2015. november 5., csütörtök

Brynjulf Jung Tjønn - A világ legszebb mosolya



Brynjulf Jung Tjønn felemelően fájdalmas könyve egy nyár történetét meséli el, egy fiúról, aki megtapasztalja, hogy milyen közel kerülni egy lányhoz, és milyen feldolgozni egy közeli hozzátartó betegségét. Kövesd velünk 5 blogon keresztül Henrik történetét, ami őszinte lenyomata annak a világnak, ahol a szerelem édes és kamaszos pillanatai mellett az elmúlás és a halál is megérinti az olvasók szívét. 

Tarts velünk A világ legszebb mosolya turnén és ismerd meg a legújabb Magasfeszültség könyvet. A könyv témája miatt, most nincsenek játékos feladatok, de a Kolibri Kiadó által felajánlott 3 könyv egyike így is a tiéd lehet, ha felismered a norvég szerzőket.


Brynjulf Jung Tjønn: A világ legszebb mosolya

Kiadó: Kolibri Kiadó
ISBN: 9786155450532
Oldalszám: 132 oldal
Fordító: Petrikovics Edit

Fülszöveg:
Meghatóan szomorú szerelmes történet a Magasfeszültség! sorozatban.
A világ legszebb mosolya az egy nyár alatt fiatalemberré érő fiúról, Henrikről szól, miközben egy másik fiatalember, Simon lassan elsorvad mellette. A világ legszebb mosolya Kjersti mosolya. És Henrik csak arra vágyik, hogy megcsókolhassa a lányt…Henrik akkor válik felnőtté, mikor a szerelem és a halál egy pillanatra összeér.

Saját véleményem:
A világ legszebb mosolya már az első pillanatban megfogott a gyönyörű, kicsit melankolikus borítójával, és az azzal teljesen ellentétes, üdeséget sugárzó címével. Ezekből kiindulva egy kissé borongós szerelmi történetre számítottam, amiben a fiatalok egymásra találása mellett fontosabb szerep jut az elmúlásnak. A valóság viszont az, hogy ez a történet sokkal inkább szól az életről, és annak illékonyságáról, mint a romantikáról.

Már maga a mű felépítése is meglehetősen szokatlan, a hazai könyvpiacon nem sűrűn találkozni hasonlóval. A szöveg balra zárt, kusza, inkább verses formájú, rövid, lényegre törő mondatokkal. Semmi túldíszítettség, sallang, pusztán a színtiszta valóság a létező legegyszerűbb formájában, úgy ahogyan van. Remekül illik a történethez, és annak hangulatához.

Ugyanez érvényes a szöveg tartalmára is. Ez nem az a mű, ahol barokkos körmondatokkal, többszörösen összetett, ilyen-olyan metaforával tűzdelt mondatokkal, sorokkal találkozik az olvasó. Nincs folyószöveg, mégsem akadozik a cselekmény.
Bevallom, elsőre kicsit meg is hökkentem, mi lesz ebből, sőt még azon is elmerengtem, vajon mit tudhat ebben a formában ez a könyv, hogy ilyen rangos elismeréssel díjazták, de ahogy elkezdtem olvasni, beszippantott. Nem mondom, hogy életem legjobb olvasmánya, de nyomot hagyott bennem, elgondolkoztatott, megérintett. Minden szót éreztem a lelkemben. Fájt, összetört, megmosolyogtatott.

Maga a történet egyébként Henrikről, egy fiatal kamaszfiúról szól, aki beleszeret egyik iskolatársába, Kjerstibe. Minden álma, hogy megcsókolhassa a lányt, csakhogy mindeközben életét beárnyékolja egy tragédia. Nagybátyja, Simon, aki egyben egyfajta apafigura is az életében, életerős férfiból napról napra magatehetetlen csontvázzá sorvad, és mindezt Henriknek végig kell néznie. El kell fogadnia a tényt, hogy szeretett rokona számára nincs menekülés, majd ebben a tudatban végig kell asszisztálnia az elmúlás szomorú, szívszorító, csúnya folyamatát.  

Brynjulf Jung Tjønn nagyon életszerűen, átérezhetően adja át egy tehetetlen fiú érzéseit, gondolatait, s mindazt, ami lezajlik Henrikben. Azt a kettősséget, amikor azt kívánod, bárcsak vége lenne már, mert nem bírod, és közben arra vágysz, bár minél tovább tartana.
Bennem feltépte a régi sebeket, azt, amit igyekeztem elfelejteni, és néhány órára újra a részesévé váltam. Persze most jogos lenne azt kérdezni, ki az, aki önmagától szeretné átélni ezt a tragédiát, de úgy gondolom, ez egy olyan dolog, amivel jó, ha tisztában van az ember. És A világ legszebb mosolya úgy, olyan hangon, minőségben és oldalról mutatja be, mi zajlik le ilyenkor egy kamaszban, ahogyan az van. Tudom, mert én is ennyi idős voltam.

Összességében tehát úgy vélem, A világ legszebb mosolya egy gyönyörű, ámde szívszorító történet halandóságról. Vagy, ha úgy tetszik, magáról az életről - örömről, bánatról egyaránt -, melynek szerves része az elmúlás. Zsepit viszont mindenképp készítsetek be magatok mellé, mert szem nem marad szárazon, az biztos!


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: -
Kedvenc jelenet: az utolsó jelenet
Negatívum: -
Borító: 5/5




Nyereményjáték


Brynjulf Jung Tjønn norvég felmenőkkel rendelkező író, így a mostani Rafflecopter dobozban a blogokon felbukkanó norvég írók nevét keressük. Mindegyikhez adunk egy kis segítséget (egy kép, esetleg néhány információ morzsa), a te feladatod az lesz, hogy beírd az író nevét a játék dobozához.


Kitalálandó író:
Drámaíró, színházi rendező, költő. Gyakran utalnak rá a „modern dráma” atyjaként. Darabjait saját korában gyakran botrányosnak tartották, amikor a viktoriánus családi élet, szokások és erkölcs uralta Európát. Munkái a külsőségek mögött rejlő valóságot vizsgálta.
Egyik leghíresebb művének címe olyan állatra utal, mely a Herondale fiúk gyenge pontja.


Nézzetek be a többi állomásra is

11/05 Dreamword
11/07 Deszy Könyvajánlója
11/09 Media Addict
11/11 Teka Könyvei
11/13 Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése