2016. április 30., szombat

Samantha Young - Into the Deep



A Könyvmolyképző jóvoltából jelenik meg Samantha Young legújabb könyve, az Into the Deep - Mély víz. Charlie és Jake szerelme lángolt, ám sajnos véget ért. Véletlen folytán ismét találkoznak, vajon fel tud lángolni ismét a régi szerelem?
Mostani turnéban hét blogger teszi közzé bejegyzéseit, néhány újabb információval kiegészítve. Mi több, ha játszotok, tiétek lehet a könyv egyik példánya!


Samantha Young: Into the Deep - Mély víz

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789633994665
Oldalszám: 352 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Maradj fiatal! Élj veszélyesen! Szeress szenvedéllyel!
Charley Redford csak egy hétköznapi lány volt, amíg Jake Caplin meg nem jelent otthonában, az indianai kisvárosban, és meg nem győzte róla, hogy rendkívüli teremtés. Jake szinte már az első napon a mélyvízbe dobta Charley-t, és megígérte a lánynak, hogy kitart mellette. Ám később tragikus baleset árnyékolta be Jake életét, és a fiú gyorsan kievickélt a partra, magára hagyva Charley-t.
Négy év telt el azóta, és a lány végre úgy érzi, sikerült továbblépnie. Aztán Edinburghba utazik, hogy ott folytassa tanulmányait, és egy partin merő véletlenségből éppen Jake Caplinbe meg az új barátnőjébe botlik. A jó útra tért rosszfiú Charley bocsánatáért esedezik, aki ezek után egyre több időt tölt egykori szerelmével. Charley fegyverszünetet köt, és végül ráébred: egyre szorosabb barátság fűzi a fiúhoz.
Ahogy ők ketten közelebb kerülnek egymáshoz, újra fellángol közöttük a régi szenvedély, ami komoly fenyegetést jelent az életükre és a kapcsolataikra. Amikor a féltékenység és a vágy felüti pusztító fejét, Charley és Jake még maguknak is nehezen ismerik be, mit jelentenek egymás számára.
De ha sikerül is úrrá lenniük a helyzeten, semmi sem garantálja, hogy Charley még egyszer hagyja magát visszarángatni a mélyvízbe.

Saját véleményem:
Feltehetőleg azon kevesek táborát erősítem, akik korábban még nem olvastak az írónőtől. Noha a Dublin Streetet és a London Roadot is beszereztem - mániákus könyvgyűjtő énemnek köszönhetően -, valahogy, ilyen-olyan indokok miatt nem igazán akaródzott elolvasnom őket. Az Into the Deep (amit minden egyes alkalommal Deppnek olvasok) azonban elő látásra megfogott.
Biztos voltatok már Ti is úgy, hogy egy regény mindenféle háttérinfó nélkül kinyúlt értetek, és nem eresztett. Na, én pont így voltam Charley-ék történetével. (Megjegyzem, az el nem olvasott fülszöveg miatt kb mind a két, Jake előtt felbukkanó srácnak drukkoltam, majd némileg csalódottan nyugtáztam, hogy picit mellélőttem velük.)

Nehéz a Mély vízről írni, hisz homlokegyenest szembe megy a "felmelegítve csak a káposzta jó" nézeteimmel. Pontosabban rácáfol azokra, miáltal megmutatja, vannak helyzetek, amikor kicsit félre kell tenni a káposztát (hogy ennél a hasonlatnál maradjunk), mert túl jól esik, túl sok, és megcsömörölsz, de mivel finom, előbb vagy utóbb úgyis visszatérsz hozzá, hogy befejezd, amit elkezdtél. Charley és Jake sztorija ilyen. Kiváltanak az emberből mindenféle reakciót, a bánattól kezdve a teáskannaként füstölő fejig, mégis ott van az érzés, hogy ők, a történtek dacára,  megérdemlik egymást (és ezt most minden irónia nélkül mondom). Mert ez a könyv az újrakezdéstől, a megbocsátásról és a felejtésről szól.

Az események két szálon haladnak, az egyik a jelen, míg a másik a múlt eseményeit tárja elénk, megfelelő időben váltakozva, így a történet végére egy nagyon korrekt átfogóképet kapunk a szerelmes öszvérek útjáról.
A múltbeli fejezeteknek hála végigkövethetjük Charley és Jake ifjonti szerelmének kialakulását, kibontakozását, végiglépdelve az első nagy szerelemmel járó ösvényen, melynek végén ott van az a bizonyos törés, ami majd meghatározza a jövőjüket. Vagyis a jelenüket, melyben már mind a ketten külön-külön utakon járó egyetemisták.

Az azonos kaliberű sztorikhoz mérten Samantha Young is hasonló, "sok év után véletlenül azonos helyre sodor minket az élet" típusú kezdettel indít, mely a későbbiek folyamán sem tör ki a maga keretei közül. Legalábbis tettekkel. Ugyanúgy megvan a bocsánatért esedező fél, mint a felejteni vágyó; és az ebből fakadó "kerüljük el egymást, legyünk barátok, gabalyodjunk össze, de jaj, nem lehet " konfliktus sem hoz igazán újat a műfajba. Mégis, ha az ember nem unja ugyanazokat a köröket, akkor a Mély víz, igazi erényével, az érzelmekkel tökéletesen képes elfelejtetni olvasójával, hogy ugyanazokat a köröket rója. Arról nem beszélve, hogy talán az egyik legszebb, legérzelmesebb újrakezdős New Adult regény, amit eddig olvastam.
Az írónő egészen elképesztő módon csavargatja mind a karakterek, mind az olvasók érzésvilágát, illetve a kezében lévő információkkal is remekül operál. Mi több, Samantha Young stílusa, és mesélési módja annyira közel hozza hozzánk Charley-t - érzelmi szinten mindenképp -, hogy könnyű vele azonosulni, vagy lélekben megtapasztalni mindazt, amin átmegy.

Összességében számomra kellemes meglepetést okozott a szerző maga, és a történet is, ami olvasmányossága és gördülékenysége miatt azonnal elkapott, és nagyon sokáig nem is eresztett. Úgy gondolom, annak, aki szereti az újrakezdős, vérbeli New Adult történeteket, szenvedéllyel, pici erotikával, fájdalmas emlékekkel, intenzív érzésekkel, mindenképp érdemes megpróbálnia az Into the Deepet is - függetlenül attól, ismeri-e Samantha Young további munkásságát.
De Skócia rajongói számára is van egy jó hírem, bizony megfordulunk ezen a csodálatos helyen! És ha Jamie Fraser (vagy skót/felföldi harcosok) nincs is, azért van néhány izgalmas mellékszereplő, kiknek mindegyike zseniális. Nem véletlenül szeretne sok rajongó egyikükkel-másikukkal saját kötetet is a sorozaton belül. Szóval egy szónak is száz a vége, ha szeretitek a vérbeli NA könyveket, akkor bátran merüljetek el a Mély vízben.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Charley, Beck, Claudia
Kedvenc jelenet: -
Negatívum: olykor picit sok volt a huzavona
Borító: 5/5




Nyereményjáték


A Mély víz jelentős része Edinburgh-i Egyetemen játszódik, ahol nagyon sok híres ember végzett, tanított. Mostani játékban az egyetemen végzett, tanított híres embereket kell megtalálnotok leírások alapján. Mindegyik kiemelkedő irodalom, tudomány esetleg építészeti téren.
A helyesen válaszolók között három darab példány kerül kisorsolásra.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.


Kit rejt a leírás?
Az evolúcióelmélet kidolgozója, a legfőbb műve, amit említve mindenki felismerheti: A fajok eredete.




Nézzetek be a többi állomásra is

04/14 Deszy könyvajánlója
04/16 Kristina blogja
04/18 Zakkant olvas
04/20 Insane Life
04/24 CBooks
04/27 MFKata gondolatai
04/29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése