákok számára. Harry Potternek nem csupán a vizsgákon kell megfelelnie, de egy életre-halálra szóló küzdelemnek is részese lesz. A tizenegy éves varázslójelölt története meghódította az egész világot. 

Saját véleményem:
A Dursley család hétköznapi életét éli, ám egy nap Vernon bácsi felfigyel a városban zajló furcsaságokra. Taláros emberek csoportja jelenik meg, baglyok repkednek fényes nappal, valamint feltűnik az utcájukban egy meglehetősen furcsa macska is. 
Másnap reggel a küszöbükön találják a kis Harry Pottert, Petunia néni testvérének - akivel nem tartották a viszonyt - elárvult fiát. 
Tíz év telik el, mire Dursley-ék fia, valamint Harry is felcseperedik. Ám Harry folyamatos elnyomásban él a családban. Unokatestvére, és annak barátai mindig megverik, ugráltatják, és kigúnyolják. 
Egy napon meglepő dolog történik, Harry levelet kap, de bácsikája eldugja előle. Ugyanez megismétlődik, másnap is, majd egyre több és több levél érkezik a hét folyamán, míg végül Vernon úgy dönt, elbújnak, és kicselezik a feladót. Családjával és Harry-vel elutazik, egy eldugott szigeten lévő rozoga viskóba mennek a vihar kellős közepén. Csakhogy éjszaka megjelenik egy óriási férfi, Hagrid, és személyesen kézbesíti a kisfiúnak a levelet, aki így tudja meg, hogy ő maga, hasonlóan a szüleihez, varázsló, és, hogy felvételt nyert a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába. 
Harry-nek nem csak olyan hátrányokkal kell megküzdenie az iskolában, minthogy mugli családban nőtt fel, és soha életében nem varázsolt még direkt, hanem a hírnevével is, mivel csecsemőkorában túlélte a találkozást Tudjukkivel.... 

A könyvvel először akkor találkoztam, amikor nálunk is kitört a Harry Potter láz. Kilenc-tíz évesen elolvastam az első kötetet, és bár tetszett, nem késztetett arra, hogy a folytatásokat is kézbe vegyem. Viszont a filmek mindegyikét megnéztem. 
El kellett telnie 13 évnek ahhoz, hogy újra belevágjak, és nem bántam meg, mert egészen más élmény volt így. 
Ezen a részen érződik, hogy a fiatalabb, Middle grade korosztálynak készült, nincsenek benne túlbonyolított mondatok, Rowling stílusa is rendkívül egyszerű, ugyanakkor olvasmányos. Ám mindezt kompenzálja a tartalommal, és azzal a fantasztikus világgal, amit megteremtett, és felépített. Egy dolog egészen biztos - mindentől függetlenül -, a Harry Potter korszakalkotó történet.  
Tény, hogy vannak benne logikai bakik, és olyan dolgok, amiknek a megmagyarázására kicsit több hangsúlyt is fektethetett volna az írónő, itt, a kezdőkötetben. Leginkább a mugli családból származó boszorkány-/varázslópalántákra gondolok. Harry-nek Hagrid segített bevásárolni, és a Weasley család mutatta meg, hogyan találhatja meg a 9 és 3/4-ik vágányt, na, de mi van a többiekkel, és azzal, hogy egy egyszerű család miként dolgozza fel mindezt, mi alapján lesz egy sima, emberi szülőktől származó gyerek boszorkány?
De, ha mindezeken túllendülünk, akkor egy roppant izgalmas, látványos és rejtélyes történetbe csöppenünk. Maga a Roxfort elképesztő. A különböző termei, a maguk mágikusságával és komorságával, valamint a benne keringő szellemekkel nagyon jó kis alaphangulatot ad a boszorkánykodáshoz. És a Teszlek Süveg ötlete is zseniális! Akárcsak a különböző házak, és a kviddics. Rowling tényleg a semmiből teremtett meg új dolgokat, és adott nekik történelmet, múltat; és azt hiszem, ez az egyik kulcs, a Hary Potter sorozat sikeréhez. 
Kevés történet képes ekkora sikereket elérni, de, ha megnézzük, mindegyiknél ott van az egyedi világ, aminek múltja van (A Gyűrűk Ura, Narnia, Trónok harca, valamint az Árnyvadász történetek - utóbbiról tudom, hogy a HP után keletkezett, de attól még idetartozik).
Karaktereket tekintve szintén nagyon erős a könyv. Rengeteg különböző, összetett figurával találkozhatunk, és biztos, hogy mindenki talál legalább egy olyat, akit kedvelhet. 
Nekem Hagrid, a Weasley fiúk, Hermione és McGalagony lettek a kedvenceim (ha csak ezt a részt nézem). Harry-t valahogy sem itt, sem a filmekben nem tudtam megszeretni.
Hagridot szerintem képtelenség nem szeretni. Termete ellenére abszolút nem fenyegető, inkább aranyos, kissé naiv, segítőkész, és csupa szív ember. 
A Weasley fiúkról nem mondok semmit, ők a sztori humorfelelősei, Ron ugyan kicsit kilóg bátyjai közül, de ez nem is csoda. Legkisebb fiúként a családban számtalan dologgal kell megküzdenie. Nem elég, hogy szinte minden cuccát a testvéreitől örökli, de még ott van az a megfelelési kényszer is, amit a bátyjai egykori eredményei okoznak. 
Hermione pedig... elsőre túlbuzgónak, okoskodónak és strébernek tűnhet, de tekintve, hogy embercsaládból származik, nem is olyan meglepő a bizonyítási vágya. És persze a kíváncsisága. 
Valószínűleg én is Hermione szindrómában szenvedek, mert szívesebben olvastam volna többet a varázslótanoncok óráiról - arról, hogy mit és hogyan tanulnak -, mert számomra úgy sokkal hitelesebb lett volna a folyamat, amin átmentek hőseink, mint így, hogy csak az eredményeiket láttuk.  

Összességében ajánlom mindenkinek, aki szereti a komplex, egyedi történettel rendelkező világokat, a különféle fantasy lényeket, a varázslatokat, kalandokat és izgalmakat. 


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Hagrid, Hermione, Ron, McGalagony
Kedvenc jelenet: Hagrid és a tojás, valamint a kviddics meccs
Negatívum: a vége összecsapott 
Borító: 5/4

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése