2017. szeptember 27., szerda

Marie Rutkoski - A nyertes bűne


Ha ez csak egy játék, feláldoznád mindened a győzelemért? Marie Rutkoski, az első, idehaza is megjelent, regényével már egyszer darabokra törte a szívünket, a folytatásban pedig még tovább emelkedik a tét. Tartsatok velünk 2017. szeptember 24-e és 29-e közt, hogy együtt ünnepeljük a gyönyörűen megírt, érzelmekben gazdag sorozat második részének megjelenését!


Marie Rutkoski: A nyertes bűne

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN: 9789634571391
Oldalszám: 408 oldal
Fordító: Neset Adrienn

Fülszöveg:
Szerelem vagy szabadság. Te mit választanál?
Lady Kestrel eljegyzése Valoria koronahercegével bőven ad okot az ünneplésre: bálok, előadások, tűzijáték és mulatságok követik egymást a birodalom fővárosában. De Kestrel számára olyan az egész, mintha a maga készítette kalitkába kellene beülnie. Mikor kémkedni kezd a császári udvarban, egész élete merő színlelés lesz, és épp annak az embernek nem mondhat semmit, akinek a bizalma a legfontosabb számára...
Arin, aki továbbra is népe szabadságáért harcol, sejti, hogy Kestrel többet tud, mint amennyit elárul neki. Amikor a lány egyre közelebb kerül egy döbbenetes rejtély megoldásához, az Arin arcát elcsúfító vágásnál is fájdalmasabb lehet az igazság.
A nyertes trilógia második részében a hazugságok mellett az is kiderül, hogy Arinnak és Kestrelnek mivel kell fizetnie az egymás ellen elkövetett bűneikért.
Az is elárulhat, aki a legjobban szeret.
Nézz a történet mélyére!

Saját véleményem:
Vannak pillanatok, amikor az ember megmakacsolja magát. Én így voltam ezzel a sorozattal, pontosabban az első részével. Majd' elepedtem, hogy olvashassam, rengetegszer meginogtam, mégis eltökéltem, hogy addig nem olvasom el, míg nem ezerszázalékosan biztosított a folytatása (ebbéli dacomat a Méregtan kálváriájának lehet betudni). Ám ahogy pozitív hírekbe futottam, már meg is vettem A nyertes átkát, ami legnagyobb döbbenetemre nem, hogy nem nyert meg, de olyannyira utáltam, hogy félbe akartam hagyni. Csakhogy a végében ráleltem valamire, ami alapján mégis megadtam A nyertes bűnének az esélyt, és az kell mondanom, jól döntöttem. Mind a szerző, mind pedig karakterei hatalmas fejlődésen mentek át a két rész között; olyan érzésem volt, mintha nem is ugyanaz írta volna a folytatást. Míg az első kötet döcögött és egy szárnypróbálgató írópalánta írására emlékeztetett, addig itt egy nagybetűs, kiforrott írót kaptam.

Kestrelnek ezúttal a valoriai udvarban kell helyt állnia Verex jegyeseként, s miközben a nép kettejük esküvőjére készül, addig ő megannyi érzelmi és elmebeli csatát kénytelen megvívni. Korábbi döntése ugyanis jóval nagyobb horderejű, mint egy egyszerű frigynél. Az uralkodói családba való beházasodás színtiszta politikán alapul, s mint ilyen, intrikáktól, taktikázásoktól sem mentes.
Kestrel a király személyében félelmetes ellenfélre tesz szert, olyanra, aki mellett eltörpül egy nép lázadása. Az igazi, sorsdöntő harc most kezdődik, A nyertes átka mindössze hosszú prológus volt az alapok lefektetésére.
Hősnőnk folyamatos próbatételekkel találja szembe magát, melyek során bizonyítania kell feltétlen hűségét az uralkodónak, aki a lányban - és nem mihasznának titulált fiában - látja későbbi örökösét. Csakhogy ezek a próbatételek a valóságban sokkal nagyobb horderejűek, emberek, népek jövője függ tőlük, Kestrel minden lépésével áldozatokat hagy maga után.
A nyertes bűne nem feltétlenül látványos, nincsenek benne pergő események, könnyű unalmasnak bélyegezni, itt inkább a taktikán van a hangsúly, illetve azon a folyamaton, ahogy Kestrelnek meg kell fontolnia, s élnie döntései következményeit. Marie Rutkoski szívszorító helyzetekbe sodorja szegényt, és olyan, morálisan megkérdőjelezhető választások elé állítja, ami valakinek mindenképp fájdalmat fog okozni. Döntései ráadásul jócskán kihatnak Arinnal való kapcsolatára is.
Arin és Kestrel szerelme fontos mozgatórugója a történetnek politikai, érzelmi, és barátai/családi fronton is.

Őszinte leszek, én az első részben ki nem állhattam Arint, és valahogy a romantikus szál is döcögött számomra. Most viszont Arin is érthetőbb, szerethetőbb lett (nem is kicsit), és a Kestrellel való kapcsolata is mélységet kapott. Azzal, hogy immár nem csak Arin és Kestrel népének háborújáról van szó, nem ketten feszülnek egymásnak, hanem az egész birodalom, jobban kirajzolódnak egyéni, emberei érzelmeik, és sokkalta intenzívebbé válnak - legyenek akár közel vagy távol.

A nyertes átkában megismerhettük Herran és Valoria küzdelmét, azzal együtt pedig a két nép kultúráját, most viszont újabb területek kerülnek terítékre, újabb világokat, szokásokat térképezhetünk fel, melyek az előzőhöz hasonlóan igencsak éles kontrasztban állnak egymással. A sors (vagy Marie) iróniája, hogy Kestrel által a birodalmi élet, a pompa, és az azzal párosuló kegyetlenség mutatkozik be, míg Arin egy olyan új helyre sodródik, ahol nem csak az uralkodó, de a szegénység és a természet is komoly fenyegetést jelent. De természetesen a régi helyszínek és az ott élők is új akadályokkal kénytelenek szembesülni.

Mindent egybevetve örülök, hogy esélyt adtam a folytatásnak. A nyertes bűne sokkalta kiforrottabb, mint elődje, birodalmi intrikák, és megannyi félreértés szülte bonyodalom övezi. Az igazi, sorsdöntő háború most kezdődik.


Pontszám: 5/4,5
Kedvenc szereplő: Kestrel, Verex
Kedvenc jelenet: Verex és kestrel beszélgetései
Negatívum: az elején kicsit sok a céltalan lézengés
Borító: 5/5
Sorozat: A nyertes átka 2. része




Nyereményjáték


A mostani nyereményjátékban egy kis kutakodásra lesz szükség. A résztvevő blogok bejegyzéseiben bloggereink betűket rejtettek el, melyeket helyes sorrendbe állítva egy, a sorozathoz köthető szót kaptok; melyet a Rafflecopter megfelelő sorába kell beírni. A helyes megfejtők között kisorsolunk három példányt Marie Rutkoski: The Winner’s Crime - A nyertes bűne regényből a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




Nézzetek be a többi állomásra is

09/24 Always Love a Wild Book
09/25 Sorok között
09/26 Könyvvilág
09/27 Dreamworld
09/28 MFKata gondolatai
09/29 Deszy könyvajánlója

3 megjegyzés:

  1. Szia, az én monitoromon nézve (3x néztem át) nem tűnik fel egyetlen más típusú betű sem (nincs aláhúzás, betűméret változás, színeltérés..) Hogy keressem? A méregtannal kapcsolatban abszolút egyet kell, hogy értsek, csak szívfájdalom az ilyen függővégű könyv - pedig mennyire beszippantott! Ha tudod, akkor ezt sokszor említsd meg a könyvmolyképzős ismerőseidnek :)))
    Üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,

      remélem, közben sikerült megtalálni a betűket. A bevezetőben voltak. :)

      A Méregtan esetében úgy tudom, a kiadón kívülálló okok miatt nem tud érkezni a folytatás. De azért én még reménykedem benne, hogy egyszer sikerül folytatniuk azt a sorozatot is. :)

      Törlés
    2. Köszönöm a választ, igen, egy hagyományos asztali PC-n már látszódott a különbség :)
      A Méregtan befejezetlenség miatt minden fantasy sorozatot kétkedve szemlélek (a Fennmaradottak krónikáit is csak most olvastam el), mintha kisebb olvasótáboruk lenne (sok a mondén, mugli?).. Szerencse, hogy vannak olyan blogerek, akik terjesztik a fantasy szeretetet..
      Üdv: Am

      Törlés