2015. június 6., szombat

Penelope Douglas - Szívatás


Egy új kiadót üdvözölhetünk Magyarországon: a WOW Kiadót, amely sokunk kedvence lesz, hiszen a Szívatás c. könyvhöz hasonlóan sok más sikeres new adult regénnyel ajándékoznak meg bennünket magyar nyelven. 
Ezúttal a Blogturné Klub 5 bloggere mesél Penelope Douglas: Szívatás c. könyvéről, amelyből egy példányt a kiadónak köszönhetően ki is sorsolhatunk a blogturné végén.


Penelope Douglas: Szívatás

Kiadó: WOW Kiadó
ISBN: 9789631219951
Oldalszám: 344 oldal
Fordító: Bótyik Bettina Zora

Fülszöveg:
Végre magyarul is olvasható Penelope Douglas nagysikerű sorozata, a Fall Away!
A nevem Tate. Valamikor ő is így hívott. Most viszont szóba sem áll velem. De békén sem hagy.
Régen a legjobb barátom volt. Aztán egyszer csak ellenem fordult. Mindennap megkeserítette az életemet. Elérte, hogy megalázzanak, kirekesszenek, pletykáljanak rólam. A szívatásai egyre kegyetlenebbé váltak, szinte belebetegedtem abba, hogy folyamatosan meneküljek előle. Még Franciaországba is elmentem egy évre csak azért, hogy elkerüljem.
De mostanra elegem lett a rejtőzködésből. Talán ő nem változott meg, de én igen. Itt az ideje, hogy felvegyem vele a harcot, és visszavágjak neki.
Többé nem hagyom, hogy terrorizáljon.
Harc, titkok, múlt és jelen. De mit hoz a jövő? Hova vezet Tate és Jared szenvedélyes kötéltánca? Minderre választ ad a sorozat első kötete.

Saját véleményem:
Penelope Douglas regényére anno a goodreadsen bukkantam rá, és akkor már olyannyira felkeltette a figyelmemet, hogy egyből fel is jegyeztem a képzeletbeli kívánságlistámra, azonban álmodni sem mertem arról, hogy egy hazai kiadó lesz olyan bátor, és be meri vállalni egy magánkiadásos könyv megjelentetését kicsiny hazánkban. De aztán jött a WOW és a hír, én pedig szerettem volna a kiadó nyakába ugrani örömömben.  
Azt azért beismerem, kicsit bennem volt a félsz, ekkora lelkesedés után, mennyire fogja majd beváltani a hozzá fűzött reményeimet, illetve, hogy mennyi újdonságot képes nyújtani, mivel az utóbbi egy-két évben hozzánk is begyűrűzött a New Adult láz, és nagyjából már minden témát kimerítettünk. De mindenkit megnyugtatok: van még új a nap alatt!

Tate és Jared gyerekként nagyon jó barátok voltak, de aztán egy nyáron, amikor a fiú az apjánál töltötte a nyarat, minden megváltozott kettejük között. Ellenséges, undok és gonosz lett a lánnyal, s ennek a heves gyűlöletnek következtében megkeserítette Tate gimis éveit. Gusztustalanabbnál gusztustalanabb pletykákat kezdett terjeszteni róla, és elérte, hogy a pasik messziről elkerüljék, valamint hogy véletlenül se legyenek barátai. Egyet kivéve.
A történet elején nagyjából ebbe az alapszituációba csöppenünk bele. Tate pedig megelégelve mindazt a szemetet, amit évek hosszú során át kellett elviselnie, úgy dönt, egy évre Franciaországba utazik tanulni, azonban az indulás előtti éjszaka még ellátogat barátnőjével egy buliba, ahol Jared és haverjai ismételten megalázzák. Csakhogy a lányban forrongó indulatok utat törnek maguknak, és végre kiáll magáért. Visszatérve pedig elhatározza, hogy valaha volt barátjának nem hagyja az utolsó évét is megkeseríteni.

Azt nem igazán értettem, mi szükség volt az utazásra, tekintve, hogy mi ebből nem éreztünk semmit, ámde ez legyen a legnagyobb problémám. Amit viszont nagyon szerettem, az a régi barátokból ellenségek felállás (ráadásul szomszédok!).
A hétköznapokban is létezik ilyen, valószínűleg mindenkivel előfordult már, emiatt pedig könnyű átérezni, azonosulni a dologgal. De ha ez történetesen egy fiú és lány között történik, akkor a (szexuális) feszültség még nagyobb. Igaz a mondás: gyűlölet és szeretet között vékony réteg húzódik. Mind a kettő igen intenzív, heves érzésekkel párosul, épp ezért sokszor nehéz megkülönböztetni, melyikről van szó. A Szívatás esetében ez hatványozottan igaz.

Tate az elejétől kezdve egy nagyon szimpatikus lány, a helyzet ellenére egyáltalán nem egy nebáncsvirág. Céltudatos, okos, talpraesett, harcias csaj, akinek a sok szemétkedés inkább a szívében-lelkében tett kárt, mintsem a jellemében. Már a legelső oldalaktól kezdve láthatjuk, ahogyan azért küzd, hogy ki tudja védeni Jared újabb és újabb húzásait. Csakhogy a dolog nem olyan egyszerű... még elevenen élnek benne a régmúlt emlékei... és az sem segít rajta túl sokat, hogy valamilyen fura, groteszk módon vonzódik a sráchoz, aki ellenben ott rúg bele, ahol csak éri.

Komolyan mondom, én még életemben nem akartam ennyire bizonyos érzékeny ponton rúgni egy főszereplő pasit sem, mint Jaredet. Kezdetben annyira irritáló, beképzelt, bunkó seggfej, hogy az valami hihetetlen. Ám a hangsúly erősen a kezdetben szóra korlátozódik, mert később csak pocsolyává olvadtam tőle.
Az viszont - ahogy Tate barátnője, K.C. bölcsen meg is jegyzi - érződik, hogy a párosunk közt feszülő kutya-macska viszony inkább amolyan előjáték. Tudjuk, érezzük, hogy van valami lappangó titok, ami előidézte ezt az állapotot, és akárcsak Tate-et, minket is hajt előre a kíváncsiság, hogy megtudjuk, mi okozta Jared pálfordulását. Mi történhetett azon a nyáron? Mi történt Jareddel? Mit vétett ellene Tate?

Ám amíg ez kiderül, kapunk egy csomó mást: jó kis összecsapásokat Tate és Jared között, autóversenyeket, és szenvedélyes romantikát.
Bizony, jól látjátok, autóverseny is van itt! Tate imád száguldozni, Jared pedig állandó szereplője a Loopban zajló gyorsulási versenyeknek. Halálos iramban rajongó pici szívemnek tehát igazi karácsonyi ajándék volt minden pillanat, amit autók és versenyek között tölthetett, úgyhogy részemről óriási pluszpont - ezért is - az írónőnek. És annyit elárulhatok, igazán ... hmm... izgalmas jelenetekről van szó.  
Ami pedig a romantikát illeti...  Jared és Tate között olyan szexuális feszültség vibrál már a kezdetektől, hogy épp csak fel nem robban! Iszonyatosan jól működik kettejük között a kémia.
Az egészet úgy tudnám jellemezni, mintha a vidámparkban a legdurvább, legkacskaringósabb, legnagyobb magasságokkal és mélységekkel tarkított játékra váltottál volna jegyet.

Összességében tehát imádtam a Bully-t (bocsánat, nekem már örökre Bully marad), és szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy igazán jó és - a szó minden értelmében - szenvedélyes  New Adult regényt olvasni. Penelope Douglas stílusa gördülékeny, sodró lendületű, szereplői és azok története pedig gondoskodik arról, hogy minden érzelmünket átmozgassuk.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Tate, Jared, Madoc
Kedvenc jelenet: nem konkrét jelenet, de: Loop (izgalmas helyszín)
Negatívum: -
Borító: 5/2,5




Nyereményjáték


A könyvben, sőt az egész sorozatban fontos szerepe van a gyorsulási versenyeknek. Így a nyereményjátékot is erre a témára alapozva találtuk ki.
Minden állomáson egy-egy képet találtok majd a sorozatban szereplő kocsikról, valamint azokról egy csipet információt. A rafflecopter doboz megfelelő részébe kell beírnotok, hogy melyik gépkocsi gyártó különlegessége kap főszerepet azon a napon.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére az e-mailünkre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Gyártási évek: 1966-1996




Nézzetek be a többi állomásra is

05/27 Kristina blogja
05/29 Angelika blogja
05/31 Kelly Lupi olvas
06/02 Deszy könyvajánlója
06/04 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése