2017. május 16., kedd

Charlie N. Holmberg - A papírmágus



A GABO SFF jóvoltából hazánkban is megjelent Charlie N. Holmberg A papírmágus című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere bemutatja a késő viktoriánus kori Angliában játszódó, különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kalandokkal teli történetet, melyet a Disney tervez megfilmesíteni.


Charlie N. Holmberg: A papírmágus

Kiadó: Gabo SFF
ISBN: 9789634064633
Oldalszám: 240 oldal
Fordító: Márton Zsófia

Fülszöveg:
Ceony Twill összetört álmokkal érkezik meg Emery Thane mágus házába. A varázslóképző iskolában évfolyamelsőként végzett lány fémmágusnak készült, most mégis papírmágiára kárhoztatják - de hát mi haszna a papírnak egyáltalán?
Azonban a varázslatok, amelyeket Ceony a csodabogár Thane keze alatt megtanul, rácáfolnak előítéleteire. Ahogy kibomlik előtte a papírmágia csodálatos világa, megismeri tanára sötét múltját és egy olyan tiltott és veszedelmes mágiafajtát, amellyel szemben szinte semmi reménye nem lehet felvenni a versenyt. Mégis muszáj megtennie, mert hamarosan szó szerint Thane szíve lesz a tét.
A papírmágus különleges, egyszerre sötét és szeszélyes kaland, amelyet a Disney tervez megfilmesíteni.

Saját véleményem:
Borongós hangulatú, viktoriánus kori Angliában játszódó történet, melyet átitat a mágia? Kell!
Élek-halok a hasonló típusú regényekért, a papírmágia pedig önmagában is izgalmasan hangzik. De nem tagadom, annak ellenére, hogy felkeltette a figyelmemet a mágiának ez a formája, Ceony-hoz hasonlóan bennem is támadt némi kétség. Mert hát azért valljuk be, bármennyire is szép és kreatív az origami, elég korlátozottak a lehetőségek. A szemfényvesztésen kívül látszólag semmire sem jó. Ebből kifolyólag kíváncsi voltam, mit tud vele kezdeni az írónő, milyen, eddig nem ismert előnyeit tárja elém, s legfőképpen arra, mit kínál a papírmágusok élete.

Ceony, a történet hősnője reményfosztottan érkezik meg Emery Thane mágus magányos otthonába, mivel hiába küzdött oly' keményen álmaiért, lett évfolyamelső a varázslóképző iskolában, törekvései visszájára sültek el. Ahelyett, hogy az általa hőn áhított fémhez köthetné magát, s annak mesterségét tanulhatná, kénytelen egy mellőzött ágnak szentelni egész életét. Minek által, ha egy mágust hozzákötnek valamelyik anyaghoz, nincs visszaút. És hát ki szeretne mindenféle haszontalanságot hajtogatni, ha fegyvereket, töltényeket, és ezernyi más, izgalmas dolgot is megformálhatna?
Ceony karaktere remekül visszaadja a csalódottságtól kissé durcás, kötelességtudó lány figuráját. Olvasóként könnyű azonosulni aggályaival, és megérteni érdektelenségét. Ugyanakkor megfigyelhető benne a kor által elvárt illemtudás, s a behódolás az őt irányító emberek (tanárok) akaratának.
Ceony, akárcsak újdonsült mestere, sokrétű figura, személyisége lapról lapra bontakozik ki az olvasó előtt; a kezdetben csendesen háborgó lány nagy utat tesz meg a sztori végéig. Ugyanez elmondható Thane mesterről is, aki a lánnyal ellentétben sokáig árnyként funkcionál, egyetlen feladata a lány okítása.
Emery vonzó, ámde komor, kimért, titokzatos karaktere, különleges teremtményei, kertje, zord lakása, valamint  rejtélyes emeletének együttesével engem leginkább a Szörnyetegre emlékeztetett. Sőt... tulajdonképpen az írónő által felvázolt helyzetek is magukban hordoztak a mese néhány elemét.
Ezek után azt hiszem, senkit nem lep meg, ha azt mondom, imádtam Ceony és Thane mágus összecsiszolódásának folyamatát, ahogy kerülgették és ismergették egymást, a mágus tanításai pedig elkápráztattak. Nem akarok spoilerezni, de szerintem nincs olyan könyvmoly, aki egyik-másik varázslatnak ne szeretne birtokában lenni.

Egy regény viszont nem regény, ha nincs valamiféle bonyodalom benne, ami előre lendíti. Ebben az esetben ez nagyjából középtávon üti fel a fejét, egy olyan csavar képében, amit szerintem még Tim Burton is megirigyelhetne. Charlie N. Holmberg részéről brutális, s egyben zseniális ötlet volt a forma, mellyel rétegről-rétegre csupaszította le Emery Thane-t. Bár bevallom, nálam egy idő után némi unalomba fulladt a dolog, nem bántam volna, ha rövidebbre veszi a kalandozást, vagy legalább olyan eseményeket tár elém, melyek valóban tartalmasak. Illetve volt egy kis hiányérzetem a világfelépítés kapcsán is. Ezzel együtt mélyen meghajlok a szerző fantáziája előtt, az általa életre keltett díszlet valami eszméletlen. Egészen új szintre emeli a hajtogatás fogalmát, és az origami figurák jelentőségét, melyek a maguk egyszerűségében korábban nem látott világot nyitnak meg.

A papírmágus lélegzetelállító, komor hangulatú történet némi Szépség és a Szörnyeteg, valamint Óz, a nagy varázsló beütéssel, na meg jóadag fantáziával megspékelve. Papír-steampunk a javából.
Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a különleges, kalandos, egyszerű, de nagyszerű történeteket, vagy rajonganak a korral párosuló atmoszféráért. Engem a hibáival együtt is elvarázsolt, úgyhogy kíváncsian várom a folytatást - ami úgy hiszem, meghozza a hiányzó lendületet és tartalmat.


Pontszám: 5/4
Kedvenc szereplő: Thane mágus, Emery, Kömény
Kedvenc jelenet: a kanyonos, és a regény eleje úgy unblock
Negatívum: elnyújtott kaland
Borító: 5/5
Sorozat: A papírmágus 1.




Nyereményjáték


Játékunk során megismerkedünk a papírmágia csodálatos világával.Minden állomáson találtok egy hajtogatási útmutatót, nektek pedig nincs más dolgotok, mint kitalálni, milyen alakzat jön ki belőle. Extra pontokért természetesen el is készíthetitek őket (a képi dokumentációt a rafflecopter doboz megfelelő részébe illesszétek be).






Nézzetek be a többi állomásra is

05/16 Dreamworld
05/18 Könyvvilág
05/20 Insane Life
05/22 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése