2015. május 30., szombat

Cathy Cassidy - Cseresznyés ábránd



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Cathy Cassidy: Cseresznyés ábrándok című regénye, a Csajok és csokik sorozat első része. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Cherry Costello édes és szórakoztató történetét.

2015. május 19-től egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!


Cathy Cassidy: Cseresznyés ábránd

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450662
Oldalszám: 368 oldal
Fordító: Angyalosy Eszter

Fülszöveg:
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv.
Cherry története, a Cseresznyés ábránd az első.
Cherry Costello élete hamarosan örökre megváltozik.
Somersetbe költözik az apukájával, ahol egy új anyuka és egy csomó vadiúj testvér vár rá.
Rögtön az első napon megismeri Shay Fletchert, aki annyira szívdöglesztő, hogy az már közveszélyes. Csakhogy Shay foglalt: Cherry új mostohatestvérével, Honey-val jár.
Cherry pontosan tudja, milyen kockázatos Shayjel barátkoznia – hiszen ezzel mindent tönkretehet. Csakhogy ez még nem jelenti azt, hogy távol is tudja tartani magát tőle…
Csajok és csokik. Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Cseresznyés ábránd főhőse, Cherry? Az a lány, akinek tejeskávé színű a bőre, sötétbarna szeme pedig mandulavágású. Akinek élénk a képzelete, szórakoztató a társaságában lenni, és aki mindig kiáll magáért.

Saját véleményem:
A történet főszereplője a 13 éves Cherry, akiről hamar kiderül, mennyire kilóg osztálytársai közül. A skót apától és japán édesanyától származó lány lételeme a füllentés. Előszeretettel talál ki komplett sztorikat magáról, családjáról, vagy bármiről. Fantáziája kimeríthetetlen. Emiatt azonban nincsenek barátai, magányos, sőt gyakorta kerül az élcelődések középpontjába. Ráadásul tanárainak is megvan róla a véleménye.
Én a magam részéről eleinte nem igazán tudtam eldönteni, hogy kedvelem-e az élénk képzeletű, aranyos, sérült kislányt, vagy a szimpátiámat elnyomja a sok bosszantó kitalációja. Középiskolában nekem is volt egy olyan osztálytársam, aki hihetetlen, már-már szürreális történeteket talált ki (George Clooney-val ebédelt, a Disney on Ice műsorában korcsolyázott, Londonban elismert koris, testőrök kísérik, Julia Roberts a barátnője, stb., stb.), és őt is sokat piszkálták emiatt. Akkor, a másik oldalról nézve röhejes és szánalmas volt az egész. Ellenben az, hogy Cherry révén bepillanthattam a másik oldalba, sokat segített. Na, meg aztán Cherry egy végtelenül szimpatikus kiscsaj, könnyen átérezhetőek a problémái.
Kezdettől fogva látszik rajta, hogy nem véletlenül lett olyan, amilyen. A gondjait kompenzálandó egy általa elképzelt világba menekül, így olyan hamis emlékképekkel töltheti ki az életében lévő hézagokat, amitől többnek és jobbnak érzi magát.

Cherry élete nem könnyű, kislánykorától fogva édesapja neveli. Szegényesen éldegélnek bérlakásukban, és új ruhákra sem igazán futja Paddy csokigyári selejtező munkájából. Mindez azonban megváltozik a nyári szünidő eljöttével, amikor is összecsomagolnak, hogy Paddy új barátnőjéhez költözzenek Angliába.  Ezzel pedig valóra válni látszik Cherry egyik legnagyobb álma: a család.
A lány édesanyja elvesztése óta - ami a regény egyik aprócska titkát is rejti - másra sem vágyik, mint egy szerető, gondoskodó anyukára, és testvérekre. Ebből pedig látszólag nincs hiány a Tanberry családban, ahol 4 mostohatestvér és egy bűbájos pótanya, Charlotte várja. A három  fiatalabb lány lelkesedéssel fogadja Cherry-t, azonnal össze is barátkoznak vele, azonban a legidősebb testvér, Honey egy percig sem leplezi ellenszenvét.
A történet innen válik igazán érdekessé, egyszerre több bonyodalmat is kapunk.
Elsőként ott van Cherry állandó problémája: a hazudozás, ami számtalan galibát okoz. Annyira megszokta, hogy állandóan füllentsen a környezetének, pusztán azért, hogy érdekesebbnek mutassa magát, hogy már akarva-akaratlanul is ezt teszi.
A regény elejétől Cherry nagy utat tesz meg. A lány, aki eleinte nem talál kivetnivalót egy kis színesítésben, lassan rádöbben, hogy ez nem helyes, és hogy vannak olyanok, akik önmagáért is tudják kedvelni, azonban mire idáig elér, egy sor hazugság van a háta mögött. Ezekből kihátrálni pedig lehetetlen. Hacsak nem fedi fel az igazat, ami szintén félelmetes dolog.
Kifejezetten érdekes látni, egy-egy helyzet, tett vagy személy miként befolyásolja őt ebben, és hogy milyen irányba tereli. A plusz poén az egészben, hogy bár vannak átlátszó ferdítései, akadnak olyan szituációk is, amikor képtelenség eldönteni, hogy éppen az igazat mondja vagy sem. Bevallom, engem sikerült megvezetnie egy igen fontos kérdésben. 
Cherry ferdítéseiből viszont egyenes út vezet a második bonyodalomig, Honey-ig.
Honey  kezdettől fogva látja, mit művel újdonsült mostohatestvére, amiért meg is veti, ám mégsem ez a fő oka a köztük feszülő ellentétnek. A legidősebb Tanberry lány súlyos gondokkal küzd. Szülei három évvel korábbi válása óta képtelen feldolgozni a történteket, még mindig abban az álomképben él, hogy ők egy család, és anyja újra vissza fogja fogadni édesapját, akit mindennél jobban szeret. Emiatt viszont az ellenséget, és boldogságuk akadályát látja a Costellokban. Minden tőle telhetőt elkövet, hogy elüldözze őket. Terveket kovácsol, sértegeti és megbántja Cherry-t, Paddy-vel pedig úgyszintén bunkón viselkedik. Elzárkózik a családtól, kivonja magát mindenből, állandóan megsértődik, kiabál, duzzog, morog. Egyedül barátja, a jóképű Shay Fletcher képes hatni rá.

Ámde Shay maga a harmadik komplikáció. Rögtön első találkozásukkor egy hullámhosszra kerülnek Cherry-vel, és a kémia is beindul köztük. Mindössze egy bökkenő van: Shay Honey pasija, ergo tiltott terep. S noha Cherry igyekszik minél inkább ellökni magától a fiút, az éjszakánként többször is meglátogatja a kerti vándorkocsiba száműzött lányt. Ilyenkor Cherry Sakura szomorú múltjáról mesél, Shay pedig hasonlóan bús dallamokkal kíséri a történeteket gitárján.   
Talán nem titok, ha elárulom, vonzalom, majd szerelem szövődik köztük. Rituáléjuknak köszönhetően jobban megismerik egymást, mint bárki más.
Nagyon szerettem kettejük jeleneteit, annyira aranyosak voltak együtt! De Shay teszetoszasága sokszor rettentően dühített. Ahelyett, hogy kilépett volna egy nem működő kapcsolatból, és mert volna nyitni afelé, akihez a szíve húzta, nem tett semmit. Állandóan Honey lelkével foglalkozott, nem törődve Cherry-vel. Ha azonban úgy tartotta kedve, egyből rohant szegény lányhoz.
Ettől függetlenül viszont imádtam őt. Hát igen... lányból vagyok. Neki meg van kötött sapija és gitárja, megtört énje, csónakja... Ugye, hogy esélyem sem volt nem belezúgni?

A három főszál viszont nem lenne igazi a gyönyörű helyszín - angliai vidék, kis magánszállóval a tengerparton -, remek mellékszereplők - Skye, Summer, Coco, Paddy, Charlotte, Tekergő, Fred -, és a töménytelen mennyiségű csokoládé nélkül! Ezek egyvelege teszi igazán hangulatossá és élővé a regényt. Ám közülük is kiemelkedik a csoki szerepe, hisz nem véletlenül lett ilyen édes a borító, és a sorozatcím sem random keletkezett.
Cherry apukája saját csokoládé bonbon gyártásba fog, s ez szerves részét képezi a történetnek. A vállalat megalakulását az alapoktól kezdve végigkövethetjük: egyedi ízesítésű csokoládék, bonbonkészítés, csokifesztivál - hát ki tudna ennek a sok finom édességnek ellenállni? És még csak nem is hizlal!

A Cseresznyés ábránd egy igazán édes, aranyos, ízig-vérig csajos, nyár- és csoki illatú könyv, amit 12 éves kortól 99-ig és még azon túl is bátran ajánlok! A Csokoládé és a Charlie és a csokigyár filmek szerelmeseinek pedig egyenesen kötelező!
Ha tehát egy igényes, bájos, üdítő olvasmányra vágytok a vízparti kikapcsolódáshoz, akkor Cherry Costello története legyen az. Nem fogjátok megbánni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Cherry, Shay, Skye, Coco, Paddy, Tekergő & Fred
Kedvenc jelenet: Shay-Cherry éjszakái, a csokifesztiváli készületek és a fesztivál
Negatívum: hogy mindenki szemet hunyt Honey viselkedése felett
Borító: 5/4




Ismerd meg Cherry-t és Honey-t!







Nyereményjáték


Mostani játékunk során a csokié lesz a főszerep.
Minden állomáson találtok egy csokoládés idézetet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik könyvből származik az aktuális bölcs gondolat. Ha ez megvan, akkor a könyv és az író nevét nevét írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, hogy esélyetek nyíljon megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egyikét. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Mai idézet:
“A pénz nem boldogít, de a pénzen vehetsz csokit, és az már közel áll a boldogsághoz.”




Nézzetek be a többi állomásra is

05/19 Zakkant olvas - Bonbonos képek
05/22 Deszy könyvajánlója
05/24 MFKata gondolatai
05/27 CBooks
06/30 Dreamworld
06/02 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése