2017. szeptember 29., péntek

Sara Shepard - Pretty Little Liars 1.



A Pretty Little Liars tv-sorozat sokunk szívét meghódította, most pedig itt az idő, hogy megismerjük a széria alapjául szolgáló könyveket is! Az első részről a Blogturné Klub két bloggere, és vendégünk, Spirit Bliss mondja el a véleményét. Kövesd végig a turnét, és nyerhetsz is!


Sara Shepard: Pretty Little Liars - Hazug csajok társasága

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
ISBN:
Oldalszám: 264 oldal
Fordító: Miks-Rédai Viktória

Fülszöveg:
Alison három éve tűnt el, egy pizsamaparti után, és azóta sem látta senki. Az elit pennsylvaniai iskolába járó barátai meggyászolták, de titokban megkönnyebbülten fel is sóhajtottak. Mindegyikük őrzött egy-egy titkot, amit csak Alison ismert, ami ha a pletykára éhes világ tudomására jut, tönkreteheti őket. Amikor egymás után kapják a névtelen e-maileket és szöveges üzeneteket, pánikba esnek. Az áruló vajon a saját köreikből való? Vagy ami rosszabb: Alison visszatért? Egy rendkívül izgalmas sorozat indító kötete. A rejtélyt csak egy módon oldhatod meg: olvasd el a könyveket!

Saját véleményem:
Viszonylag friss PLL rajongó vagyok, a Ravenswood utáni évben találtam rá a sorozatra, de akkor teljesen megbabonázott - olyannyira, hogy anyuval rögtön le is daráltuk a meglévő évadokat. Már akkor nagyon kíváncsi voltam a regényváltozatra, ami még több időt ígért a kedvenceimmel, de egészen mostanáig valahogy nem jött össze. Talán nem is baj, mert Miks-Rédai Viktória fordításait nagyon szeretem.

Sara Shepard regénysorozatának első kötete sok újdonságot nem nyújt azok számára, akik ismerik a sorozatot, mindazonáltal hozzátesz. Nem is keveset.
A történet négy exbarátnő hétköznapi küzdelmeit mutatja be, valamint azt, miként alakul életük egy három évvel korábbi rejtélyt követően, amikor is pizsamapartijuk közben nyoma vész ötödik társuknak, Alisonnak.
Noha a lányok barátsága megromlik, továbbra is meghatározó szerep jut mindegyikőjük életében a gyűlölve-imádott Alinak. Ráadásul megannyi titok lappang múltjukban, olyan titkok, amelyekről csak ő tudhat...

Sara Shepard érdekes formáját választotta a lányok bemutatásának, nézőpontkarakterekként ismerhetjük meg őket magukat, jelenbeli problémáik, miközben oldalról oldalra egyre közelebb érnek szálaik. Az események nagyjából megegyeznek a pilottal, mégis tartalmasabbak. Azzal, hogy Aria, Hanna, Spencer és Emily saját fejezeteket kapott, lehetőség nyílt arra, hogy megismerjük a gondolataikat, félelmeiket, a tetteik mögött húzódó szándékot - még akkor is, ha ezek itt-ott eltértek a sorozattól.
Az én kedvencem továbbra is a különc-vagány Aria és a kisebbségi komplexussal küzdő Hanna maradt. Hanna esetében itt talán jobban kibontakoznak a félelmei, az állandó tökéletességre való törekvése, mint ahogyan a betegségével vívott küzdelme is. Ariánál pedig nem tudom megunni az Ezrával való viszonyát. Annyira jó volt újra átélni az első pillanataikat, vagy a tanár-diák viszonyuk kezdetét! (Említettem már, hogy van egy tanár-diák viszonyos kattanásom, na az jelentős részben nekik köszönhető.)
Mégis Emily és Spencer az a két karakter, aki jelentősebb magyarázatot kapott. A sorozatban ők valahogy mindig két lépés távolságban álltak tőlem, itt azonban sokkal jobban megértettem őket. Spencer ebben a formában kevésbé tökéletes; emberibb. Emily-nél pedig az önmagával szembeni coming-out folyamata rajzolódik ki nagyon szépen. A lelki vívódásai, a rádöbbenés és az a megannyi érzelem, ami feltolul benne ezerszer jobban körvonalazza a figuráját.

Cselekmény tekintetében az első rész nem túl pörgős, a fókusz a lányok megismerésén, az alapok lefektetésén van. Persze megjelenik a rejtélyes A, aki mindenhol ott van és mindenről tud, olyan titkokat pedzegetve, amikről csak Ali tudhat, így némi izgalom is vegyül a piszkos kis titkokat pedzegető sztoriba, ám a hangsúly nem ezen van. Mindazonáltal a lányok hétköznapi drámái is kellően érdekesek ahhoz, hogy elvigyék a hátukon a sztorit, engem kilóra megvettek. A PLL vonzereje csak részben köszönhető A-nak, a másik felét a különféle családi, baráti, és önkonfliktusok képezik. Azok a szituációk, amik a mi életünkben is előfordulhatnak. Gondolok itt a különféle családmodellekre, coming-outra, rasszizmusra, betegségekre, tiltott viszonyokra, vagy a megfelelési kényszerre.

Végül, de nem utolsó sorban kitérnék a sorozat vs. könyv kérdésre. Mint ahogy sokakban, úgy bennem is felmerültek olyan kérdések, mennyire szorosan kapcsolódik a kettő, megüti-e az egyik a másik színvonalát, netán tök ismeretlenül is bele lehet-e vágni. A válasz mind a háromra: igen.
Ez a kötet bár majdhogynem tökéletes megfelelője az első évad elejének, mégis fogyasztható rajongóknak és újoncoknak egyaránt. Azok számára, akik látták a sorozatot nem lesz unalmas, a nosztalgia faktor mellett új színt is kínál, míg azok, akik azt se tudják mi fán terem a PLL (van ilyen?), könnyen belerázódhatnak.
Egyetlen dolog lehet csupán szokatlan a fanoknak, mégpedig a karakterek külseje, az némileg eltér a sorozatban látott színészekétől, de úgy gondolom, annak, aki végignézett akár egy évadot is, már örökre bevésődtek a szeretett színészek (és higgyétek el, a fejetekbe épített Ezra megfizethetetlen!).

Mindent egybevetve imádtam ezt a könyvet! Jó volt nosztalgiázni, tágítani az ismereteimet, és újra együtt lenni Aria, Hanna, Spencer és Emily négyesével. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy jó kis csajos könyvet olvasni.


Pontszám: 5/5
Kedvenc szereplő: Aria, Hanna, Ezra, Emily
Kedvenc jelenet: az Aria-Ezra pillanatok, főleg a sulisak
Negatívum: -
Borító: 5/5
Sorozat: Hazug csajok társasága 1. része




Nyereményjáték


A lányok életében bizony a srácok is fontos szerepet játszanak… A mostani játékunk során a történet azon férfi szereplőit keressük, akik az első könyvben is feltűntek már. A sorozatból kölcsönzött képek alapján te is felismerheted őket, de hogy nehezítsük a helyzetet, inkább a mellékszereplőkre koncentráltunk. A megfejtést írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv egy példányát sorsoljuk ki. 
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






Nézzetek be a többi állomásra is

09/26 Sorok Között
09/28 Spirit Bliss
09/29 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése