2015. június 3., szerda

Cassia Leo - Fekete doboz



Mikki és Crush történetét jelenteti meg hamarosan a WOW Kiadó, melyet a new adult rajongók már repesve várnak. A New York Times és USA Today bestseller listás szerző Cassia Leo: Fekete doboz című könyvében egy megrázó szerelmi történetről olvashattok!
Érdemes követni az öt állomásos blogturnét, a vélemények és érdekességek mellett egy példány nyereménykönyv vár kisorsolásra a kiadó jóvoltából. Sok szerencsét!


Cassia Leo: Fekete doboz

Kiadó: WOW Kiadó
ISBN: 9789631223958
Oldalszám: 304 oldal
Fordító: Molnár Kamilla

Fülszöveg:
Magával ragadó történet, tele titkokkal, rejtélyekkel és meglepő fordulatokkal.
Főszereplői megállíthatatlanul sodródnak egymás felé:
Egy 19 éves lány, aki meghalni indul Los Angelesbe, mert úgy érzi, képtelen tovább megbirkózni a betegségével és a múlt tragikus árnyaival. A családja semmit nem sejt a tervéről.
Egy 21 éves fiú, aki sötét titkokat rejteget. A lelkét nyomasztó terhek mégis szelíddé, szeretettel telivé tették. Keserű gondolatait csodálatos dalokban fogalmazza meg.
A Fekete doboz, amely nemcsak egy különleges dal, hanem egy könyv címe is. Ráadásul tényleg létezik egy fekete doboz, de senki nem tudja, mi van benne, és hol van a kulcs, amelyik nyitja.
Bár nem sejtik, ők hárman nem először találkoznak, de most a sorsuk elkerülhetetlenül, véglegesen összefonódik. Újabb és újabb titkokra derül fény, s a múlt rejtélyei lassan átadják a helyüket az elfogadásnak, a megértésnek... és végül talán a szerelemnek.

Saját véleményem:
Amikor tudomást szereztem a WOW Kiadóról, és az első körben megjelenő könyveikről, Cassia Leo regénye volt az egyik, amiről azonnal tudtam, hogy kell nekem. A fülszöveg rettentően felkeltette az érdeklődésemet, arról nem is beszélve, hogy imádom a repülőtéri sztorikat, különösen az ott megismerkedős-szerelembeesős fajtákat.
A fentebbiek- valamint a kézfogós, rózsaszín feliratos külföldi borító alapján (ami nagy kedvencem) egy titkokkal teli, kicsit kesernyés, ámde aranyos, new adult románcot vártam... hát nem egészen azt kaptam. A Fekete doboz jóval több annál. Nem a cselekmény vagy a tálalás miatt, hanem az üzenete és a hangulata végett.
Engem teljesen megbabonázott. Ennek a regénynek szíve és lelke van. Sok-sok feketeséggel, de legalább annyi szeretettel is. Rettentő fájdalmas, szomorú, sőt olykor olyan, mintha a szívedet tépáznák, mégis libabőröztetően csodaszép.

"(…) nem minden történetnek van jó vége, de ez nem jelenti azt, hogy nem érdemes elolvasni."

A történet két sérült fiatalról, fekete dobozról, sorsról és szerencséről szól. Ám mielőtt bármi egyebet mondanék, muszáj megemlítenem a címet, ami miatt fejet hajtok az írónő előtt, hisz többszörös jelentést hordoz magában, és mind-mind irtó fontos része Mikki és Crush kapcsolatának. Nem árulom el miért, jobb ha magatok fedezitek fel. Na, de nem is húzom tovább a szót:
Egy fenemód izgalmas, felcsigázó, és egyáltalán nem happy endet sugalló prológus után megismerkedünk főhősnőnkkel, Mikkivel, a 19 éves lánnyal, aki épp búcsúlevelét rejti el szobájában. A lány súlyos mentális betegséggel küzd - bipoláris -, és többedszeri próbálkozás után, ismételten arra készül, hogy öngyilkos legyen. Ehhez egész komoly tervet kovácsol, mindent elrendez, még családjával és legjobb barátnőjével is elhiteti, hogy állásinterjúra utazik L.A.-be. Egyvalamivel azonban nem számol.
Amikor Mikki a repülőtérre érkezik, egy helyes idegen hidegzuhanyként közli vele a tényt, miszerint a járatukat elhalasztották, így kénytelenek még néhány napig a városban maradni. Csakhogy Mikki egyáltalán nem akar hazamenni, főként úgy, hogy családja már nagy valószínűséggel megtalálta levelét... Úgyhogy végül a sráccal, Crush-sal marad.

Mikkivel kapcsolatban eleinte vegyes érzéseim voltak. Vagy talán inkább azt mondanám, nehéz volt megérteni és átérezni a benne végbemenő folyamatokat. De ahogy lapról-lapra egyre jobban megismertem, mind könnyebbé és könnyebbé vált, mígnem végérvényesen belopta magát a szívembe. Érdekes és egyben gyötrelmes volt látni, milyen érzelmek, gondolatok keringenek benne. 
Voltam és éltem már hasonló mentális betegséggel küzdő személy közelében, így többé-kevésbé tapasztaltam, milyen hangulatingadozásokkal járhat ez az egész, mégis egészen új élmény volt a másik oldalról látni a dolgokat. És még így is csak egy halovány képet kaphattam arról, milyen lehet gyógyszerek ködében, vagy labilisan élni, s pont emiatt nem tudtam hibáztatni Mikkit, hogy végre szabad akar lenni. Hisz ő csak az orvosok, az állandó parancsolgatás, valamint a bódító tudatlanság kombinációjától szeretett volna megszabadulni, és végre szabadnak érezni magát. Egyetlen célja volt, hogy végre egyszer az életben ő irányíthasson - az életét, a testét és a tudatát. Mert ha mindez nem lenne elég, Mikkinek van még egy titka, ami már csak só a sebre. Ettől a lánytól az élet és az emberek mindent elvettek, amit csak lehetett...

"Amint a felszínre hozod azokat az emlékeket, amelyeket évek hosszú során át megpróbáltál elrejteni, hirtelen mindenhol ott vannak."

És itt jön a képbe Crush, a 21 éves srác, aki Mikkihez hasonlóan szintén L.A.-be tart, hogy ott egy profi stúdióban felvehesse élete első számát. Ám míg a családja arra vár, hogy befusson, neki nincs más vágya, mint önmagának bizonyítani, és gyógyulni, merthogy rengeteg múltbéli démonja van.

Őszintén szólva nehéz bármit is mondani Crush és Mikki titkairól úgy, hogy véletlenül se spoilerezzek el semmit, mégis elmagyarázzam, miért is annyira sorsszerű a találkozásuk.
Noha idegenek, az életük mégis több ponton egymásba fonódik, és ahogy ezek sorra derülnek ki, az valami elképesztő. Cassia Leo nornákat megszégyenítő módon csavargatja a szálakat, mi, olvasók pedig nem győzünk ámuldozni. 
Ami viszont igazán fontos ebben a történetben, az Crush és Mikki egymásra való hatása, ahogy a másik áramköreire hatnak és segítenek annak a megnyílásban.
Kapcsolatuk gyönyörű utat jár be, lépésről-lépésre kerülnek közelebb a másikhoz, és gyógyítgatják partnerük lelkét. Olyan az egész, mintha az érzékek óvatos, lassú táncát járnák, miközben fokozatosan feltárulkoznak. A szennyesük ellenben sokkoló. Készüljetek fel, hogy a titkaik tényleg nagyon kemények, ráadásul az írónő sem finomkodik. Mindent a maga nyers és durva valóságában tár elénk, amitől az egész csak még brutálisabb. De pont ez teszi azzá, ami. Különlegessé. 
Azonban Mikkiék mellett van még valami, ami kulcsfontosságú: a Fekete doboz. Egy könyv és egy hozzá tartozó valódi dobozka, ami úgyszintén összeköti a fiatal párost, és amit együtt kell megfejteniük és kinyitniuk. De, hogy hol lehet a kulcs, és mit rejthet a doboz? Azt ki kell nyomozniuk...

Mindent egybevetve én imádtam ezt a könyvet. Darabokra törte a lelkemet, sokszor gyomorforgató volt, dühített a saját tehetetlenségem, drukkoltam Mikkinek, Crushnak, a kapcsolatuknak, és csak reméltem, hogy ez egy olyan könyv, aminek lehet - ha nem is happy end, de - jó vége. 
Maga a befejezés tetszett, a tálalás már kevésbé. Számomra a regény többi részéhez képest összecsapottabb lett, továbbá rengeteg kérdés maradt bennem a Fekete dobozokkal kapcsolatban is - emiatt vontam le 1 pontot a maximumból. 

Összességében tehát ajánlom azoknak, akik szeretnének egy igazán életszagú, komorabb, sötétebb hangulatú, komoly témákkal foglalkozó, ámde mégis romantikus, aranyos belsős poénokkal teli könyvet olvasni két fiatal szerencsés találkozásáról, és arról, milyen gyógyító ereje lehet a szerelemnek... ha lehet.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Crush (mindenkinek járna egy ilyen pasi), Mikki, Hugh nagyapa
Kedvenc jelenet: Fekete doboz előadása, és bár nem konkrét jelenet, de Crush figyelmessége és óvatossága Mikkivel szemben
Negatívum: Rina, valamint Mikki szülei (akik szerintem baromi felelőtlenek, ha elengedik egyedül LA-be a többször öngyilkosságot megkísérelt lányukat)
Borító: 5/2




Borítók






Nyereményjáték


Minden állomáson kiemelt betűk várnak összeolvasásra, melyeket a rafflecopter doboz megfelelő sorába kell írnotok. Egy kis segítséget természetesen adunk a megoldáshoz!Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az értesítő e-mailre.


Segítség a mai feladványhoz:
Az egyik szereplő twitter neve.




Nézzetek be a többi állomásra is

05/27 Deszy könyvajánlója - Fanmade trailer
05/29 MFKata gondolatai - Pinterest
05/31 Angelika blogja - Playlist
06/02 Dreamworld - Borítók
06/04 Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése