2014. május 5., hétfő

Jenny Han - A nyár, amikor megszépültem


A Könyvmolyképző jóvoltából hamarosan megjelenik Jenny Han: A nyár, amikor megszépültem című regénye, a Nyár trilógia első kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub nyolc bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Belly különleges nyári élményeit!

2014. április 25-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok.
Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Jenny Han: A nyár, amikor megszépültem

Kiadó: Könyvmolyképző
ISBN: 9789633736456
Oldalszám: 255 oldal
Fordító: Tóth István

Fülszöveg:
Ahogy beköszönt a nyár, Belly maga mögött hagyja az iskolai életét, és Cousins Beachre menekül, oda, ahol élete minden eddigi nyarát töltötte. A nyaralóban nemcsak otthon érzi magát, távol az otthontól, de a számára legkedvesebb emberek veszik körül: Susannah, édesanyja legjobb barátnője a fiaival, Conraddal és Jeremiah-val. Belly azóta üldözi a szerelmével Conradot, amióta az eszét tudja, de mindennél jobban reménykedik abban, hogy ez a nyár más lesz, mint a többi. Bár megjelenik egy új srác, Cam, aki egy kicsit elvonja a figyelmét, és Conrad testvére, Jeremiah is sóvárgó pillantásokat vet rá, Belly szíve már Conradé. Vajon a fiú is neki szánja az övét? Tényleg olyan nyár áll előttük, amely mindent megváltoztat?

Saját véleményem:
Belly, édesanyjával és bátyjával, hódolva hagyományaiknak, Cousins Beachre utazik, hogy ott töltsék az egész nyarat. A csonka család életében bevett szokás, hogy édesanyjuk legjobb barátnőjének nyaralójában összegyűl a két család, és együtt élvezik a napsütést és a tengerpartot. 
Ám ez a nyár sok tekintetben másnak ígérkezik. Belly belépett a tinikorba, minek köszönhetően kívül-belül átalakult az elmúlt hónapok során; bátyja egyetemre készül, míg Suzannah idősebb fia, Conrad, teljesen kifordult magából. Mogorva lett - főként a lánnyal -, és magába forduló. 
Belly-t ez nagyon mélyen érinti, mivel évek óta szerelmes a srácba. Jeremiah, Conrad öccse viszont igyekszik a lány kedvében járni, felvidítani.
Azonban Belly a nyár során megismerkedik Cammel, akiről kiderül, régen latin szakkörös társa volt a lánynak, és egyre több időt töltenek együtt, amik szép lassan átalakulnak randikká. 

Jenny Han regénye egy tipikus könnyed, nyári olvasmány, ami kellő kikapcsolódást nyújthat a vízparton ücsörögve. Ám én leginkább a fiatalabb, 12-16 éves korosztálynak ajánlanám. Ugyanis ők az a célcsoport, akiknek ez igazán tetszhet, és átérezhetik, mit jelent a gyerek és a nő közötti küszöbön egyensúlyozni. Ettől függetlenül az idősebb, érettebb olvasóknak is jó tükörként szolgálhat azt illetően, milyenek is voltunk néhány évvel ezelőtt, amikor a világ legnagyobb problémájának az tűnt, miként jöjjünk össze egy fiúval.
Belly karakterével sajnos nem tudtam megbarátkozni. Sokszor gyerekesen és önző módon viselkedett, saját apró-cseprő dolgait világméretűvé nagyította, mit sem törődve a körülötte zajló eseményekkel. Persze ezzel nem lett volna gond, ha a könyv majd' 70%-a nem erre épült volna. 
Belly érzelmei hullámzóak voltak - akárcsak a kamaszlányok többségénél -, hormonjai pedig... hát... azok is dolgoztak. Könnyen szerelembe esett és óriási drámaként élte meg, ha a hőn áhított srác elutasította. S ezek azok a folyamatok, melyek nagyon sokáig a cselekményszálat alkották.
Ami viszont nagyon tetszett, az az egy-egy fejezet közé beékelt visszaemlékezés. Segítségükkel nemcsak Belly-t, hanem a többieket is jobban megismerhettük, és átfogóbb képet kaphattunk a karakterek egymáshoz fűződő viszonyáról. 
Ennek következtében nagyon megkedveltem Jeremiah-t, a fiatalabb testvér. Ő végtelenül szimpatikus, laza, vicces, kedves srác volt, aki mindig ott volt Belly mellett, ha kellett. Ezzel szemben Conrad kissé űvös, távolságtartó, és esetenként roppant bunkó volt. Viszont a bunkósága a jelenben érthető és nagyon is valós rakció volt valamire, amit most a spoiler tartalma miatt nem fogok leírni. Nem mondom, hogy helyes-e, azt pedig pláne nem, hogy követendő, de megértem az indokait. 
A történet könnyedsége és egyszerűsége mellett azonban már az első fejezeteknél érezhető volt egy másik, komolyabb szál, ami sokáig a háttérbe szorult. Noha ugyan voltak rá utalások, és jelek - amiknek köszönhetően hamar ki lehetett találni a dolgot, de igazán csak a végén tört felszínre.
Furán fog hangzani, de az volt a regény legszebb és legszomorúbb része is, és onnantól kezdve Belly és Conrad jelleme is pozitív irányba lendült. 
De, hogy mitől is lesz ez egy igazán nyári, szórakoztató regény? A rengeteg esti bulitól, tábortűztől, medencében való játéktól - bár én tuti, hogy nem a medencében lógattam volna a lábam, ha a kertem végében van a tenger -, a napozástól, a különféle szabadtéri programoktól, közös vacsiktól és az esti csajos filmezésektől, na meg természetesen a nyári szerelmektől. Mindezek mellett pedig számíthattok egy szerelmi négyszögre - három fiú, egy lány felállásban -, rengeteg szeretetre, családi összetartásra és fájdalmakra.
Összességében tehát azoknak ajánlom, akik szeretik a könnyed, üde, nyári románcokat, amiken nem kell sokat agyalni, csak sodródni az árral, és élvezni a napsütést, és az írónő gördülékeny stílusát.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Cam és Jeremiah
Kedvenc jelenet: a medencés csirke harc
Negatívum: Belly gyerekessége
Borító: 5/5




Cousins Beach


Jenny Han elmondása szerint Cousins Beach nemlétező hely. Cape Code, Hamptons és Outer Banks hármasából gyúrta össze.


Cape Cod
Hamptons
Cape Cod
Outer Banks




Nyereményjáték


Ismeritek a Jelly Belly-t?
Rengeteg ízben és színben létezik, és a regény főszereplője is erről a drazséról kapta becenevét. Ezért most egy kis cukorka vadászatra invitálunk benneteket!
Az első hét blogon egy-egy Jelly Belly drazsét rejtettünk el, melyek mindegyikén egy betű található. Ha ezeket összegyűjtetitek, és helyes sorrendbe rakjátok, akkor megkapjátok Belly latin órán választott nevét.
Az utolsó állomáson pedig, a bejegyzés szövegében kiemelt betűk segítségével fejthetitek meg, Belly csoporttársának - aki a könyvben is fontos szerepet játszik majd -, Camnek a latin nevét.
A válaszokat a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írjátok be. Jó vadászatot! 
(postázás csak Magyarország területén!)




Nézzetek be a többi állomásra is

04/25 Media Addict - Borítómustra
04/27 CBooks - Rákos beteg a családban
04/29 Nem harap a... - Rajzok 
05/01 Deszy könyvajánlója - Playlist
05/03 Zakkant olvas - Idézetek
05/05 Dreamworld - Cousins Beach
05/07 Kelly Lupi olvas - Jenny Hanről   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése