2017. július 12., szerda

Rick Riordan - Percy Jackson görög hőseiA Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek, valamint Percy Jackson görög hősei című kötetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere egy összevont turné keretein belül bemutatja, mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia, ha a tanárunk egy félvér… nevezetesen Percy Jackson.


Rick Riordan: Percy Jackson görög hősei

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 496 oldal
Fordító: Molnár Edit

Fülszöveg:
Ki vágta le Medusza fejét? Ki nevelkedett egy nősténymedve mellett? Ki szelídítette meg Pegazust? Ezt csak egy félisten tudhatja, és Percy Jackson részletesen be is számol Perszeusz, Atalanté, Bellerophón meg a többi nagy görög hős merész tetteiről. A Percytől megszokott vagány, pimasz stílusnak köszönhetően (ez szinte már elvárás az olvasók részéről), ez a gyűjtemény hamar a Rick Riordan rajongók népes és odaadó táborának vadonatúj kedvencévé válhat, de mindenkinek szívből ajánljuk, aki igazi hősökre vágyik. Szóval elő a lángoló lándzsákkal! Kanyarítsátok magatokra az oroszlánbőr köpenyeteket! Fényesítsétek ki a pajzsotokat, és töltsétek fel nyilakkal a tegezeteket! Négyezer évet repülünk vissza az időben, hogy szörnyeket nyakazzunk le, megmentsünk néhány királyságot, fenékbe lőjük egy-két istent, megszálljuk az Alvilágot, és gonosz haramiákat raboljunk ki. Hogy aztán, desszert gyanánt, fájdalmas és tragikus halált haljunk. Készen álltok? Zsír! Akkor indulás!

Saját véleményem:
Az istenek mellett a görög mitológia hősalakjai némileg eltörpülnek. Persze akadnak kivételek, mint Hercules, Perszeusz, Thészeusz vagy Daidalosz, akik egytől-egyig izgalmas alapanyagként szolgálnak mindenféle feldolgozáshoz, ugyanakkor a Medve Mama mellett felcseperedett Atalanté vagy a Szépség és a Szörnyeteg ihletőjeként szolgáló Pszükhé (Psyché) neve jóval kevesebbek számára csenghet ismerősen.
A Percy Jackson görög hősei tizenkét hőst sorakoztat fel több melléksztorival kiegészülve - férfiakat és nőket egyaránt.
Felépítésében tehát ez is ugyanolyan, mint az istenes kötet. A narrátor bőrébe ismételten mindenki kedvenc félvére, Percy bújik, hogy sziporkázó humorával, és szédületes megjegyzéseivel olyan közel hozza hozzánk a legnagyobb hősöket, mintha nem dicsőséges félvérekről, harcosokról olvasnánk, hanem ügyefogyott padtársunkról. Merthogy legyenek eme hősök bármilyen fantasztikusak, Percy Jackson gondoskodik róla, hogy ne tudjuk őket véresen komolyan venni.

És az a helyzet, hogy nekem továbbra is fenemód bejön, hogy száraz, wikipédiás vagy tankönyvi anyagok helyett, karikaturizálva ismerhetem meg a mitológia újabb és újabb történeteit. Azzal, hogy Rick Riordan elengedte a történelemhű díszleteket, és helyettük modern, a mai kor fiataljai számára is érthető elemeket alkalmazott, sokkal élőbbé, befogadhatóbbá varázsolta az egészet. Meglehet, hogy Thészeusz egy bespeedezett, figyelemzavarós idiótának tűnik, tettei mégis megmaradnak az olvasóban, és voltaképpen ez a lényeg. Szórakozva tanulni.
Jómagam például rengeteg információval gazdagodtam, számos olyan alakot és sztorit ismertem meg, amiről korábban sejtésem sem volt. Ráadásul érdekes volt látni, melyik legenda milyen mai történeteket inspirált... vagy inspirálhatott; gondolok itt a Szépség és a Szörnyetegre, A dzsungel könyvére, vagy ha úgy vesszük, Az éhezők viadalára.
Természetesen a tanuláson, humoron és párhuzamokon kívül is számos élményt kínál a gyűjtemény, s önmagában nézve is kalandos. Az ókori világra sok mindent lehet mondani, de azt nem, hogy unalmas. Mindegy, hogy félistenekről, netán egyszerű halandókról van szó, garantálhatjuk a drámát, a szörnyeket, mindenféle összecsapásokat, s szemtanúi lehetünk megannyi viszálynak szerelmi vagy hatalmi fronton. Továbbá biztosra vehetjük, hogy ahol emberek vannak, ott az istenek is felbukkannak és jócskán megbolygatják az állóvizet, végtére is imádják összekuszálni a dolgokat. 
Ebből kifolyólag én azt tanácsolom, hogy bár önmagában is tökéletesen értelmezhető a könyv, ha van rá lehetőségetek, előbb merüljetek el az istenek világában, és azután térjetek át a hősökhöz, mert sokkal komplexebb élményben lesz részetek. 

Mindent egybevetve imádtam a Percy Jackson görög hőseit. Megannyi kaland, nevetés és próbatétel mellett rengeteget tanultam. Például azt, hogy soha nem szabad a Sztüx folyóra esküdni. Komolyan, ne tegyétek! 
Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is nyitott a témára, netán szeretne egy jót szórakozni. Olvassátok!


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Percy, Pszükhé
Kedvenc jelenet: lehetetlen felsorolni
Negatívum: -
Borító: 5/4
Sorozat: Percy Jackson kánon tagja, de teljesen önálló
Nyereményjáték


Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik istenre vagy hősre gondoltunk az állomásokon található rövidke leírás alapján. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyvek valamelyikének egy példányát.
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.


A görög mitológia egyik királylánya, aki később istennői státuszba emelkedett.
Férjével való kapcsolata a Szépség és a Szörnyeteg típusú történetek ihletője. A gyönyörű hölgy mindemellett a kitartást is szimbolizálja; azért, hogy szerelmével együtt lehessen, négy próbát is kiáll, még az Alvilágba is lemegy. Történetében tehát az emberi lelket személyesíti meg, amelyet a halált is vállaló küzdelmekkel érdemel ki, hogy a szerelemmel földöntúli boldogságban egyesüljön.
Nézzetek be a többi állomásra is

07/02 Deszy könyvajánlója
07/04 Dreamworld
07/06 KönyvParfé
07/08 Sorok Között
07/10 Deszy könyvajánlója
07/12 Dreamworld
07/14 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése